Wojtek-J Napisano 17 Kwietnia 2006 Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2006 Przejrzalem na szybko post, mam nadzieje ze nie powtarzam tego, co ktos juz w odpowiedzi napisal: 1. W Polsce konto walutowe warto zalozyc w ING Banku Slaskim - zero oplat za prowadzenie konta, wplate, wyplate. Mozna pozniej przelac na nie pieniadze z rachunku w USA, mozna wplacic na nie pieniadze po przywiezieniu ze stanow. 2. Istnieje stosunkowo tani sposob na przelanie gotowki do USA niz np. przez PKO (koszt takiego przelewu w PKO to ok. 120 zl). 30 zl kosztuje przelew w Raiffeisen Bank, jezeli posiadamy tam konto, prowadzenie konta to 7 zl miesiecznie. Otwierasz konto na miesiac i przelew kosztuje Cie 37 zl. Moze sa lepsze sposoby - ale to najtanszy jaki znam 3. Cytat: "do zakupów w sieci można użyć karty wydanej nawet przez w-y bora-bora, byleby była "wypukła"." To czy karta jest wypukla, czy nie, czy to karta kredytowa, czy debetowa - nie ma zadnego znaczenia. Wazne jest to czy system, ktory zarzadza platnosciami akceptuje ta konkretnie karte. Zwykle akceptowane sa popularne karty takie jak Visa Classic, Mastercard, Dinners Club, itp. - a one sa wypukle. Stad bierze sie wlasnie krazaca obiegowo opinia, ze placic mozna tylko kartami, ktore sa wypukle i ze karty wypukle to karty kredytowe. Bzdura Pozdrawiam.
air Napisano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2006 2. Istnieje stosunkowo tani sposob na przelanie gotowki do USA niz np. przez PKO (koszt takiego przelewu w PKO to ok. 120 zl).30 zl kosztuje przelew w Raiffeisen Bank, jezeli posiadamy tam konto, prowadzenie konta to 7 zl miesiecznie. Otwierasz konto na miesiac i przelew kosztuje Cie 37 zl. Moze sa lepsze sposoby - ale to najtanszy jaki znam www.moneybookers.com
Jack3k Napisano 5 Maja 2006 Zgłoś Napisano 5 Maja 2006 Ja nie chce przewozic tyle gotowki :? A moze ktos wie czy jest w Polsce jakis bank ktory nie pobiera prowizji za przelew do USA i odwrotnie? Bo ja nie chce miec tyle gotowki przy sobie zeby nie zgubic itd.. bo roznie bywa. A poza tym szkola do ktorej bede szedl nie przyjmuje oplaty za czesne w gotowce tyle przelew lub czek Hmmmm moze ktos mi cos doradzi :?: Przelewu nikt nie ma taniego w Polsce do USA. Jedyna mozliwoscia jest otwarcie konta w CitiBank Polska zlotowkowego i dolarowego, podlaczyc wyplaty z bankomatow do konta dolarowego do karty maestro, wplacic dolary na konto dolarowe i wyplacic dolary w bankomacie citibanku w usa. Zadenj prowizji. Jedyne oplaty to za konto zlotowkowe i karte maestro. UWAGA. Byłem ostatnio w CitiBanku. Sprawa z kontem walutowym wygląda następująco. Otóz do takowego konta wydawana jest karta Maestro, której walutą rozliczeniową jest EURO !! Czyli nawet jak mamy w Polsce w CitiBanku konto dolarowe i chcielibyśmy wypłacić pieniązki w ich bankomacie w USA - to i tak suma ta jest przeliczana z dolarów na euro a następnie znów na dolary. Czyli tracimy na różnicach walutowych, nie wspominając już o fakcie, że związane są z tym opłaty (chyba min.10zeta za transakcje, nie pamiętam dokładnie). .. brak opłat w takiej opcji występował by jedynie w przypadku wypłat w kraju, w którym obowiązuje euro z konta walutowego w euro (czyli USA odpada)
kubakj Napisano 5 Maja 2006 Zgłoś Napisano 5 Maja 2006 Ja nie chce przewozic tyle gotowki :? A moze ktos wie czy jest w Polsce jakis bank ktory nie pobiera prowizji za przelew do USA i odwrotnie? Bo ja nie chce miec tyle gotowki przy sobie zeby nie zgubic itd.. bo roznie bywa. A poza tym szkola do ktorej bede szedl nie przyjmuje oplaty za czesne w gotowce tyle przelew lub czek Hmmmm moze ktos mi cos doradzi :?: Przelewu nikt nie ma taniego w Polsce do USA. Jedyna mozliwoscia jest otwarcie konta w CitiBank Polska zlotowkowego i dolarowego, podlaczyc wyplaty z bankomatow do konta dolarowego do karty maestro, wplacic dolary na konto dolarowe i wyplacic dolary w bankomacie citibanku w usa. Zadenj prowizji. Jedyne oplaty to za konto zlotowkowe i karte maestro. UWAGA. Byłem ostatnio w CitiBanku. Sprawa z kontem walutowym wygląda następująco. Otóz do takowego konta wydawana jest karta Maestro, której walutą rozliczeniową jest EURO !! Czyli nawet jak mamy w Polsce w CitiBanku konto dolarowe i chcielibyśmy wypłacić pieniązki w ich bankomacie w USA - to i tak suma ta jest przeliczana z dolarów na euro a następnie znów na dolary. Czyli tracimy na różnicach walutowych, nie wspominając już o fakcie, że związane są z tym opłaty (chyba min.10zeta za transakcje, nie pamiętam dokładnie). .. brak opłat w takiej opcji występował by jedynie w przypadku wypłat w kraju, w którym obowiązuje euro z konta walutowego w euro (czyli USA odpada) Widac, ze udales sie do oddzialu, gdzie pracuja niekompetentni pracownicy i glupoty opowiadaja. Oni nawet tam zatrudniaja osoby bez znajomosci j.angielskiego!!! A przeciez to bank i to amerykanski ... Tyle razy wyplacalem dolary przy uzyciu karty maestro i zawsze jest przez USD. Generalnie dla wszystkich kart Visa/ Visa Electron/ MasterCard/Maestro w Citibanku Handlowym sa przeliczane w USD w Amerykach, a w Euro w Europie. Nie ma zadnej prowizji za wyplate dolarow z bankomatow Citibanku w USA.
kubakj Napisano 5 Maja 2006 Zgłoś Napisano 5 Maja 2006 Przejrzalem na szybko post, mam nadzieje ze nie powtarzam tego, co ktos juz w odpowiedzi napisal:1. W Polsce konto walutowe warto zalozyc w ING Banku Slaskim - zero oplat za prowadzenie konta, wplate, wyplate. Mozna pozniej przelac na nie pieniadze z rachunku w USA, mozna wplacic na nie pieniadze po przywiezieniu ze stanow. Tak samo moze byc w MultiBanku, nie ma oplat zadnych i mozna dodatkowow robic przelewy zagraniczne przez dostep internetowy, ktorego nie ma ING. 2. Istnieje stosunkowo tani sposob na przelanie gotowki do USA niz np. przez PKO (koszt takiego przelewu w PKO to ok. 120 zl).30 zl kosztuje przelew w Raiffeisen Bank, jezeli posiadamy tam konto, prowadzenie konta to 7 zl miesiecznie. Otwierasz konto na miesiac i przelew kosztuje Cie 37 zl. Moze sa lepsze sposoby - ale to najtanszy jaki znam Taniej jest zalozyc konto w Citibanku Polska - darmowe przelewy zagraniczne sa teraz w promocji, a po zakonczeniu promocji maja byc darmowe do zagranicznych Citibankow w ramach 'Citibank Global Transfer', ktory wreszcie wejdzie do Polski i beda mozliwe szybkie przelewy miedzy kontami CitiBanku na calym swiecie (w innych krajach to fajnie dziala i szybko i za darmo ). Druga sprawa, to wyplata dolarow w bankomacie CitiBanku USA karta maestro z Citi PL. 3. Cytat: "do zakupów w sieci można użyć karty wydanej nawet przez w-y bora-bora, byleby była "wypukła"."To czy karta jest wypukla, czy nie, czy to karta kredytowa, czy debetowa - nie ma zadnego znaczenia. Wazne jest to czy system, ktory zarzadza platnosciami akceptuje ta konkretnie karte. Zwykle akceptowane sa popularne karty takie jak Visa Classic, Mastercard, Dinners Club, itp. - a one sa wypukle. Stad bierze sie wlasnie krazaca obiegowo opinia, ze placic mozna tylko kartami, ktore sa wypukle i ze karty wypukle to karty kredytowe. Bzdura Pozdrawiam. Nie zgodze sie. Karta w wiekszosci wypadkow musi byc z billing address z USA, a wiec debetowa karta do konta amerykanskiego. Polska karte moga przyjmowac, ale napewno nie wszedzie. Ja mam Vise i MasterCarda nawet nie wypuklego Wypuklosc juz odchodzi powoli do lamusa, bo tylko do imprinterow sie nadaja (jeszcze w USA dosc popularne). Visa Elektron i Maestro nie ma co w USA szastac, lepiej zalozyc konto w USA i kupowac karta amerykanska. Zawsze daja Vise lub MasterCard debetowy. Washington Mutual (www.wamu.com) oferuje darmowe konta czekowe z darmowymi czekami, zlota karta debetowa MasterCard oraz darmowymi wyplatami karta MasterCard w Polsce (i na calym swiecie) oraz darmowe przelewy zagraniczne (w tym do Polski), a wiec mozna przelac cala kase na polskie konto walutowe.
adrianger Napisano 7 Maja 2006 Zgłoś Napisano 7 Maja 2006 ja w zeszlym roku mialam konto w wbk i poprosilam o karte visa clasic(wypukla) ktora normalnie dziala w usa. pozniej ci przeliczaja z dolarow na zl i tyle ci z karty sciagaja, nie ma prowizji za tranzakcje bezgotowkowa ale nie oplaca sie wyciagac pieniedzy z bankomatow bo prowizje sa bardzo duze. aby dostac ta karte u nas( przynajmniej w wbk) trzeba miec minimum 500zl miesiecznych wplat przez ostatnie 6 miesiecy. Niestety zadna z tych rzeczy jakie napisalas nie jest prawda. Rowniez posiadam karte visa classic z bz wbk i rowniez urzywalem jej w USA. Otoz: placac ta karta w usa pieniadze nie sa przeliczane z dolarw na zlotowki, tylko z dolarow na euro, a euro dopiero na zlotowki. jest to tzw. podwojne przewalutowanie na ktorym sie traci. Po drugie transakcja bezgotowkowe dokonywane ta karta w dolarach amerykanskich sa z prowizja, ok 3% - tak jest w cenniku dostepnym na stronie banku wbk. Zeby dostac taka karte w banku wbk nie trzeba w ogole deklarowac zadnych stalych dochodow. Jest to tarta debetowa, a wiec transakcje sa dokonywane do wartosci salda na rachunku. Nie jest to karta kredytowa. Co prawda bank pisze, ze wydaja ja dopiero po 3 miesiacach prowadzenia rachunku, albo po 6 miesiacach poswiadczonych w innym banku. ja dostalem bez problemu po 5 dniach od zalozenia rachunku w wbk.
adrianger Napisano 7 Maja 2006 Zgłoś Napisano 7 Maja 2006 Witam!Po przyjezdzie do USA idziesz do pierwszego lepszego banku i zakladasz Savings Account. Nie, nie. To jest konto oszczednosciowe. Tobie pewnie chodzilo o "Checking account"!
unknown _girl Napisano 7 Maja 2006 Zgłoś Napisano 7 Maja 2006 placac ta karta w usa pieniadze nie sa przeliczane z dolarw na zlotowki, tylko z dolarow na euro, a euro dopiero na zlotowki. jest to tzw. podwojne przewalutowanie na ktorym sie traci. w tym moze masz racje bo tego dokladnie nie sprawdzalam :wink: Po drugie transakcja bezgotowkowe dokonywane ta karta w dolarach amerykanskich sa z prowizja, ok 3% niestety u mnie prowizji nie pobierali. moze zalezy od rodzaju konta. zdarzylo mi sie placic pare razy za pomoca tej karty i do dzis zadna prowizja od tych platnosci mi pobrana nie zostala. Zeby dostac taka karte w banku wbk nie trzeba w ogole deklarowac zadnych stalych dochodow. Jest to tarta debetowa, a wiec transakcje sa dokonywane do wartosci salda na rachunku. ja tylko powiedzialam jak bylo u mnie. wymagane bylo w moim przypadku comiesieczny wplyw minimum 500zl przez ostatnie 6 miesiecy. moze to tez zalezy od rodzaju konta. Nie jest to karta kredytowa. a tu pamietam jak kobietka mi powiedziala ze mam przestrzegac kwoty na rachunku aby sobie dlugu nie zrobic bo moge do 5 tys $ ale za bardzo sie tym nie interesowalam, bo ja nie z tych ludzi co dlugi maja ja naprawde nie bardzo sie orientuje jak to jest w innych bankach albo z innymi kontami ale powiedzialam jak bylo w moim przypadku. ja nie wiem co pisza na stronie wbk, jakie sa ich zasady ogolne tylko mowie jak bylo ze mna. pozdrawiam serdecznie!
adrianger Napisano 7 Maja 2006 Zgłoś Napisano 7 Maja 2006 Co do kart akceptowanych on-line to musza byc one wydane w USA. Zagranicznych w wiekszosci nie akceptuja. do zakupów w sieci można użyć karty wydanej nawet przez w-y bora-bora, byleby była "wypukła". do zakupow w sieci w usa musi byc karta wydana przez bank amerykanski, bo sprawdzaja billing address i tez tam wysylaja, wiec karta z polski nie przejdzie. A jak jest w przypadku www.dell.com - czy tam mozna placic polska karta? A jak jest w sytuacji gdy bank amerykanski mi w wakacje wyda jakas check card z billing adres (jak domyslam sie to jest adres zamieszkania w usa) a na nastepne wakacje bede mieszkal zupelnie gdzie indziej w usa i bede chcial cos kupic, gdzie mi produkt wtedy wysla?
rypson Napisano 9 Maja 2006 Zgłoś Napisano 9 Maja 2006 a ja powiem wam taka ciekawostke.... nie wiem czy wiecie ze zeby zalozyc konto po za granicami polski trzeba miedz pozwolenie wladz Polski ?? nie zartuje jest taki zapis w prawie polskim troche smieszne ale prawdziwe
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.