Xarthisius Napisano 15 Listopada Autor Zgłoś Napisano 15 Listopada 4 hours ago, krychu280 said: Czyli te dodatkowe 750 numerów mogą spodziewać się rozmowy w styczniu, w grudniu pewnie dostaną zaproszenia? Zaproszenia na styczen zostana wyslane miedzy dzisiaj, a nastepnym biuletynem, ktory wyjdzie w polowie grudnia. Cytuj
annamaria33 Napisano 16 Listopada Zgłoś Napisano 16 Listopada Cześć Droga Ekipo 2026! Pojawiły mi się niespodziewane zmienne w całym tym procesie i zastanawiam się czy ktoś z Was lub Xarthisius będzie potrafił mi doradzić.. 1. Mąż zaczął we wrześniu nową pracę (wrócił do IT) i podpisał kontrakt ze spółką amerykańską na swoją polską działaność. Zastanawiamy się czy w takiej sytuacji nie warto otworzyć wniosku i dodać tej informacji. Czy byłoby to na plus w procesie otrzymania karty? 2. Niespodziewanie, bo chcieliśmy poczekać do rozmowy w konsulacie, ale zaszłam w ciążę. Widziałam komentarze, że potencjalnie nie powinno to przeszkodzić w procesie, ale czy ktoś ma jakieś aktualne informacje - w szczególności w obecnie mocno restrykcyjnym i zmiennym prawie? Aktualny cutoff na styczeń jeszcze nie obejmuje mojego numeru 11XXX, więc spodziewam się zaproszenia minimum w marcu/kwietniu. Termin porodu jest na lipiec. No powiem Wam, że „gruba” życiowa akcja się nam tu szykuje.. 3. Teraz na dniach wyszło jakieś najnowsze prawo, które mówi o tym, że nie będą wpuszczać osób z przewlekłymi chorobami - w tym z cukrzycą. Mój Mąż pomimo mega formy ma taką typu 1. Czy to naprawdę oznacza, że nie mamy się teraz nawet trochę nastawiać na pozytywne rozpatrzenie i zwyczajnie odpuścić? Czy ktoś z Was jest może w podobnej sytuacji i ma niższy numer i mógłby dać znać jak to wygląda? Szczególnie w moim aktualnym położeniu, czyli pierwszym w życiu dwupaku wolałabym maksymalnie zminimalizować strachy i niepotrzebne nadzieje, więc będę Wdzięczna za wszelką pomoc i podpowiedzi ;)) Cytuj
Xarthisius Napisano 16 Listopada Autor Zgłoś Napisano 16 Listopada 11 minutes ago, annamaria33 said: 1. Mąż zaczął we wrześniu nową pracę (wrócił do IT) i podpisał kontrakt ze spółką amerykańską na swoją polską działaność. Zastanawiamy się czy w takiej sytuacji nie warto otworzyć wniosku i dodać tej informacji. Czy byłoby to na plus w procesie otrzymania karty? 2. Niespodziewanie, bo chcieliśmy poczekać do rozmowy w konsulacie, ale zaszłam w ciążę. Widziałam komentarze, że potencjalnie nie powinno to przeszkodzić w procesie, ale czy ktoś ma jakieś aktualne informacje - w szczególności w obecnie mocno restrykcyjnym i zmiennym prawie? Aktualny cutoff na styczeń jeszcze nie obejmuje mojego numeru 11XXX, więc spodziewam się zaproszenia minimum w marcu/kwietniu. Termin porodu jest na lipiec. No powiem Wam, że „gruba” życiowa akcja się nam tu szykuje.. 3. Teraz na dniach wyszło jakieś najnowsze prawo, które mówi o tym, że nie będą wpuszczać osób z przewlekłymi chorobami - w tym z cukrzycą. Mój Mąż pomimo mega formy ma taką typu 1. Czy to naprawdę oznacza, że nie mamy się teraz nawet trochę nastawiać na pozytywne rozpatrzenie i zwyczajnie odpuścić? Nie ma sensu otwierac DS-260. Zawsze sie mozna pochwalic na rozmowie w ambasadzie, ale pewnie tez nie ma takiej potrzeby. Gratulacje! Nie, nic sie nie zmienilo, nie ma to zadnego wplywu na proces. To nie do konca o to chodzi, w sensie cukrzyca nie zostala nagle wpisana na liste chorob, ktore czynia delikwenta inadmissible. Chodzi tylko o to, ze bedzie to brane pod uwage przy ocenie "public charge" (czyli czy potencjalny beneficjent wizy nie zostanie utrzymankiem skarbu panstwa...). Jest to tylko jeden z wielu czynnikow. Jezeli posiadacie oszczednosi + oferta pracy na miejscu, nie powinno to wogole stanowic problemu. 1 Cytuj
cam Napisano 18 Listopada Zgłoś Napisano 18 Listopada Hej wszystkim! Już widzę po styczniowym cut off że nie dojdzie do mojego numeru, który jest wysoki (38xxx)... Czy zdarzyło się kiedyś, że ktoś kto mial wysoki numer i nie dostał zaproszenia na rozmowę, został ponownie wylosowany?? Cytuj
Xarthisius Napisano 18 Listopada Autor Zgłoś Napisano 18 Listopada (edytowane) 1 hour ago, cam said: Czy zdarzyło się kiedyś, że ktoś kto mial wysoki numer i nie dostał zaproszenia na rozmowę, został ponownie wylosowany?? Tak, bo niby czemu mialoby sie to nie zdarzyc? Kazda loteria to zdarzenie losowe niezależne... 1 hour ago, cam said: Już widzę po styczniowym cut off że nie dojdzie do mojego numeru, który jest wysoki (38xxx)... Funny, ja patrze na VB juz ponad dekade, a wcale tego z calkowita pewnoscia nie widze. Edytowane 18 Listopada przez Xarthisius Cytuj
mr.stylo Napisano Środa o 13:10 Zgłoś Napisano Środa o 13:10 15 godzin temu, Xarthisius napisał: Funny, ja patrze na VB juz ponad dekade, a wcale tego z calkowita pewnoscia nie widze. Co fakt to fakt ale patrząc na rok ubiegły oraz na np 2018 gdzie też był shutdown. to nikt z numerem CN powyżej EU25k jakoś dobrej wiary nie jest . Śmieszne jest to że niby naciski na zdrowie ,wykształcenie i takie tam ale jakoś dla Afryki cutoff kicnął 2x z 17500 na 35000- a tam służba zdrowia najlepsza na świecie a i jakie wykształcenie w uniwerkach plemiennych zdobywają.... Im dłużej się w to wszystko wkręcam tym bardziej zauważam jak to pobłodziło i zaczyna zaprzeczać samemu sobie . Chyba że pod przykrywką DV trwa misja ratowania białych braci pana E.M z RPA to wtedy zrozumie czemu akurat Afryka przyspiesza 2x a reszta stoi jak zaczarowana . Cytuj
Gierus Napisano Środa o 14:21 Zgłoś Napisano Środa o 14:21 Godzinę temu, mr.stylo napisał: Co fakt to fakt ale patrząc na rok ubiegły oraz na np 2018 gdzie też był shutdown. to nikt z numerem CN powyżej EU25k jakoś dobrej wiary nie jest . Śmieszne jest to że niby naciski na zdrowie ,wykształcenie i takie tam ale jakoś dla Afryki cutoff kicnął 2x z 17500 na 35000- a tam służba zdrowia najlepsza na świecie a i jakie wykształcenie w uniwerkach plemiennych zdobywają.... Im dłużej się w to wszystko wkręcam tym bardziej zauważam jak to pobłodziło i zaczyna zaprzeczać samemu sobie . Chyba że pod przykrywką DV trwa misja ratowania białych braci pana E.M z RPA to wtedy zrozumie czemu akurat Afryka przyspiesza 2x a reszta stoi jak zaczarowana . Mimo wszystko od obecnej (a raczej nieobecnej jeszcze) loterii widać że będą w pewien sposób starać się ograniczać, 1$ fee a dodatkowo dzisiaj z rana oglądałem film BrittSimona, gdzie znaleźli wyciek jakby mógł wyglądać tego roczny arkusz i wymagane w nim są dane z paszportów wraz ze skanem/zdjęciem 1 strony. Bardzo mocne uderzenie w afrykańskie kraje które zabierają większość wiz, ułatwienie w Europie. By the way, przepatrzyłem sobie w twoich komentarzach i nie znalazłem odpowiedzi, zostałeś wylosowany? W jakim zakresie masz numer jeżeli tak? Cytuj
mr.stylo Napisano Środa o 14:42 Zgłoś Napisano Środa o 14:42 19 minut temu, Gierus napisał: By the way, przepatrzyłem sobie w twoich komentarzach i nie znalazłem odpowiedzi, zostałeś wylosowany? W jakim zakresie masz numer jeżeli tak? Niezbyt dokładnie patrzyłeś skoro nie znalazłeś nic na ten temat . Tak - spotkał mnie ten zaszczyt , mam swój CN Cytuj
Gierus Napisano Środa o 14:52 Zgłoś Napisano Środa o 14:52 (edytowane) 17 minut temu, mr.stylo napisał: Niezbyt dokładnie patrzyłeś skoro nie znalazłeś nic na ten temat . Tak - spotkał mnie ten zaszczyt , mam swój CN To że wygrałeś się spodziewałem bo pytaniach które zadawałeś, to że w komentarzach na profilu tego konkretnego komentarza o numerze nie było to druga sprawa, ale faktycznie jest. Pozostaje życzyć Ci powodzenia! Edytowane Środa o 15:00 przez Gierus Cytuj
Xarthisius Napisano Środa o 16:02 Autor Zgłoś Napisano Środa o 16:02 (edytowane) 1 hour ago, Gierus said: Mimo wszystko od obecnej (a raczej nieobecnej jeszcze) loterii widać że będą w pewien sposób starać się ograniczać, 1$ fee a dodatkowo dzisiaj z rana oglądałem film BrittSimona, gdzie znaleźli wyciek jakby mógł wyglądać tego roczny arkusz i wymagane w nim są dane z paszportów wraz ze skanem/zdjęciem 1 strony. Bardzo mocne uderzenie w afrykańskie kraje które zabierają większość wiz, ułatwienie w Europie. To nie jest zaden leak. Simon sensacje z tego zrobil, a wszystko jest publicznie dostepne od dawna... Dla przypomnienia 08/05/2025 w Federal Register zostal opublikowany rule proponujacy wprowadzenie wymogu paszportu do DV [1]. Sila rzeczy jak cos takiego sie dzieje to trzeba zaktualizowac formularz. Kazda zmiania jakiegokolwiek formularza wymaga zatwierdzenia przez rzesze biurokratow. Jednym z takich departmentow co zatwierdza jest Office of Management and Budget (OMB), ktory ocenia ile rzad kosztuje przerobienie takiego formularza (zwroc uwage ze kazdy formularz ma gdzies formulke "estimated tax burden: $$$"). Kazdy formularz ma swoj numer identyfikacyjne OMB, dla eDV jest to 1405-0153 [2]. Jak sie dobrze wglebic w te strone to mozna szybko zauwazyc ze 08/05/2025 zuploadowano nowa wersje formularza do oceny... [3] Ot cala sensacja... https://www.federalregister.gov/documents/2025/08/05/2025-14784/visas-enhancing-vetting-and-combatting-fraud-in-the-diversity-immigrant-visa-program https://www.reginfo.gov/public/do/PRAViewICR?ref_nbr=202508-1405-004 https://www.reginfo.gov/public/do/DownloadDocument?objectID=161086100 Edytowane Środa o 16:03 przez Xarthisius 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi