Katastrofiko Napisano 26 Października Zgłoś Napisano 26 Października (edytowane) cześć drużyna, wypełniałem wielokrotnie wizy dla znajomych, ale ten przypadek jest wyjątkowy i chciałbym się skonsultować z wami. Proszę nie oceniać, sytuacja jest kuriozalna, ale jak widać i takie zdarzają się w życiu... Wiza turystyczna B2. Pacjent 4.5 roku temu skazany za pranka - znajomy zmienił mu cyferke na pieczątce w paszporcie z datą wjazdu do kraju. Podczas opuszczania tego kraju, celnik zauważył oszustwo i sprawa potoczyła się tak, że osoba spędziła w więzieniu 10 miesięcy. Był to jeden z krajów europejskich. Polski prawnik tej skazanej osoby mówi, że cytuję "po 5 latach tej sprawy nie będzie w ogóle w żadnym systemie" Teraz tak, potrzebujemy aby ta osoba przyjechała do nas do Stanów. Nie jest to osoba z Polski, więc ESTA nie wchodzi w grę. Jedynie B2. Osoba ta od wyjścia z więzienia nie popełniła nawet wykroczenia, nie dostała nawet mandatu za przechodzenie na czerwonym, czy jazdę na gape.. ogólnie człowiek jak każdy z nas, z tym, że ktoś mu zrobił pranka na całe życie... Mam zagwozdkę, czy już teraz próbować B2, czy czekać aż ten wyrok się zatrze (5lat). Czy w ogóle zaznaczać na DS160 że osoba była karana, czy nie... Czy są jakiekolwiek szanse. Jak to w ogóle ugryźć. Macie jakieś doświadczenia z tym związane? Edytowane 26 Października przez Katastrofiko Cytuj
Xarthisius Napisano 26 Października Zgłoś Napisano 26 Października 30 minutes ago, Katastrofiko said: Mam zagwozdkę, czy już teraz próbować B2, czy czekać aż ten wyrok się zatrze (5lat). Czy w ogóle zaznaczać na DS160 że osoba była karana, czy nie... Have you ever been arrested or convicted for any offense or crime, even though subject of a pardon, amnesty, or other similar action? Odpowiedz "nie" na to pytanie w tym wypadku, zarowno dzis jak i za pol roku, skonczy sie dozywotnim banem. 1 1 Cytuj
Katastrofiko Napisano Niedziela o 22:57 Autor Zgłoś Napisano Niedziela o 22:57 dzięki, zastanawia mnie czy coś to może zmienić kiedy przyjdzie pora na wypełnianie waivera - wyrok po zatarciu vs wyrok przed zatarciem. jest tu na sali ktos ze szklaną kulą? Cytuj
kzielu Napisano Niedziela o 23:52 Zgłoś Napisano Niedziela o 23:52 Waivera na wize turystyczna ? 1 Cytuj
Katastrofiko Napisano Poniedziałek o 12:25 Autor Zgłoś Napisano Poniedziałek o 12:25 czyli mam rozumiec, ze na bazie waszego doswiadczenia, szanse na uzyskanie waivera na wize turystyczna sa mniejsze czym na inne wizy? Cytuj
Xarthisius Napisano Poniedziałek o 12:53 Zgłoś Napisano Poniedziałek o 12:53 (edytowane) 28 minutes ago, Katastrofiko said: czyli mam rozumiec, ze na bazie waszego doswiadczenia, szanse na uzyskanie waivera na wize turystyczna sa mniejsze czym na inne wizy? Jednym z warunkow uzyskania waivera jest udowodnienie jak nieobecnosc delikwenta wplywa na hardship zycia osoby w USA (LPR badz USC) z ktora delikwent jest zwiazany, dla przykladu rodzice, malzonek itp. Z tego wzgledu waiver zazwyczaj ma sens przy petycjach rodzinnych i nieimigracyjnych wizach typu K, V. Edytowane Poniedziałek o 12:54 przez Xarthisius 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi