Kurt Posted July 6, 2006 Report Share Posted July 6, 2006 Witam Chciałbym zapytac jak przedstawia sie sytuacja na rynku pracy dla ludzi po studiach Turystyka i Rekreacja oraz Dziennikarstwo. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekN Posted July 7, 2006 Report Share Posted July 7, 2006 Jesli nie masz doswiadczenia, to bedziesz musial tutaj robic jakis kurs. Moze dwuletni, moze roczny. Im wiecej znasz jezykow, tym lepiej. Z dziennikarstwem bedzie najciezej. Polonijne media sa slabe. Jest ich malo. A do kanadyjskiej gazety... No, coz... Postaw sie w sytuacji redaktora, ktory ma wybor miedzy Polakiem bez doswiadczenia i kilkunastoma aplikantami z Kanady, ktorzy pracowali juz jako woluntariusze, lub odbywali jakas praktyke podczas stiudiow. Turystyka przezywa u nas boom. Mysle, ze jesli jestes gotowy pojsc na dwa lata do collegu, to szansa na prace jest dosc dobra. Chodzi mi oczywiscie o troche lepiej platne prace, bo jesli bys chcial siedziec gdzies w kantorku informacyjnym i znasz dobrze angielski, to mozesz startowac i bez szkoly. Mysle, ze lepiej bys wyszedl pytajac ludzi w Chicago czy Nowym Jorku. Tam jest o wiele wiecej Polonii i znajomosc polskiego staje sie atutem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kurt Posted July 9, 2006 Author Report Share Posted July 9, 2006 Dzieki za odpowiedz Mam jesli mozna jeszce jedno pytanko. Jakie sa szanse na dostanie wizy do Kanady po skonczonych studiach i otrzymaniu zaproszenia od ciotki mojej dziewczyny ja skonczylem turystyke moje dziewczyna ma zamiar studiowac ale chcemy zarobic na studia. Jaka jest szans na dostanie wizy ? Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted July 9, 2006 Report Share Posted July 9, 2006 Kurt kazdy kto sie ubiega o wize musi pokazac ze cos go trzyma w Polsce tak wiec jesli nie bedziesz pracowac ani tez sie uczyc to masz male szanse na wize nawet z zaproszeniem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrzej27 Posted July 9, 2006 Report Share Posted July 9, 2006 Hej... Chcecie pracować - to trzebaby się ubiegać o Work Permit.... Bo turystyczne to w miarę dają...Choć w Twoim przypadku mogłoby być trudno - jak bardzo związany jesteś teraz z Polską? Studia skończone itp...Nie pomaga to w ocenie osoby przy decyzji czy dać wizę czy nie... No i nie bardzo rozumiem na ile "zaproszenie" miałoby być rozstrzygające...Owszem, powie im to ,że masz się gdzie zatrzymać...Ale w końcu nie chcesz jechać turystycznie, prawda? Sam widzisz, że chcesz połączyć 2 sprawy - zaproszenie (stosowane raczej w wyj. turystycznych) i pracę, do której (w moim przekonaniu) zaproszenie nie pomoże... Ale może nie mam racji...Wonders never cease... Popytaj w ambie... Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted July 9, 2006 Report Share Posted July 9, 2006 Andrzej27 faktycznie ze dobrym rozwiazaniem byla by wiza pracownicza bo wizy turystycznej moze nie dostac (brak wiezi z Polska). wiecej na temat wizy pracowniczej: http://www.cic.gc.ca/english/work/index.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kurt Posted July 10, 2006 Author Report Share Posted July 10, 2006 A czy pozwolenie na prace ciezko jest dostac ? I ile mniej wiecej trwa cala procedura ile trzeba czekac na decyzje tj. od czasu kiedy zloze wniosek w ambasadzie az do rozpatrzenia i ewentualnego otrzymania wizy ? Pozdrawiam i dzieki za wasze odpowiedzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted July 11, 2006 Report Share Posted July 11, 2006 Kurt a czytales ta strone chociaz co Ci podalem?tam masz wszystko podane tzn wszystkie punkty. tak Ci napisze krotko ,najpierw musisz miec pracodawce ktory Cie zatrudni ,potem On wystepuje o pozwolenie dla Ciebie i potem skladasz papiery w Ambasadzie (czekasz na badania medyczne itp). czas oczekiwania na pozwolenie na prace (jak maja papiery w Ambasadzie): http://www.cic.gc.ca/english/department/ti...mp-workers.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kurt Posted July 31, 2006 Author Report Share Posted July 31, 2006 Dzieki wielkie za odpowiedzi. Sorki ze "odświeżam" temat ale przez dlugi okres nie miałem dostępu do kompa :(:/:/. A jak juz mam to jedno pytanko czy w ambie dokładnie sprawdzają złożone im papierki czy tylko patrzą i kiwają głowami ?? chodzi mi np o zaświadczenie o studiowaniu które być moze uda sie załatwić po znajomości, będzie w pełni prawdziwe z podpisami itd. jedyny problem to taki ze procz papierka nie bede na uczelni "zarejstrowany". Dziękuje i pozdrawiam (bo nie wiem kiedy znow bede przy kompie ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted July 31, 2006 Report Share Posted July 31, 2006 Kurt a bedziesz miec legitymacje i indeks?jesli nie to lepiej wstrzymaj sie z tym bo wzbudzisz podejrzenie i wtedy zadzwonia na uczelnie i wszystko sie wyda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.