kasia74 Napisano 23 Maja 2006 Zgłoś Napisano 23 Maja 2006 Witam .Mam zielona karte i po ponad 3-letnim pobycie w USA przylecialam do Polski W kwietniu urodzilam dziecko ,a 27 lipca mija rok mojego pobytu tutaj.Problem w tym ,ze podczas mojej nieobecnosci w USA moj maz znalazl sobie kogos i teraz odmawia swojej zgody na paszport dla dziecka.Jesli nie wyjade do konca lipca strace zielona karte a sprawa w sadzie rodzinnym bedzie sie ciagla ok.5 miesiecy.Dodam jeszcze ,ze razem ze mna jest tutaj jeszcze dwoje moich dzieci, ktorym takze przepadna zielone karty .Jesli ktos wie jak mozna to jeszcze zalatwic to bardzo prosze o pomoc. :?
karina Napisano 23 Maja 2006 Zgłoś Napisano 23 Maja 2006 Przyleciec do USA z dwojka dzieci, ktora ma Green Cards. Od razu zlozyc wniosk o tzw. bialy paszport dla Was wszystkich i mozecie wracac do Polski. Najmlodsze dziecko nie bedze mialo Green Card jesli nie wezmiesz dziecka ze soba do USA, ale lepiej zeby wasza trojka utrzymala Zielone Karty niz wszyscy je stracili. Na najmlodsze dziecko zaloz petycje na sponsorowanie. Za kilka lat dostanie Zielona Karte. Jaki status ma ojciec? Bo jesli jest obywatelem USA to moze to wiele zmienic.
kasia74 Napisano 23 Maja 2006 Autor Zgłoś Napisano 23 Maja 2006 Dzieki z odpowiedz.Ojciec ma zielona karte ale za pol roku bedzie juz obywatelem.Jest jeszcze jeden problem ,nie mam z kim zostawic dziecka w Polsce.Zlozylam wniosek do sadu rodzinnego ,tylko tam sie czeka ok.5 miesiecy ale jest prawie pewne ,ze on bedzie musial wyrazic zgode na ten paszport.Zastanawialam sie czy nie mozna by bylo starac sie o status powracajacego rezydenta(chyba tak to sie nazywa) i jako powod przedluzonego pobytu w Polsce podac zaswiadczenie od ginekologa o stanie zdrowia nie pozwalajacym na przelot w czasie trwania ciazy a pozniej zaswiadczenie z sadu o przymusowym czekaniu na pozwolenie na paszport dla dziecka.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.