akulik Napisano 12 Marca 2006 Zgłoś Napisano 12 Marca 2006 dla wiadomosci ja codziennie gotuje i robie dla siebie jedzenie... moja opinia nie dotyczcy fast foodow itp ale np jakosci miesa, kurczakow, kielbasy, serow, szynki itp osobiscie robie duuuze zakupy w polskim sklepie w chicago raz na kilka miesiecy i to jedzenie jest bardzo zblizone smakiem do polskiego, nie jest identyczne ale w granicach tolerancji i nie ma co narzekac natomiast amerykanskie sklepy i owoce, warzywa nie maja tutaj smaku... sporadycznie zdarza sie ze w sklepach pojawia sie jakas nowa marka pomidorow czy ziemniakow ktore smakuja inaczej, jakos tak prawdziwiej z reguly produkty podstawowe pochodza z poteznych korporacji i masowej produkcji, chemicznej produkcji - zasada: duze, ladne ale bez smaku, rozplywa sie jak woda - jak holenderskie pomidory tu po prostu inaczej robi sie jedzenie - inaczej sie produkuje, a amerykanie przywykli do tego smaku i dla nich to normalne jak dla nas smak polskiego chleba... zawsze znajdzie sie ktos kto krzyczy ze jak sie chce to sie da, a ja pytam skosztuj Pan amerykanskiego kurczaka i powiedz mi prosto w oczy ze to identyczny smak z polskim mieskiem drobiowym
greth Napisano 12 Marca 2006 Autor Zgłoś Napisano 12 Marca 2006 dokładnie zgadzam się, trzeba mieć problemy z kubełkami smakowymi by jeść ich jedzenie bez obrzydzenia, chyba pokombinuje z jedziem troche przynajmniej na miesiąc starczy;-)
KB Napisano 12 Marca 2006 Zgłoś Napisano 12 Marca 2006 Jak sie jada w MCDonald's albo kupuje najtansze produkty to pewnie, ze nic dobrego sie nie znajdzie. Ale przy odrobinie wysilku i pomyslowosci mozna kupic dobre jedzenie i w duzym wyborze. Pewnie, ze nie takie smaki jak polskie, ale w koncu to nie Polska. Nie mozna miec wszystkiego.
akulik Napisano 12 Marca 2006 Zgłoś Napisano 12 Marca 2006 kolega nie uwazal, taniego nie kupuje, w fastfodach nie jadam: w macdonaldach nie jadam, z fast foodow polecam jedynie SUBWAY kanapki z czymkolwiek w dlugie bulce, niskotluszczowe, z reguly wcinamna lunch w czasie przerwy w pracy, szybko i calkiem zdrowo, 6 inch juz od 3$ a z lokalnymi kuponami mozna i dwie kupic za 4$ jesli chodzi o restauracje to OLIVE's GARDEN zasluguje na uwage i wszelkie lokalne serwujace steki - steki same w sobie maja taki sam smak jak w polsce, niestety najtansze one nie sa, ceny stekow w zaleznosci od rodzaju sirloin, new york, t-bone czy prime rib zaczynaja sie od 15$ najtansze i namniejsze 8oz do 30-40$ w dobrych (nie najlepszych w miescie) restauracjach. w mojej miescinie nie ma wiele oprocz walmartu a inne sklepy asortyment maja podobny, kielbasy i sery nawet najdrozsze maja sporo roznice jakosciowo-smakowa (soda i chemia) - o produktach typu GREAT VALUE nie wspominam tego nie da sie jesc.. jedynie surowemiesasanormalnejjakosci,tegonie dasie zepsuc:))
Jackie Napisano 12 Marca 2006 Zgłoś Napisano 12 Marca 2006 W USA można bardzo dobrze zjeść, ale niestety za to się płaci Jeśli ktoś ma dużo pieniędzy to warto kupować w sklepach prowadzonych przez imigrantów dla imigrantów - polecam zwłaszcza delikatesy włoskie i niemieckie (najlepsze chyba wędliny świata). No cóż, kosztują sporo Supermarkety mają podłe żarcie, wg. zasady co tanie to gówniane. Aha, bajgli kupionych w żydowskiej dzielnicy w Nowym Jorku nic nie pobije zwłaszcza gdy kupuje się jeszcze ciepłe i posmaruje masełkiem Tyle tylko że urzędników na lotnisku nic to wszystko nie obchodzi. Jest zakaz i oni będą się tego trzymali.
dagmarcia Napisano 12 Marca 2006 Zgłoś Napisano 12 Marca 2006 Ja w kwestii formalnej: Aha, bajgli kupionych w żydowskiej dzielnicy w Nowym Jorku nic nie pobije zwłaszcza gdy kupuje się jeszcze ciepłe i posmaruje masełkiem Nic nie pobije bajgli z dawnego zydowskiego East Endu w Londynie - Brick Lane Beigel Bake. Mmm... )
Jackie Napisano 12 Marca 2006 Zgłoś Napisano 12 Marca 2006 Nic nie pobije bajgli z dawnego zydowskiego East Endu w Londynie - Brick Lane Beigel Bake. Mmm... ) Nie jadłam, ale wierzę Za to w Chicago ciężko z bajglami, niby są, ale jakieś gnioty. Albo ja źle trafiałam.
akulik Napisano 13 Marca 2006 Zgłoś Napisano 13 Marca 2006 chcilabym miec wybor wiekszy niz walmart, niestety to przywilej tylko duzych miast, reszta ameryki zajada sie walmartem
Jackie Napisano 13 Marca 2006 Zgłoś Napisano 13 Marca 2006 chcilabym miec wybor wiekszy niz walmart, niestety to przywilej tylko duzych miast, reszta ameryki zajada sie walmartem Możę głupio to zabrzmi, ale sugerujesz że bogaci ludzie w małych miastach jadają jedzenie w Walmartu? Śmiem wątpić
Mingan Napisano 13 Marca 2006 Zgłoś Napisano 13 Marca 2006 na przygotowywanie jedzenia własnoręcznie trzeba czasu a gdy się robi 12-14h/dziennie to raczej każda chwile spędza się na spaniu , inna sprawa moim zdaniem każde jedzenie w usa jest na chemi pescytydach, tak więc ani mięso ani warzywa i owoce nie są normalne smakują gorzej i są nie zdrowe jak te w polsce więc czego nie będziesz robić z solą i pieprzem języka nie oszukasz
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.