Maxim Napisano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2006 Paszport pokazujesz na lotnisku docelowym przy wychodzeniu z terminala miedzynarodowego.
air Napisano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Napisano 4 Sierpnia 2006 gdy latalem przez kopenhage ktora nie byla portem docelowym to zawsze mi sprawdzali. mam nawet pieczatki.
kubakj Napisano 5 Sierpnia 2006 Zgłoś Napisano 5 Sierpnia 2006 btw poprosze o uswiadomienie mnie - miesiac temu wyszedl mi paszport (klasyczny stary granatowy z danymi na wewn. stronie tylnej okladki) ale ztcw moge na niewaznym wyjechac z usa i wjechac do polski. pytanie tylko co jesli lece z przesiadka? czy w niemczech lub danii wystarczy dowod rp? czy tez jestem skazany na przewoznika pt. Later Or Tomorrow? Moj ojciec tak lecial z USA do Polski parenascie lat temu jak jeszcze nie bylismy w UE i w maju tego roku. 1 razem z przesiadka przez Niemcy - musial miec bilet do Polski oraz paszport tymczasowy. Sprawdzili paszport tymczasowy i bilet, a potem wsadzili do samolotu. W kraju na Okeciu sprawdzali kilka godzin paszport tymczasowy, paszport juz nieaktualny zabrali i kazali zglosic sie po niego w urzedzie paszportowym po paru dniach, gdzie zaczal odrazu wyrabiac sobie paszport. 2 raz lecial bezposrednio Lotem, pokazal paszport niewazny juz ze 2 lata, w USA sprawdzili paszport i mogl wyleciec, na Okeciu zapytal koles tylko czy ma moze ze soba dowod osobisty lub prawo jazdy, zerknal i kazal isc dalej. Wbil pieczatke do paszportu: ANULOWANO na kazdej stronie, a tak ze przedziurkowal.
air Napisano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Napisano 8 Sierpnia 2006 Można złamać zabezpieczenia ultranowoczesnych, wyposażonych w elektroniczny układ, paszportów biometrycznych, wydanych przez władze Wielkiej Brytanii i innych krajów – informuje brytyjski dziennik „The Guardian”. Cytowany przez gazetę ekspert komputerowy z niemieckiej firmy zajmującej się zabezpieczeniami Lukas Grunwald powiedział, że nowe paszporty udało mu się rozpracować w ciągu dwóch tygodni, „klonując” zawarte w nich dane i nagrywając je na „czysty” chip. W ten sposób można jego zdaniem sfałszować dokument. Według gazety, każe to zastanowić się nad planami brytyjskiej administracji, zamierzającej zainwestować 415 mln funtów w projekt wyposażenia paszportów i kart identyfikacyjnych w informacje o odciskach palców, rysach twarzy czy wzorach siatkówki. „The Guardian” dodaje, że choć przechowywane na chipie paszportowym dane można skopiować, nie ma możliwości, by je zmieniać bez wzbudzania podejrzeń władz.
air Napisano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2006 czy paszporty amerykanskie sa biometryczne?
olkaS Napisano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2006 ja zgubilam paszport w usa i mialam tymczasowy na powrot do kraju (w kwietniu) lecialam z chicago przez kopenhage i nie mialam zadnych klopotow, nikt niczego specjalnie nie sprawdzal i do niczego sie nie czepial ani tam ani w kopenhadze ani tym bardziej w polsce
Jackie Napisano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2006 czy paszporty amerykanskie sa biometryczne? http://travel.state.gov/passport/eppt/eppt_2498.html
air Napisano 1 Września 2006 Zgłoś Napisano 1 Września 2006 ja zgubilam paszport w usa i mialam tymczasowy na powrot do kraju (w kwietniu) lecialam z chicago przez kopenhage i nie mialam zadnych klopotow, nikt niczego specjalnie nie sprawdzal i do niczego sie nie czepial ani tam ani w kopenhadze ani tym bardziej w polsce skoro mialas wazny paszport to dlaczego mialabys miec jakis klopoty?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.