monroe Napisano 10 Maja 2006 Zgłoś Napisano 10 Maja 2006 Hej, jako że osobiście nie znam się na ubezpieczeniach, to wolę to powierzyć fachowcom Znajoma mamy mojej dziewczyny (mama jest agentem ubezpieczeniowym Compensy, ale choć ta firma ma ponoć bardzo dobre ubezpieczenie turystyczne, to jednak bardzo drogie, więc odpada) szuka dla nas coś dobrego i niezbyt drogiego. Szczegóły będę znał na dniach a wtedy tutaj napiszę (swego czasu mówili coś o Generali, ale nie wiem jeszcze jak tam jest)... W każdym bądź razie ponoć cena na 3 miesiące, jak już pisałem, dobrego ubezpieczenia to ok. 200 zł. Przed samym sezonem ceny maleją, więc może będzie troszkę taniej. Odezwę się jeszcze co "wynaleźli". Pozdry
monroe Napisano 18 Maja 2006 Zgłoś Napisano 18 Maja 2006 Miałem się odezwać więc piszę... Narazie wiem jakie ubezpieczenie będziemy kupować. Jak szczegółowo wygląda napiszę jak już będę miał je w rękach. Otóż okazuje się, że jednym z najtańszych i dobrych rozwiązań jest WARTA. Ubezpieczenie na życie na 30 tys. euro (czyli ok. 37 tys. $) w którym zawierają się wszelkie opłaty szpitalne + transport do szpitala + leczenie dentystyczne etc., a także dodatkowe OC (odpowiedzialność cywilna) na 30 tys. zł. (czyli 10 tys. $) i NW (odszkodowanie od nieszczęśliwych wypadków) na 10 tys. zł. na okres 3 miesięcy to koszt 300 zł. Takie samo ubezpieczenie na 6 miesięcy to 500 zł. (w Generali podobne ubzepieczenie na 3 miesiące to 500 zł., czyli drożej; nie mówiąc juz o Compensie, która ma bardzo dobre ubezpieczenia, jednakże cholernie drogie). Można rówież wykupić pakiet bez OC i bez NW jak równiez zmienić sumę ubezpieczenia. Kosztuje to w tym przypadku mniej (bez OC, na 6 miesięcy to 390 zł.) lub więcej (jeśli z OC i NW, na np. 50 tys. euro). Jeśli osoba jest studentem, opłaca się dodatkowo wykupić kartę ISIC za jakieś 60 zł., gdzie jest ubezpieczenie PZU (z m.in. 250 tys. zł. na opiekę szpitalną, czyli ok. 80 tys. $). W takim wypadku 80 tys.$ + 37 tys. $ daje już naprawde niezłą sumę! Z PZU jest różnie, istnieją np. restrykcje typu: ubezpieczenie nie obejmuje przypadku, kiedy udowodnią Ci, iż z dana chorobą wyjechałeś do USA i tam musiałeś się leczyć, nawet jeśli o niej nie wiedzialeś (np. pękną Ci wrzody w USA, które nie powstają w przeciągu 2 dni, wtedy PZU prawdopodobnie nie zwróci kosztów leczenia czy szpitalnych). Mając takie ubezpieczenia można być właściwie pewnym, że jeśli coś się stanie w USA, wszelkie koszty zostaną zwrócone a w razie czego dostanie się jeszcze odszkodowanie. Poza tym wyrządzając szkodę komuś i mając OC, do 10 tys. $ pokrywana jest ona poszkodowanemu przez nas. To jest każdego indywidualna decyzja, czy wykupi sobie ubezpieczenie, czy nie. Jak wiadomo w Stanach za opiekę medyczną płaci się słono, więc warto mieć jakieś zabezpieczenie (zwłaszcza, jeśli ktoś planuje zostać tam na 6 miesięcy). Popatrzmy prawdzie w oczy - wyjazd do Stanów to nie jest tania "wycieczka"...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.