Skocz do zawartości

Aparat fotograficzny??

Bartek996

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No właśnie jaki kupujesz aparacik darop ??

A może Wy jakiś aparacik polecicie do 300$ ?? Niezbyt profesionalny :lol: Bo w polsce mam Fuji S3500 no a nie chce go brać tylko właśnie kupić na miejscu coś... Aaa i powiedzcie mi bo ja pierwszy raz... Jeśli kupuje cos przez sklep internetowy (a może eBuy? Ktoś ma jakieś doświadczenia?) to jak za to płace przy odbiorze, czy kartą? Jeśli kartą to co musze im podać aby mi tylko sciagneli za cene aparatu a nie wyczyscili konto?? Czy nie ma takich obaw??

Z góry bardzo dziekuje za odpowiedz

Aaa i taki sklep aby nie droga była przesyłka do NJ miasteczko Mount Laurel :)

Pozdrówka

PS. Kurde ja to mam juz takie plany a jeszcze WIZY nie mam ;) (W&T) :D

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

generalnie to ja się na aparatach nie znam jest tu pare osób które mają duże pojęcie o tych zabawkach i nie potrzebuje jakiejś super maszyny ma być w miare mały mieć dużo funkcji żeby sie można było pobawić w wolnej chwili, troszke poszukałem i popytałem znajomych i będe chyba kupował canona a620 może a700 są w miare tanie, funkcjonalnie bardzo podobne modele, za a620 przemawia świetny obracany wyświetlacz miałem okazje go wybrubować i to jest super sprawa generalnie canony są świetnie wykonane i bardzo przyjemne w dotyku, a jak chcecie jakąś bardziej zawanasowaną maszyne poniżej 300$ to może canon s2 chociaż dużo osób twierdzi że sie nie opłaca go kupować no i sa jeszcze panasonici lumixy, naprawde fajne maszyny, jak sami widzicie pisze jak laik, sam jestem podatny na propozycje więc prosze tych bardziej obeznanych o opinie

Napisano

Ja zabiore ze soba swojego Canona a510 (moze w USA sobie kupie cos lepszego). Dzieki za linki w poprzednich postach.

Napisano

darop

Wielkie dzieki może też sie zdecyduje na taki aparat jak Ty :lol: mi nie potrzeba jakiś super rewelacyjny taki do pstrykania zdjęć w miare dobrych aby była SUPER pamiątka :);) Ale może poczekamy na opinie innych... Też się zastanawiałem nad Canon PowerShot S2 IS :D Poczekamy zobaczymy

Napisano
generalnie to ja się na aparatach nie znam jest tu pare osób które mają duże pojęcie o tych zabawkach i nie potrzebuje jakiejś super maszyny ma być w miare mały mieć dużo funkcji żeby sie można było pobawić w wolnej chwili, troszke poszukałem i popytałem znajomych i będe chyba kupował canona a620 może a700 są w miare tanie, funkcjonalnie bardzo podobne modele, za a620 przemawia świetny obracany wyświetlacz miałem okazje go wybrubować i to jest super sprawa generalnie canony są świetnie wykonane i bardzo przyjemne w dotyku, a jak chcecie jakąś bardziej zawanasowaną maszyne poniżej 300$ to może canon s2 chociaż dużo osób twierdzi że sie nie opłaca go kupować no i sa jeszcze panasonici lumixy, naprawde fajne maszyny, jak sami widzicie pisze jak laik, sam jestem podatny na propozycje więc prosze tych bardziej obeznanych o opinie

Tak się składa, że mam i Canona S2, i Panasonica FZ5 (Lumix).

W bezposrednim porownaniu aparatow w kazdym punkcie poza obracanym ekranem i multimedialnymi funkcjami (np. krecenie filmow i dostepne przy tym opcje) Panasonic jednak wygrywa, S2 wcale nie jest taki rewelacyjny jak wiele osob mowi.

Roznice nie sa wielkie, ale wystarczy poczytac testy na www.dpreview.com - aby wybrac najodpowiedniejszy aparat dla siebie.

Panasonic jest duzo tanszy, wyraznie lepiej wykonany, znacznie lzejszy (prawie 2 razy), jakosc zdjec jest nieco wyzsza, natomiast Canon robi znacznie lepsze filmy, ma funkcjonalny obracany ekran. Panasonic ma w zestawie min. akumulator litowo-jonowy (pelne ladowanie - 2 godziny) z mala i lekka ladowarka. To dodatkowa zaleta.

Nie ma sie co oszukiwac - te aparaty (cala klasa zoom x12) przeznaczone sa przede wszystkim do zabawy, mozna nimi oczywiscie zrobic ladne zdjecia, ale juz przy ISO200 wyraznie szumia, Canon ma dodatkowo problemy z aberacja chromatyczna. Nie sa to aparaty, ktorymi zrobi sie piekne zdjecia w kazdych warunkach.

Kupowalem te aparaty wiedzac jakie sa ich wady, po prostu takich wtedy potrzebowalem (a uzywana przeze mnie Minolte w tym czasie skradziono mi w Polsce :) ) - ale przed ich wyborem warto sie zastanowic do czego aparat bedzie potrzebny i w jakich warunkach bedzie sie robic zdjecia.

Ciezko wybrac ideal - nie robia one takich zdjec jak EOS350D (chociaz to ciezko porownywac) czy chociazby G7 - ale maja potezny zoom i ich ceny sa od wspanialego EOSa znacznie nizsze :lol:

Pozdr.

Napisano

Dzieki za odpowiedz no dla mnie wlasnie taki to byłby naprawde fajny aparacik ten canon albo ten Panasonic FZ5 Tylko tak patrzyłem na ceny i niezbyt sie opłaca kupić tego Panasonica FZ5 dużo zysku nie ma :/ Bo kosztuje okolo 330$ a w Polsce mysle ze na allegro kupił by takiego za cos okolo 1100 zł... Wiec sam juz nie wiem :lol: Ech a powiedz mi jeszcze jak sie płaci za to przy zamawianiu on-line?? Co trzeba mieć pewnie karte Visa...

Napisano

Patrzac tylko na 2 wspomniane aparaty:

Zdjecia robia porownywalne z nieznaczna przewaga Panasonica - jesli nieistotna jest dla Ciebie wieksza waga i srebrna obudowa Canona (ktora latwiej zarysowac/uszkodzic) i chcialbys krecic dobrej jakosci filmiki - wybierz Canona, przebicie cenowe jest na pewno wieksze.

FZ5 to aparat wygodniejszy jesli chodzi o robienie zdjec (masa, rozmiar), sa w jego wykonaniu minimalnie lepsze - natomiast S2 to taki 'multimedialny kombajn'. Filmy krecone nim wygladaja jak z tanszych kamer cyfrowych - czasem ciezko uwierzyc, ze pochodza z aparatu cyfrowego :lol: . Obydwa aparaty w dpreview opisane sa jako "Higly Recommended".

Testy:

http://www.dpreview.com/reviews/panasonicfz5/ (akurat w srebrnej wersji kolorystycznej) ,

http://www.dpreview.com/reviews/canons2is/ , http://www.steves-digicams.com/2005_reviews/s2is.html

Przy takiej roznicy cen Canona w Polsce i w USA - mozesz kupic Canona, a jesli Ci sie nie spodoba bez problemow sprzedasz go z zyskiem tutaj nawet jako uzywany. Przy okazji zrobisz sobie sporo pamiatkowych zdjec z USA.

Wyszedl juz Canon S3 - jest znacznie drozszy (niemal dwa razy), na pewno nieco lepszy od poprzednika ( http://www.dpreview.com/news/0602/06022111...11canons3is.asp , http://www.livingroom.org.au/photolog/revi...rshot_s3_is.php ).

Jest tez Panasonic FZ7 ( http://www.dpreview.com/reviews/panasonicfz7/ , http://www.steves-digicams.com/2006_reviews/fz7.html ) i jest wlasciwie w tej samej cenie co S2 i FZ5 - nie wiem, czy nie warto wybrac wlasnie FZ7?

Platnosc - przewaznie Visa/Mastercard z wysylka na Twoj adres podany w banku. Jest wiele kont w USA, za ktore nie musisz nic placic, znajdziesz na pewno posty na forum jak takie znalezc i zalozyc. Zawsze mozesz poprosic np. pracodawce o kupno - dasz mu gotowke i po sprawie :) Chyba Cie nie oszuka :D

Gdy kupowalem obydwa aparaty - Canon kosztowal 100$ wiecej niz Panasonic, wiec roznica byla spora - teraz sa w tej samej cenie (Canon jest nawet minimalnie tanszy). Nie sadzilem, ze zachowam obydwa aparaty, planowalem sprzedac jeden z nich, a drugi zostawic.

Zawsze mozesz zrobic to samo ( ale jednego sie pozbyc ;) ) ...

Pozdr.

Napisano

No hej co do Canona to rzeczywiście cała seria A jest bardzo udaną seria jeszcze do niedawna ludzie szukali A75 czy A85 to naprawdę Dobre kompakty a możliwość dokupienia do nich tulejki i filtrów za naprawdę małe pieniążki to IMHO super sprawa...

Tak samo wygląda sprawa z Canonem A510 A520 A610 A620 cała seria A Canona to dobre sprzęty...

dodatki można znaleźć tu:

www.foto-tip.pl

www.eltec.alpha.pl

Jednak uważajcie na zbyt wysokie ilości Megapikseli w stosunku do rozmiarów matrycy... zasada jest taka że im większa ilośc pikseli upakowana na takiej samej powierzchni to taka matryca ma bardzo duże szanse na ogromne śnieżenie...

Taki los spotkał np Konice Minolte o ile Z3 robi naprawdę dobre fotki to już Z6 bym nie kupił!! co zresztą potwierdzają testy... a różnica jest taka że Z3 ma 4MP a Z6 ma ich 6!! na tej samej powierzchni

Kolejna sprawa to Jaką przeważnie wielkość zdjęć zamawiacie TAM gdzie je wywołujecie: bo jezęli maXymalny rozmiar to 10x15 to nawet aparat z matrycą 3,2MP wystarczy do tego... ale jesli zamawiacie sobie fotki wysoko powyżej 10x15 to powinniscie pomyslec o minimum 5MP a moze nawet 6MP

Jesli miałbym polecić komuś kompatka na każdą okazje to tak wziąłbym Canona A a jeśli cos z serii G to raczej G6 a o modelach S1 S2 S3 nooo hmmm może lepiej zrezygnować z AntyWstrząsu i wybrać sobie Canona PowerShota Pro1 ??

No i musicie zdać sobie sprawę że takiego np. lumixa fz20 raczej bedzie trudno schowac na imprezie do kieszeni :lol:

Z innych marek to odradzam jakieśpremiery mediaXPtechy i takie tam...

swojego czasu bardzo dobrze sprawdziły mi sie Pentaxy seria S i optio

Z Nikono kompatkami miałem baaardzo krótki romans są naprawde malutkie jeśli komuś na tym zależy.. ale nie wiem ich menu mnie drażniło...

Sony nooo tak nasz gigant przejął konice Minolta i wprowadza nowe nazewnictwo ALfa :) aaa do czynienia miałem z Sony H1 i hmm nie trybie tego aparatu jedno zdjęcie robił eextra a drugie sekunde poźniej tego samego przedmiotu było juz totalnie wypalone i beznadziejne No i co do H1 to jege Image jest IMHO beznadziejny Nie wiem kto go "planował" ale jest Fuj Fuj ;)

Z Olympusa miałem do czynienia z którymz z modeli o matrycy 3,2MP chyba C730 albo C740 potem z C5060 i C7070WZ bodajże i z C8080WZ i musze przyznać że te trzy ostatnie są bardzo fajne... mogą służyć w zasadzie do wszystkiego nooo może poza tym c8080 bo jest troszke duży żeby go na Party zabierać ale fotki robią naprawdę dobre a ich możliwości dają nam szanse na podnoszenie swoich umiejętności

Oczywiście niech nikt niemyśli że Ja te wszystie apartki kupiłem kiedyś tam .. no nie ąz taki nadziany nie jestem... hehe tylko tak sie podziało że w kręgu mojego towarzystwa To akurat ja jako pierwszy Wskoczyłem w ten temat dość dawno i dokonałem zakupu a za tym szła wiedza hehe i tak kolega wpadł zapytać co tu kupić wiec szukalismy potem testowaliśmy potem wspólne grupowe wyjazdy i tak było bardzo czesto z wieloma znajomymi... i tak jakoś moje doświadczenie rosło i rosło... a przy okazji i moje aparaty też sie zmieniały a duża ich liczba przewinęła mi sie przez ręce...

Wszyscy chwalą sobie dSLR czyli cyfrowe lustro ale czy każdemu jest ono potrzebne... no i czy każdy kupując dSLR do końca zdaje sobie sprawę że kupując np. Canona podpisuje niejako cyfograf z tą firmą bo innymi słowy Decyduje sie na "rodzine sprzętową" a to już w każdej firmie inna bajka:

żeby pstrykać ładne fotki potrzeba : Fotografa bo nawet EXTRAhIPER aparat sam fotki "nie zrobi" dwa: POMYSŁ trzy: czasu... jaki trzeba sobie dać na opanowanie sprzętu i próby próby i jeszcze raz próby cztery: w dSLR potrzeba dobrego szkła czyli porządnego obiektywu a to jak juz wspomniałem "inna bajka"

Weźmy takiego 350D no aparacik naprawdę super i choć czasem nie rozumiem pomysłów Canona (np. 5D i obiektywy) to i tak planuje zakup sprzętu tej firmy... ale do rzeczy kupując 350D ze standardowym szkłem tzw. kit-em nie osiągniemy zbyt wiele a nasze fotki nawet jesli juz wczesniej będziemy obeznani nie wzniosą sie ponad przeciętność... niestety kit canona jest tragiczny i już... dlatego sugeruje jeśli ktoś już chce kupić canona czy to 300 czy to 350 czy 20 czy 30 niech lepiej kupi Samo BODY (bez obiektywu) a dokupi sobie SIGMĘ o choćby tą:

Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC http://tinyurl.com/dr9uu --> w BH kosztuje 409$ ale można juz kupić za 369$

Juz nawet Tamron będzie sie nam lepiej sprawował niż ten Kit tu przykład:

Tamron SP AF 17-50mm f/2.8 XR Di II LD http://tinyurl.com/gtz8l ---> mimo tego że ponoc Tamrona nawet psy nie jedza to i tak bedzie on IMHO lepszy niz kit Canona.

Ehhh Ok bo już tak się rozpisałem hehe... no nic

wszystkim zainteresowanym polecam forum www.cyberfoto.pl

a ze stronek apropo sprzętu to:

wyżej wspominany: www.dpreview.com

www.photo.net

www.dcresource.com

www.steves-digicams.com

Ok jakby co to piszcie

Napisano

Witam :(

Pod koniec czerwca wybieram sie do USA na camp, zamierzam kupic sobie aparat fotograficzny marki Nikon. Mozecie mi powiedziec jak wyglada w tym przypadku sprawa gwarancji?? Ceny aparatów juz nie sa duzo nizsze anizeli kiedys wiec nie wiem czy warto jest kupic w stanach aparat a potem miec problem z gwarancja....

Bardzo prosze o odpowiedz ;)

Pozdrawiam

Napisano

Hej ... zależy zależy... jeśli chcesz kupic prostego kompakta to IMHO ta cała Teraz juz mała różnica nie jest warta zachodu... ale jeśli myślisz o "Lustrze" to zastanów się nad kupnem w USA... bo niby ceny podobne ale TAM zarobki zgoła inna i przez to będziesz miał większą swobode co do wyboru dodatkowych szkieł i reszty oporządzenia.... a co do Gwarancji to hmmm różnie z tym bywało Najlepiej zadzwoń do Nikon Polska i zapytaj czy Honoruja takie z USA... z tego co mi wiadomo Canon juz tego nie robi :)

Choć podejrzewam że zachwyceni nie będą.... aaa inna sprawa jak Serwis NIkona działa....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...