Skocz do zawartości

wizyta w ambasadzie

anuka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam na koniec lutego wizytę w ambasadzie (Zielona Karta) i mam w związku z tym kilka pytań:

- jak długa trwa załatwianie formalności - jestem z poza Warszawy i nie wiem jak mam sobie wszystko poplanować

- czy muszę dołączać do dokumentów zdjęcie jeśli wysyłałam je w 2 pakiecie do kcc

- czy kopie dokumentów podpinać pod oryginały czy trzeba je podawać osobno

- jak lepiej płacić za wizę w dolarach czy w złotówkach

- i jak jest z telefonem komórkowym - czy można go gdzieś zostawić na przechowanie w ambasadzie albo poza ambasadą

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi :)

Napisano
jak długa trwa załatwianie formalności - jestem z poza Warszawy i nie wiem jak mam sobie wszystko poplanować

Jak dobrze pamiętam o 15 dopiero odbiór wizy. Czyli, najpierw czekasz, jesteś któraś tam, i od tego zależy ile czekasz (około 2-3 godz.). Następnie masz wolne aż do godz. odbioru wizy. Nie ma sensu przychodzić wcześniej i stać znów w kolejce, gdyż proces ten trwa tyle co przeczytanie poszczególnych nazwisk. Nie wiem jak jest z pocztą kurierską, może również wysyłają dokumenty do domu.

czy muszę dołączać do dokumentów zdjęcie jeśli wysyłałam je w 2 pakiecie do kcc

Nie, oddadzą Tobie te wysłane po 1-egz.

czy kopie dokumentów podpinać pod oryginały czy trzeba je podawać osobno

O tym informuje pracownik w okienku podawczym, podajesz razem z kopiami, ale jest tam dość czasu na ułożenie tego wszystkiego.

jak lepiej płacić za wizę w dolarach czy w złotówkach

Jak ja miałem rozmowę opłacało się w złotówkach, ale gdzieś na forum wyczytałem, że teraz kurs $ w ambasadzie jest wysoki. Oni nie publikują tej informacji.

i jak jest z telefonem komórkowym - czy można go gdzieś zostawić na przechowanie w ambasadzie albo poza ambasadą

Przy przejściu przez kontrolę ochrony ambasady oddajesz do przechowalni panele od radia samochodowego, telefony komórkowe, scyzoryki itp.

Powodzenia na rozmowie!

Napisano

Snoopy :

Z dniem 1-go lipca 2005 odbiór paszportu z zatwierdzoną wizą dla obywateli Polski odbywa się wyłącznie za pośrednictwem poczty kurierskiej DHL, dlatego w trakcie rozmowy z konsulem należy podać dokładny adres do korespondencji. Opłata za usługę kurierską wynosi 23.00 zł od osoby, płatne przy odbiorze paszportu.

----------------------

http://poland.usembassy.gov/poland-pl/immi...rant_visas.html

Napisano

No właśnie, coś mi się o uszy obiło, ale myślałem, że tylko turystyczne. Sly6 dzięki za tę informację, nie będę "siał fermentu" swoimi przeterminowanymi doświadczeniami.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...