Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
On 8/28/2026 at 10:11 PM, Xarthisius said:

Interviews ze wzgledu "na szkolenie" byly odwolane tylko w tym tygodniu.

I stand corrected. Dochodza mnie sluchy, ze w poszczegolnych ambasadach ludzie zaproszeni na wrzesien tez dostali reschedule... Ktos z WRW z zaproszeniem na wrzesien moze potwierdzic?

Edytowane przez Xarthisius
Napisano (edytowane)

Coś mnie tknęło i weszłam na forum jakoś 3h po ogłoszeniu Waszej informacji o postanowieniach. Niezły zwrot akcji na koniec!

Pytanie tylko jak mamy je rozumieć? Czyli nadal piłka w grze i jest opcja na dopełnienie formalności, żeby maks w miesiąc przekroczyć granicę?

Moj i męża przypadek to 2nl ze względu na pause otrzymane w kwietniu. Badania mamy do początku października. 
Premium delivery za paszport opłacone, ale tylko raz (110) za naszą dwójkę, a w mailu jest info, że ta kwota powinna być per aplicant, a nie family group. Czy ktoś może podpowiedzieć co zrobić w takiej sytuacji? 
Może warto napisać do ambasady ze swoim przypadkiem i zapytać? 

Zastanawiam się czy realne jest, że teraz w pierwszym tygodniu września ambasada sama się odezwie, żeby przesłać paszporty do wbicia wizy i czy jest to możliwe, że dojdą do nas do plus minus połowy września. 

Wyjeżdżamy za granicę, do tego jestem w zaawansowanej ciąży, więc zwyczajnie zastanawiam się jakie są obecnie opcje i jak ewentualnie planować czas ;))

Edytowane przez annamaria33
Napisano
3 hours ago, annamaria33 said:

Czyli nadal piłka w grze i jest opcja na dopełnienie formalności, żeby maks w miesiąc przekroczyć granicę?

Po tym jak otrzymasz wize, a wiza musi byc wydana do 30 wrzesnia, nie ma juz zadnych formalnosci. Mozna brac paszport i jechac prosto na lotnisko

Premium delivery za paszport opłacone, ale tylko raz (110) za naszą dwójkę, a w mailu jest info, że ta kwota powinna być per aplicant, a nie family group. Czy ktoś może podpowiedzieć co zrobić w takiej sytuacji? 
Może warto napisać do ambasady ze swoim przypadkiem i zapytać? 

Skontaktuj sie z support-poland@usvisascheduling.com i zapytaj jak oplacic w tej sytuacji pelna kwote.

Wyjeżdżamy za granicę, do tego jestem w zaawansowanej ciąży, więc zwyczajnie zastanawiam się jakie są obecnie opcje i jak ewentualnie planować czas ;))

Czy bedziesz w stanie leciec samolotem w pazdzierniku? Wizy beda mialy taka waznosc jak badania lekarskie. Nie da sie ich potem przedluzyc. Jezeli odpowiedz na to pytanie brzmi nie, to bym przynajmniej upewnil sie, albo nawet zarezerwowal nowy termin badan.

Napisano
2 godziny temu, Xarthisius napisał:

Po tym jak otrzymasz wize, a wiza musi byc wydana do 30 wrzesnia, nie ma juz zadnych formalnosci. Mozna brac paszport i jechac prosto na lotnisko

Skontaktuj sie z support-poland@usvisascheduling.com i zapytaj jak oplacic w tej sytuacji pelna kwote.

Czy bedziesz w stanie leciec samolotem w pazdzierniku? Wizy beda mialy taka waznosc jak badania lekarskie. Nie da sie ich potem przedluzyc. Jezeli odpowiedz na to pytanie brzmi nie, to bym przynajmniej upewnil sie, albo nawet zarezerwowal nowy termin badan.

Bardzo dziękuję za odpowiedzi! Jak zwykle niezawodny! 

Czyli wychodzi na to, że niespodziewanie piłka w grze, nieźle ;) 

Badania były robione 7.04, więc musimy wlecieć przed 7.10. Sprawdziłam, że mogę jeszcze wtedy latać i akurat na styk zdążę wrócić przed zakazanym 36 tygodniem. Niezły to byłby film, gdyby się udało. 

Sugerujesz grzecznie czekać aż napiszą, żeby przesłać paszporty czy są jeszcze jakieś opcje? 
Słyszałeś może o opcji osobistego pojawienia się z paszportem w ambasadzie, żeby wbili wizę czy tylko wysyłka wchodzi w grę? Nie chciałabym sytuacji pod tytułem przesyłka z paszportem będzie szła za długo, a potem jeszcze dodatkowe dni do Hiszpanii na takiej samej końcówce.. 

Będę też wdzięczna za potwierdzenie czy wystarczy jak kupimy loty na tydzień w dwie strony i co trzeba jeszcze realnie zrobić przed tym faktem oprócz opłaty uscis, albo na miejscu, aby bardziej „przyklepać” to wszystko? 

Sama fizyczna karta ma przyjść na wskazany adres, który możemy potwierdzić jeszcze na granicy w ciągu 3 miesięcy i to z nią musimy wlecieć kolejny raz maks w ciągu 6, prawda? 

Pytam, bo w naszej sytuacji wrócilibyśmy do Europy na poród i dopiero z kilkumiesięcznym dzieckiem przeprowadzimy się na stałe.

Napisano
7 minutes ago, annamaria33 said:

Będę też wdzięczna za potwierdzenie czy wystarczy jak kupimy loty na tydzień w dwie strony i co trzeba jeszcze realnie zrobić przed tym faktem oprócz opłaty uscis, albo na miejscu, aby bardziej „przyklepać” to wszystko? 

Sama fizyczna karta ma przyjść na wskazany adres, który możemy potwierdzić jeszcze na granicy w ciągu 3 miesięcy i to z nią musimy wlecieć kolejny raz maks w ciągu 6, prawda? 

Podpinam się pod te pytania ;) też mam taki plan, wyleciec na tydzien aktywować wizę i wrócić do pl by wylecieć po 6 miesiącach. 

Napisano
41 minutes ago, annamaria33 said:

Sugerujesz grzecznie czekać aż napiszą, żeby przesłać paszporty czy są jeszcze jakieś opcje? 

Nie ma innej opcji niz czekac az ambasada poprosi.

Słyszałeś może o opcji osobistego pojawienia się z paszportem w ambasadzie, żeby wbili wizę czy tylko wysyłka wchodzi w grę? Nie chciałabym sytuacji pod tytułem przesyłka z paszportem będzie szła za długo, a potem jeszcze dodatkowe dni do Hiszpanii na takiej samej końcówce.. 

AFAIR jest opcja na dropbox, ktory chyba nie jest bezposrednio w ambasadzie. Zakladam, ze przysla Ci instrukcje.

Wystarczy nawet wylot i powrot tego samego dnia. Na oplacenie USCIS fee masz rok. 

Nie, podbita wiza sluzy jako wazna GC przez 1 rok od daty na pieczatce. 6 miesiecy to okres czasu ktorego nie powinnas przekraczac jezeli chodzi o przebywanie poza USA, od momentu kiedy zostajesz rezydentem.

Napisano
16 minutes ago, Xarthisius said:

Nie, podbita wiza sluzy jako wazna GC przez 1 rok od daty na pieczatce. 6 miesiecy to okres czasu ktorego nie powinnas przekraczac jezeli chodzi o przebywanie poza USA, od momentu kiedy zostajesz rezydentem.

a co sie stanie jak wyjade po 7-8-10 miesiacach?  

Napisano
5 minutes ago, maxmaxmax said:

a co sie stanie jak wyjade po 7-8-10 miesiacach?  

W sensie po otrzymaniu rezydentury opuscisz USA na >6,<12 miesiecy? Urzednik na granicy moze wtedy zwatpic w "trwalosc" Twojej rezydentury, moze Cie pytac dlaczego Cie nie bylo, moze postanowic ze Twoj continuous residence zostanie zresetowany (czyli licznik do naturalizacji zaczynasz od 0), moze rozwazyc Twoje admission tak jakbys przekraczal granice zupelnie po raz pierwszy i na nowo roztrzasac wszystko co czyniloby Cie inadmissible. Ogolnie nic przyjemnego. Moze tez nic nie powiedziec i machnac reka.

• Like 1
Napisano (edytowane)

Jest w ogóle możliwość zmiany adresu dostawy w usvisascheduling? Inna sprawa że wgl nie opłaciłem przesyłki. 

Wiadomo ile taka przesyłka może iść?

Edytowane przez aedaem2