aga0212 Posted May 3, 2006 Report Posted May 3, 2006 czesc chcialam sie dowiedziec co jesli mam walizki zamykane na szyfr a na forum przeczytalam zeby nie zamykac na szyfr bo jak beda chcieli otworzyc na lotnisku do kontroli to rozwala cale zamkniecie i co teraz to jak mam zamknac te walizki????pomocy!!!!
darop Posted May 3, 2006 Report Posted May 3, 2006 chodzi o kontrole przy wyjeździe z USA, która odbywa się już po nadaniu bagażu, u nas było tak, jechalismy w trójke, miałem z bratem torby bez szyfru, ale zamek zamknęliśmy plastikową sprzączką, którą pani przy odprawie bagażowej kazała nam rozciąć, kolega miał torbe z szyfrem, który zapomniał otworzyć, po powrocie, na okeciu okzało sie, że zamek jest wyłamany, a w środku karteczka o przeprowadzonej kontroli, my też mieliśmy te karteczki, więc bagażu raczej nie warto zamykać bo może dziwnie wyglądać jak się zdecydują go sprawdzić i nie dadzą rady normalnie otworzyć powiem szczerze, że jak czekaliśmy na walizki na okęciu, co trwało całe wieki, w tym samym czasie amerykanie zdążyliby rozpakować, posprzątać i załadować airbusa, to dzwine myśli nam przychodzili na myśl apropo tego co dzieje się z tym bagażem i dlaczego tak długo to trwa
aniolova Posted May 3, 2006 Report Posted May 3, 2006 ja mialam obie walizki zamkniete - jedna i na kluczyk i na szyfr, druga na solidna metalowa klodke z szyfrem... nic nie sprawdzali, nic sie nie pluli, tylko mialam przypadek w torebce nozyczki do paznokci i wyszlo przy przeswietlaniu bagazu podrecznego. nic wiecej.
rypson Posted May 3, 2006 Report Posted May 3, 2006 Prawo USA pozwala na otworzenie twojego bagazu w kazdej chwili i w kazdy sposob jesli zaistnialo jakie kolwiek podjerzeni o przewozeniu czegos czego nie mozn... jesli juz nas to trafi ze walizka jak w tym przypadku z szyfrem jest uszkodzona trzeba zlozyc reklamacje na lotnisku i zlozyc formularz o odszkodowanie za uszkodzenia.... pieniadze nie beda duze ale na pare groszy w razie czego mozna liczyc i nowa walizke mozna sobie kupic za to...
Jackie Posted May 3, 2006 Report Posted May 3, 2006 czesc chcialam sie dowiedziec co jesli mam walizki zamykane na szyfr a na forum przeczytalam zeby nie zamykac na szyfr bo jak beda chcieli otworzyc na lotnisku do kontroli to rozwala cale zamkniecie i co teraz to jak mam zamknac te walizki????pomocy!!!! A po co chcesz zamykać te walizki? Jak będą chcieli coś ukraść to otworzą na chama albo gwizdną całą walizkę, zresztą prawdopodobieństwo że coś ukradną naprawdę jest małe. Poza tym w walizkach nie wolno Ci przewozić nic kosztownego - tzn. wolno ale w razie zaginięcia cennych rzeczy i tak nie możesz żądać za nie odszkodowania, bo cenne rzeczy masz mieć przy sobie (tyczy to np. biżuterii i laptopów). Jak już pisałam w tamtym wątku, na O'Hare przy wyjeździe jest tak że czekasz na boku gdy przeszukują walizki, po czym możesz ją zamknąć. Nie wiem jak jest na innych lotniskach, ale najlepiej zapytać w momencie gdy oddajemy bagaż. W końcu nie Ty jedna masz taki problem i na pewno jest jakieś sensowne rozwiązanie. W razie wjazdu do USA ew. przeglądanie walizek odbywa się przy tobie, więc z otworzeniem nie ma problemu.
rypson Posted May 3, 2006 Report Posted May 3, 2006 Na JFK tez wiekszosc otwierania walizek jest na boku, i z udzialem wlasciciela ... czasem zdazaja sie wyjatki bardzo zadko....tak wydaje mi sie jest na kazdym lotnisku...
darop Posted May 3, 2006 Report Posted May 3, 2006 Na JFK tez wiekszosc otwierania walizek jest na boku, i z udzialem wlasciciela ... czasem zdazaja sie wyjatki bardzo zadko....tak wydaje mi sie jest na kazdym lotnisku... w Philadelphii tak nie było nadawalismy bagaż wrzucali go na taśme i jechał za ściane, więc pewnie i to zależy od lotniska
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.