STRFKR Napisano Niedziela o 13:37 Autor Zgłoś Napisano Niedziela o 13:37 Mam pytanie dotyczące mojego współsponsora. Mój główny sponsor, czyli moja żona: - ma roczny dochód 31 tys. dolarów: wysłaliśmy list od pracodawcy i 6 wypłat. W 2024 roku ona nie pracowała – dołączyliśmy oświadczenie z wyjaśnieniem, dlaczego tak było. W latach 2023 i 2022 zarobiła około 35/36 tys. dodała swojego brata jako członka gospodarstwa domowego, aby zwiększyć swój bieżący dochód (czy to była dobra decyzja?). Jego obecny dochód wynosi 48/50 tys. rocznie, wysłaliśmy jego ostatnie 6 wypłat. W 2023 i 2022 miał jednak tylko 14 tys. całkowitego dochodu. Nasze dokumenty dostały DQ, ale otrzymaliśmy notatkę z prośbą o dodatkowego sponsora. Dlatego w tym momencie będę wdzięczny, jeśli spojrzysz na całość sytuacji Mój joint sponsor - tylko ta osoba +ja= gospodarstwo 2 osób - wiem granica jest na ok. 26k ale oni chcą więcej niż to. Dochód roczny mojego współsponsora: 47 tys. dolarów – prześlemy jej formularz W2, 6 wypłat, list od pracodawcy. W 2024 zarobiła 37,5 tys., w 2023 i 2022 miała mniejsze kwoty, więc pokażemy tylko podatek za 2024 – pracuje w tej firmie około 1,5 roku, więc list od pracodawcy potwierdzi stabilność zatrudnienia. Wiem, wiem! W najlepszym przypadku byłoby wskazane dołączenie 3 ostatnich zeznań podatkowych, ale jak wspomniałem wyżej , w 2023 i 2022 nie miała wystarczającego dochodu – Xeniainternational w jednym z jej filmików mówiła, żeby nie dołączać tych lat, jeśli nie były wystarczające. Moje pytanie brzmi, czy oni będą łączyć dochody mojego współsponsora z głównym sponsorem + członkiem gospodarstwa domowego w 2024 = 51,75 tys. dla nas 4 razem, czy też będą liczyć to osobno, tylko mnie i współsponsora = 37,5 tys. dla 2 Prawdopodobnie będę miał rozmowę w ciągu 4–5 tygodni, więc będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc i odpowiedzi Cytuj
Xarthisius Napisano Niedziela o 20:29 Zgłoś Napisano Niedziela o 20:29 @STRFKR nie tworz nowych watkow na ten sam temat. Nie bedziesz musial powtarzac swojej historii. Cytuj
mcpear Napisano Niedziela o 22:01 Zgłoś Napisano Niedziela o 22:01 Przeczytałem ten artykuł https://www.boundless.com/immigration-resources/income-requirements-for-green-card/?_gl=1*19mzwm2*_up*MQ..*_gs*MQ..&gclid=CjwKCAjw2vTFBhAuEiwAFaScwkVswWQCvtVBM-0b_iW3IxdIADaU7asdvWRhUwpjZ9aybhhPKMFe0BoCZ_EQAvD_BwE&gbraid=0AAAAADL5be-I7y7NaNIFpUaz0Fstld2II Tam jest napisane: In general, your annual income as a sponsor is the same figure you reported on your U.S. federal (not state) income tax return for the most recent tax filing year. This figure is your “Total Income” listed on line 9 of IRS Form 1040 czyli liczą rok 2024. Po drugie napisane jest: The sponsor can ask for the help of a secondary co-sponsor — commonly known as a “joint sponsor” — a person who does not live in the sponsor’s household and is willing to accept full financial responsibility for the relative seeking the green card. The co-sponsor must submit their own Affidavit of Support (Form I-864) and must meet the above income requirements all on their own. In other words, the sponsor cannot combine their income or assets with those of the co-sponsor. For instance, if the sponsor and their household are required to have a combined $25,550 in annual income, then the co-sponsor (and their household) must separately have at least $25,550 of their own annual income. czyli jak dobrze czytam co-sponsor musiałby wykazać 52k dochodu w 2024. Twój miał 37k. nie wiem na ile ten artykuł jest rzetelny ale wygląda dość dobrze. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi