Jump to content

Jak wracają nielegalni?

Kati

Recommended Posts

Od razu z góry uprzedzam - nie miałam, nie mam i nie będę miała zamiaru nielegalnie przebywać czy też pracować w Stanach. Pytanie jest czysto teoretyczne (czyt. ze zwykłej ciekawości).

W jaki sposób traktowani są ludzie, którzy nielegalnie siedzieli i zapewne pracowali (np kilka lat) w Stanach i wracają do Polski. Podobno podczas powrotu nie ma odprawy więc kto, gdzie i kiedy wbija im zakaz wjazdu do Stanów? Słyszałam też coś o aresztowaniu takich osób. Czy to prawda?

W jaki sposób traktowani są ludzie, którzy nielegalnie siedzieli i zapewne pracowali (np kilka lat) w Stanach i wracają do Polski. Podobno podczas powrotu nie ma odprawy więc kto, gdzie i kiedy wbija im zakaz wjazdu do Stanów? Słyszałam też coś o aresztowaniu takich osób. Czy to prawda?

Poczytaj o formularzu I-94. Wypełniasz go w samolocie a oddajesz podczas odprawy gdy wracasz. Pierwsze słyszę by nie odprawy na lotnisku. Nie robi jej wprawdzie urzędnik a linie lotnicze, ale jest. Jeżeli jakimś cudem nie zabiorą z powrotem I-94 to masz zrobić raban i na siłę im wcisnąć :) bo to jest dowód na to że opuściłaś USA w terminie. Ale dla urzędników (np. dla konsula) również dowód na to że opuściłaś po terminie :)

O aresztowaniach nie słyszałam. Chyba bardziej im zależy na jak najszybszym pozbyciu się takich ludzi z kraju niż pakowaniu ich do więzienia na koszt podatników. Ale nie mam pewności.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...