Xarthisius Napisano Sobota o 14:06 Autor Zgłoś Napisano Sobota o 14:06 4 hours ago, krychu280 said: Czyli te dodatkowe 750 numerów mogą spodziewać się rozmowy w styczniu, w grudniu pewnie dostaną zaproszenia? Zaproszenia na styczen zostana wyslane miedzy dzisiaj, a nastepnym biuletynem, ktory wyjdzie w polowie grudnia. Cytuj
annamaria33 Napisano 18 godzin temu Zgłoś Napisano 18 godzin temu Cześć Droga Ekipo 2026! Pojawiły mi się niespodziewane zmienne w całym tym procesie i zastanawiam się czy ktoś z Was lub Xarthisius będzie potrafił mi doradzić.. 1. Mąż zaczął we wrześniu nową pracę (wrócił do IT) i podpisał kontrakt ze spółką amerykańską na swoją polską działaność. Zastanawiamy się czy w takiej sytuacji nie warto otworzyć wniosku i dodać tej informacji. Czy byłoby to na plus w procesie otrzymania karty? 2. Niespodziewanie, bo chcieliśmy poczekać do rozmowy w konsulacie, ale zaszłam w ciążę. Widziałam komentarze, że potencjalnie nie powinno to przeszkodzić w procesie, ale czy ktoś ma jakieś aktualne informacje - w szczególności w obecnie mocno restrykcyjnym i zmiennym prawie? Aktualny cutoff na styczeń jeszcze nie obejmuje mojego numeru 11XXX, więc spodziewam się zaproszenia minimum w marcu/kwietniu. Termin porodu jest na lipiec. No powiem Wam, że „gruba” życiowa akcja się nam tu szykuje.. 3. Teraz na dniach wyszło jakieś najnowsze prawo, które mówi o tym, że nie będą wpuszczać osób z przewlekłymi chorobami - w tym z cukrzycą. Mój Mąż pomimo mega formy ma taką typu 1. Czy to naprawdę oznacza, że nie mamy się teraz nawet trochę nastawiać na pozytywne rozpatrzenie i zwyczajnie odpuścić? Czy ktoś z Was jest może w podobnej sytuacji i ma niższy numer i mógłby dać znać jak to wygląda? Szczególnie w moim aktualnym położeniu, czyli pierwszym w życiu dwupaku wolałabym maksymalnie zminimalizować strachy i niepotrzebne nadzieje, więc będę Wdzięczna za wszelką pomoc i podpowiedzi ;)) Cytuj
Xarthisius Napisano 18 godzin temu Autor Zgłoś Napisano 18 godzin temu 11 minutes ago, annamaria33 said: 1. Mąż zaczął we wrześniu nową pracę (wrócił do IT) i podpisał kontrakt ze spółką amerykańską na swoją polską działaność. Zastanawiamy się czy w takiej sytuacji nie warto otworzyć wniosku i dodać tej informacji. Czy byłoby to na plus w procesie otrzymania karty? 2. Niespodziewanie, bo chcieliśmy poczekać do rozmowy w konsulacie, ale zaszłam w ciążę. Widziałam komentarze, że potencjalnie nie powinno to przeszkodzić w procesie, ale czy ktoś ma jakieś aktualne informacje - w szczególności w obecnie mocno restrykcyjnym i zmiennym prawie? Aktualny cutoff na styczeń jeszcze nie obejmuje mojego numeru 11XXX, więc spodziewam się zaproszenia minimum w marcu/kwietniu. Termin porodu jest na lipiec. No powiem Wam, że „gruba” życiowa akcja się nam tu szykuje.. 3. Teraz na dniach wyszło jakieś najnowsze prawo, które mówi o tym, że nie będą wpuszczać osób z przewlekłymi chorobami - w tym z cukrzycą. Mój Mąż pomimo mega formy ma taką typu 1. Czy to naprawdę oznacza, że nie mamy się teraz nawet trochę nastawiać na pozytywne rozpatrzenie i zwyczajnie odpuścić? Nie ma sensu otwierac DS-260. Zawsze sie mozna pochwalic na rozmowie w ambasadzie, ale pewnie tez nie ma takiej potrzeby. Gratulacje! Nie, nic sie nie zmienilo, nie ma to zadnego wplywu na proces. To nie do konca o to chodzi, w sensie cukrzyca nie zostala nagle wpisana na liste chorob, ktore czynia delikwenta inadmissible. Chodzi tylko o to, ze bedzie to brane pod uwage przy ocenie "public charge" (czyli czy potencjalny beneficjent wizy nie zostanie utrzymankiem skarbu panstwa...). Jest to tylko jeden z wielu czynnikow. Jezeli posiadacie oszczednosi + oferta pracy na miejscu, nie powinno to wogole stanowic problemu. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi