Xarthisius Napisano 15 Listopada Autor Zgłoś Napisano 15 Listopada 4 hours ago, krychu280 said: Czyli te dodatkowe 750 numerów mogą spodziewać się rozmowy w styczniu, w grudniu pewnie dostaną zaproszenia? Zaproszenia na styczen zostana wyslane miedzy dzisiaj, a nastepnym biuletynem, ktory wyjdzie w polowie grudnia. Cytuj
annamaria33 Napisano Niedziela o 18:06 Zgłoś Napisano Niedziela o 18:06 Cześć Droga Ekipo 2026! Pojawiły mi się niespodziewane zmienne w całym tym procesie i zastanawiam się czy ktoś z Was lub Xarthisius będzie potrafił mi doradzić.. 1. Mąż zaczął we wrześniu nową pracę (wrócił do IT) i podpisał kontrakt ze spółką amerykańską na swoją polską działaność. Zastanawiamy się czy w takiej sytuacji nie warto otworzyć wniosku i dodać tej informacji. Czy byłoby to na plus w procesie otrzymania karty? 2. Niespodziewanie, bo chcieliśmy poczekać do rozmowy w konsulacie, ale zaszłam w ciążę. Widziałam komentarze, że potencjalnie nie powinno to przeszkodzić w procesie, ale czy ktoś ma jakieś aktualne informacje - w szczególności w obecnie mocno restrykcyjnym i zmiennym prawie? Aktualny cutoff na styczeń jeszcze nie obejmuje mojego numeru 11XXX, więc spodziewam się zaproszenia minimum w marcu/kwietniu. Termin porodu jest na lipiec. No powiem Wam, że „gruba” życiowa akcja się nam tu szykuje.. 3. Teraz na dniach wyszło jakieś najnowsze prawo, które mówi o tym, że nie będą wpuszczać osób z przewlekłymi chorobami - w tym z cukrzycą. Mój Mąż pomimo mega formy ma taką typu 1. Czy to naprawdę oznacza, że nie mamy się teraz nawet trochę nastawiać na pozytywne rozpatrzenie i zwyczajnie odpuścić? Czy ktoś z Was jest może w podobnej sytuacji i ma niższy numer i mógłby dać znać jak to wygląda? Szczególnie w moim aktualnym położeniu, czyli pierwszym w życiu dwupaku wolałabym maksymalnie zminimalizować strachy i niepotrzebne nadzieje, więc będę Wdzięczna za wszelką pomoc i podpowiedzi ;)) Cytuj
Xarthisius Napisano Niedziela o 18:21 Autor Zgłoś Napisano Niedziela o 18:21 11 minutes ago, annamaria33 said: 1. Mąż zaczął we wrześniu nową pracę (wrócił do IT) i podpisał kontrakt ze spółką amerykańską na swoją polską działaność. Zastanawiamy się czy w takiej sytuacji nie warto otworzyć wniosku i dodać tej informacji. Czy byłoby to na plus w procesie otrzymania karty? 2. Niespodziewanie, bo chcieliśmy poczekać do rozmowy w konsulacie, ale zaszłam w ciążę. Widziałam komentarze, że potencjalnie nie powinno to przeszkodzić w procesie, ale czy ktoś ma jakieś aktualne informacje - w szczególności w obecnie mocno restrykcyjnym i zmiennym prawie? Aktualny cutoff na styczeń jeszcze nie obejmuje mojego numeru 11XXX, więc spodziewam się zaproszenia minimum w marcu/kwietniu. Termin porodu jest na lipiec. No powiem Wam, że „gruba” życiowa akcja się nam tu szykuje.. 3. Teraz na dniach wyszło jakieś najnowsze prawo, które mówi o tym, że nie będą wpuszczać osób z przewlekłymi chorobami - w tym z cukrzycą. Mój Mąż pomimo mega formy ma taką typu 1. Czy to naprawdę oznacza, że nie mamy się teraz nawet trochę nastawiać na pozytywne rozpatrzenie i zwyczajnie odpuścić? Nie ma sensu otwierac DS-260. Zawsze sie mozna pochwalic na rozmowie w ambasadzie, ale pewnie tez nie ma takiej potrzeby. Gratulacje! Nie, nic sie nie zmienilo, nie ma to zadnego wplywu na proces. To nie do konca o to chodzi, w sensie cukrzyca nie zostala nagle wpisana na liste chorob, ktore czynia delikwenta inadmissible. Chodzi tylko o to, ze bedzie to brane pod uwage przy ocenie "public charge" (czyli czy potencjalny beneficjent wizy nie zostanie utrzymankiem skarbu panstwa...). Jest to tylko jeden z wielu czynnikow. Jezeli posiadacie oszczednosi + oferta pracy na miejscu, nie powinno to wogole stanowic problemu. 1 Cytuj
cam Napisano Wtorek o 19:30 Zgłoś Napisano Wtorek o 19:30 Hej wszystkim! Już widzę po styczniowym cut off że nie dojdzie do mojego numeru, który jest wysoki (38xxx)... Czy zdarzyło się kiedyś, że ktoś kto mial wysoki numer i nie dostał zaproszenia na rozmowę, został ponownie wylosowany?? Cytuj
Xarthisius Napisano Wtorek o 21:11 Autor Zgłoś Napisano Wtorek o 21:11 (edytowane) 1 hour ago, cam said: Czy zdarzyło się kiedyś, że ktoś kto mial wysoki numer i nie dostał zaproszenia na rozmowę, został ponownie wylosowany?? Tak, bo niby czemu mialoby sie to nie zdarzyc? Kazda loteria to zdarzenie losowe niezależne... 1 hour ago, cam said: Już widzę po styczniowym cut off że nie dojdzie do mojego numeru, który jest wysoki (38xxx)... Funny, ja patrze na VB juz ponad dekade, a wcale tego z calkowita pewnoscia nie widze. Edytowane Wtorek o 21:13 przez Xarthisius Cytuj
mr.stylo Napisano Środa o 13:10 Zgłoś Napisano Środa o 13:10 15 godzin temu, Xarthisius napisał: Funny, ja patrze na VB juz ponad dekade, a wcale tego z calkowita pewnoscia nie widze. Co fakt to fakt ale patrząc na rok ubiegły oraz na np 2018 gdzie też był shutdown. to nikt z numerem CN powyżej EU25k jakoś dobrej wiary nie jest . Śmieszne jest to że niby naciski na zdrowie ,wykształcenie i takie tam ale jakoś dla Afryki cutoff kicnął 2x z 17500 na 35000- a tam służba zdrowia najlepsza na świecie a i jakie wykształcenie w uniwerkach plemiennych zdobywają.... Im dłużej się w to wszystko wkręcam tym bardziej zauważam jak to pobłodziło i zaczyna zaprzeczać samemu sobie . Chyba że pod przykrywką DV trwa misja ratowania białych braci pana E.M z RPA to wtedy zrozumie czemu akurat Afryka przyspiesza 2x a reszta stoi jak zaczarowana . Cytuj
Gierus Napisano Środa o 14:21 Zgłoś Napisano Środa o 14:21 Godzinę temu, mr.stylo napisał: Co fakt to fakt ale patrząc na rok ubiegły oraz na np 2018 gdzie też był shutdown. to nikt z numerem CN powyżej EU25k jakoś dobrej wiary nie jest . Śmieszne jest to że niby naciski na zdrowie ,wykształcenie i takie tam ale jakoś dla Afryki cutoff kicnął 2x z 17500 na 35000- a tam służba zdrowia najlepsza na świecie a i jakie wykształcenie w uniwerkach plemiennych zdobywają.... Im dłużej się w to wszystko wkręcam tym bardziej zauważam jak to pobłodziło i zaczyna zaprzeczać samemu sobie . Chyba że pod przykrywką DV trwa misja ratowania białych braci pana E.M z RPA to wtedy zrozumie czemu akurat Afryka przyspiesza 2x a reszta stoi jak zaczarowana . Mimo wszystko od obecnej (a raczej nieobecnej jeszcze) loterii widać że będą w pewien sposób starać się ograniczać, 1$ fee a dodatkowo dzisiaj z rana oglądałem film BrittSimona, gdzie znaleźli wyciek jakby mógł wyglądać tego roczny arkusz i wymagane w nim są dane z paszportów wraz ze skanem/zdjęciem 1 strony. Bardzo mocne uderzenie w afrykańskie kraje które zabierają większość wiz, ułatwienie w Europie. By the way, przepatrzyłem sobie w twoich komentarzach i nie znalazłem odpowiedzi, zostałeś wylosowany? W jakim zakresie masz numer jeżeli tak? Cytuj
mr.stylo Napisano Środa o 14:42 Zgłoś Napisano Środa o 14:42 19 minut temu, Gierus napisał: By the way, przepatrzyłem sobie w twoich komentarzach i nie znalazłem odpowiedzi, zostałeś wylosowany? W jakim zakresie masz numer jeżeli tak? Niezbyt dokładnie patrzyłeś skoro nie znalazłeś nic na ten temat . Tak - spotkał mnie ten zaszczyt , mam swój CN Cytuj
Gierus Napisano Środa o 14:52 Zgłoś Napisano Środa o 14:52 (edytowane) 17 minut temu, mr.stylo napisał: Niezbyt dokładnie patrzyłeś skoro nie znalazłeś nic na ten temat . Tak - spotkał mnie ten zaszczyt , mam swój CN To że wygrałeś się spodziewałem bo pytaniach które zadawałeś, to że w komentarzach na profilu tego konkretnego komentarza o numerze nie było to druga sprawa, ale faktycznie jest. Pozostaje życzyć Ci powodzenia! Edytowane Środa o 15:00 przez Gierus Cytuj
Xarthisius Napisano Środa o 16:02 Autor Zgłoś Napisano Środa o 16:02 (edytowane) 1 hour ago, Gierus said: Mimo wszystko od obecnej (a raczej nieobecnej jeszcze) loterii widać że będą w pewien sposób starać się ograniczać, 1$ fee a dodatkowo dzisiaj z rana oglądałem film BrittSimona, gdzie znaleźli wyciek jakby mógł wyglądać tego roczny arkusz i wymagane w nim są dane z paszportów wraz ze skanem/zdjęciem 1 strony. Bardzo mocne uderzenie w afrykańskie kraje które zabierają większość wiz, ułatwienie w Europie. To nie jest zaden leak. Simon sensacje z tego zrobil, a wszystko jest publicznie dostepne od dawna... Dla przypomnienia 08/05/2025 w Federal Register zostal opublikowany rule proponujacy wprowadzenie wymogu paszportu do DV [1]. Sila rzeczy jak cos takiego sie dzieje to trzeba zaktualizowac formularz. Kazda zmiania jakiegokolwiek formularza wymaga zatwierdzenia przez rzesze biurokratow. Jednym z takich departmentow co zatwierdza jest Office of Management and Budget (OMB), ktory ocenia ile rzad kosztuje przerobienie takiego formularza (zwroc uwage ze kazdy formularz ma gdzies formulke "estimated tax burden: $$$"). Kazdy formularz ma swoj numer identyfikacyjne OMB, dla eDV jest to 1405-0153 [2]. Jak sie dobrze wglebic w te strone to mozna szybko zauwazyc ze 08/05/2025 zuploadowano nowa wersje formularza do oceny... [3] Ot cala sensacja... https://www.federalregister.gov/documents/2025/08/05/2025-14784/visas-enhancing-vetting-and-combatting-fraud-in-the-diversity-immigrant-visa-program https://www.reginfo.gov/public/do/PRAViewICR?ref_nbr=202508-1405-004 https://www.reginfo.gov/public/do/DownloadDocument?objectID=161086100 Edytowane Środa o 16:03 przez Xarthisius 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi