kinga12 Posted June 6, 2006 Report Posted June 6, 2006 Witam wszystkich. Mam porownac w pracy na studia element( wybrany) dwoch kultur . Zastanawiam sie nad tematem " sciaganie w Polsce i USA wsrod uczniow i studentow ". Mam wiec pytanie; Czy ktos orientuje sie jak wyglada "Sciaganie" w USA". Czy w ogole ono wystepuje wsrod uczniow w szkolach amerykanskich? Jakie kary groza za to? Jakie jest podejscie studentow do tego zagadnienia? Moze ktos podalby mi tez jakie kary groza za to w Polsce. Jakos nie bardzo wiem gdzie tego szukac Moze ktos ma jakis inny ciekawszy pomysl na temat? Podam moze jakies przyklady tematow jakie pisali koledzy: - porownanie ceremoni slubu( chrztu, prymicji) a Polsce i USA - Porownanie grobow w Polsce i USA - Porownanie skrzynek pocztowych w Polsce i Szwecji - kultura picia piwa w Polsce i Niemczech Dziekuje serdecznie za kazda ewwentualna wypowiedz na ten temat. Bardzo mi na tym zalezy. Pozdrowienia
rypson Posted June 6, 2006 Report Posted June 6, 2006 Kinga napisalem ci mail... ja bym radzil policje... bo sciaganie w usa nie istnieje bo nie ma jak sciagac....
katlia Posted June 7, 2006 Report Posted June 7, 2006 Tez nie proponuje tematu o sciaganiu, bo 1. w porownaniu do Polski, naprawde w USA sie bardzo malo sciaga i 2. to jest i tak za subiektywne. Podoba mi sie natomiast temat cmentarzy: w usa, kraju indiwidualistyow, cmentarze sa malo roznorodne i nie specjalnie przyjemne i nie odgrywaja takiej roli jak w Polsce. Ciekawy temat zlaczony z historia i psychika usa.
gabrielangel Posted June 7, 2006 Report Posted June 7, 2006 nie powiedzialbym ze nie istnieje. poznalem troche amrykanow (ktorzy maja wyksztalcenie wyzsze obecnie i pracuja w dobrych firmach), ktorzy od czasu do czasu sciagali w liceum czy na studiach. ale to jest naprawde ulamek.
rypson Posted June 7, 2006 Report Posted June 7, 2006 No toi poznaj kogos kto w usa skonczyl studia... i uwierz mi wiem co mowie.... zacytuje maila ktorego wyslelm do autorki temtu: No to porazka bo nie masz co pisac w usa poprostu nie istnieje pojecie sciagania i poinformuj swojego wykladowce o tym ze chcesz zmienic na policje wtedy bedzie lepiej i ciekaweiej bo: w usa pisze sie testy... i nie ma szans zrobic sciagi z testu tak jak np w polsce to jest bo pytania w usa sa tak zrobione ze naprawde musialabys miec cala ksizke zeby sciagac co jest nierealne bo kazdy siedzi sam i nikt nawet o sciaganiu nie mysli chyba ze od osoby obok... a takie mity jak wyrzucanie ze skzoly za sciaganie itp to nie w usa to chyba w anglii poporstu w usa nie ma szans sciagac bo nie ma z czego zrobisz sciage i co umiescisz w niej pol ksiazki zeby odpowiedziec na pytanie ABCD ??? nie ma porpostu sensu wiec pojecie sciaganie istnieje tylko w formie mam gotowca bo zdobylem wczesniej pytania... to tyle ale to juz ejst inaczej trakotwane bo zdobylem gotowca znaczy w nielegalny sposob np wlamujac sie do systemu szkoly... wtedy jest to przestepstwo i jest karane jak kazde inne zlamanie prawa... ok ale opdowiedzi na twoje pytania: > Jakie kary groza za sciaganie w USA? Zadne... wyjdz z klasy za to ze nie > zachowujesz sie tak jak trzeba albo przestan sie rozgladac... > Jak uczelnie podchodza do tego zagadnienia? uczelnie nie wnikaja w > sciaganie to sprawa nauczyciela i ucznia > Jak wykladowcy? normanie... zero wniku sciagales to sciagales.... > Jak sami studenci? nikogo to nie obchodzi > Czy panuje wsrod nich jakas zawisc, czy cos takiego? nie nie panuje.... > nawet lepiej niz w polsce jak np dobry uczen strzeli z ucha na ciebie ze > sciagasz czy cos tutaj kazdy bez wniku kazdy ma swoje sprawy bo tu nie ma > klas tutaj chodzi sie na zajecia i spotykasz roznych ludzi na kazdych > zajeciach > Moze znasz jakis przypadek co sie stalo z osoba ktora sciagala? Czy > zostala ukarana i w jaki sposob? tak znam taka sobe mnie... bo > przyzwyczajenie z polski zrobilem sciagi ktore wogoole sie nie przydaly bo > tak jak mowilem ciezko trafic na sciadze w cos co bedzie musisz miec cala > ksiazke... a zostalem zlapany bo... usiadlem i powiedzialem nieee no w tym > kraju nawet sciagac sie nie da... a moja kara to opowiadalem jak w polsce > to wyglada.... zmien temat bo w tym temacie nic nie napiszesz... zmien na policje zobaczysz jakie ciekawostki poznasz
kinga12 Posted June 9, 2006 Author Report Posted June 9, 2006 Witam. Mieliscie racje z tematem o sciaganiu. Ciezko bedzie cos napisac. Zmienilam temat . Moze ktos posiada jakies informacje na temat" kontrola drogowa w USA" pomozcie ps. o grobach pisze kolezanka, wiec nie chce miec takiego tematu jak ona.
kinga12 Posted June 9, 2006 Author Report Posted June 9, 2006 Witam. Mieliscie racje z tematem o sciaganiu. Ciezko bedzie cos napisac. Zmienilam temat . Moze ktos posiada jakies informacje na temat" kontrola drogowa w USA" pomozcie ps. o grobach pisze kolezanka, wiec nie chce miec takiego tematu jak ona.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.