Skocz do zawartości

Zielona karta rodziców

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Za ok. 2.5 roku mój starszy brat prawdopodobnie otrzyma obywatelstwo USA. Słyszałem, że w takim wypadku moi rodzice prawie automatycznie mogą otrzymać zieloną kartę. Czy jest to prawda?

Jeśli tak, to czy w takim wypadku, jeśli moi rodzice dostaną gc, ja również mogę się wtedy o nią starać??

Byłbym wdzięczny za informacje,

pozdrawiam!

Napisano

Zgadza sie, Twoj brat musi najpierw sponsorowac rodzicow, a w momencie kiedy oni uzyskaja obywatelstwo beda mogli takze sponsorowac Ciebie, jest tylko pytanie czy jestes zonaty i czy przekoczyles 21 roku zycia

Napisano

Mysle ze masz, przepisy wyraznie mowia ze obywatel USA ma prawo sponsorowac najblizsza rodzine, czyli rodzicow oraz braci i siostry, jest tylko roznica w okresie oczekiwania, szybciej otrzymasz zielona karte kiedy najpierw obywatelstwo dostana rodzice a dopiero potem oni zaczna Ciebie sponsorowac, niz gdyby brat sponsorowal tylko Ciebie (okres oczwkiwania wynosi chyba 13 lat). Ggybys mial mniej niz 21 lat, moglbys byc sponsorowany razem z rodzicami itp itd tak czy inaczej bedziesz mial zielona karte, to tylko kwestia czasu.

Napisano

2.5 roku do obywatelstwa brata. Powiedzmy, że rodzice dostają gc za 3 lata. Muszę więc czekać kolejne 5, aby tym razem oni otrzymali obywatelstwo i dopiero wtedy, czyli po 8 latach, mogę liczyć na zielona kartę? Hmm... Nie byłoby szybciej, gdybym starał się od razu poprzez brata?

Napisano

Niestety nie, znalazlbys sie wtedy w innej grupie preferencyjnej (bracia i siostry obywateli USA), w chwili obecnej rozpatrywane sa chyba podania zlozone w 1995 roku, to trzeba sprawdzic w biuletynie urzedu imigracyjnego.

Napisano

Obywatele mogą sponsorować rodzeństwo. Tyle że czeka się cholernie długo.

Rodzic z Zieloną Kartą może sponsorować dziecko stanu wolnego, które przekroczyło 21 rok życia. Też czeka się cholernie długo. Patrz topik http://www.usa.info.pl/board/index.php?showtopic=5358

Jak rodzice uzyskają obywatelstwo to mogą sponsorować dziecko. Dziecko stanu wolnego które ukończyło 21 lat - czeka się ok. 5 lat. Zamężne/żonate które ukończyło 21 lat - ok. 8 lat czekania.

Okresy czekania w przybliżeniu: http://www.prawoimigracyjneusa.com/Rozpatr...0petycji%20.htm

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...