Skocz do zawartości

nowe paszporty z cechami biometrycznymi

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 37
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

gdy latalem przez kopenhage ktora nie byla portem docelowym to zawsze mi sprawdzali. mam nawet pieczatki.

Napisano
btw poprosze o uswiadomienie mnie - miesiac temu wyszedl mi paszport (klasyczny stary granatowy z danymi na wewn. stronie tylnej okladki) ale ztcw moge na niewaznym wyjechac z usa i wjechac do polski.  

pytanie tylko co jesli lece z przesiadka? czy w niemczech lub danii wystarczy dowod rp? czy tez jestem skazany na przewoznika pt. Later Or Tomorrow?

Moj ojciec tak lecial z USA do Polski parenascie lat temu jak jeszcze nie bylismy w UE i w maju tego roku.

1 razem z przesiadka przez Niemcy - musial miec bilet do Polski oraz paszport tymczasowy. Sprawdzili paszport tymczasowy i bilet, a potem wsadzili do samolotu. W kraju na Okeciu sprawdzali kilka godzin paszport tymczasowy, paszport juz nieaktualny zabrali i kazali zglosic sie po niego w urzedzie paszportowym po paru dniach, gdzie zaczal odrazu wyrabiac sobie paszport.

2 raz lecial bezposrednio Lotem, pokazal paszport niewazny juz ze 2 lata, w USA sprawdzili paszport i mogl wyleciec, na Okeciu zapytal koles tylko czy ma moze ze soba dowod osobisty lub prawo jazdy, zerknal i kazal isc dalej. Wbil pieczatke do paszportu: ANULOWANO na kazdej stronie, a tak ze przedziurkowal.

Napisano

Można złamać zabezpieczenia ultranowoczesnych, wyposażonych w elektroniczny układ, paszportów biometrycznych, wydanych przez władze Wielkiej Brytanii i innych krajów – informuje brytyjski dziennik „The Guardian”.

Cytowany przez gazetę ekspert komputerowy z niemieckiej firmy zajmującej się zabezpieczeniami Lukas Grunwald powiedział, że nowe paszporty udało mu się rozpracować w ciągu dwóch tygodni, „klonując” zawarte w nich dane i nagrywając je na „czysty” chip. W ten sposób można jego zdaniem sfałszować dokument.

Według gazety, każe to zastanowić się nad planami brytyjskiej administracji, zamierzającej zainwestować 415 mln funtów w projekt wyposażenia paszportów i kart identyfikacyjnych w informacje o odciskach palców, rysach twarzy czy wzorach siatkówki.

„The Guardian” dodaje, że choć przechowywane na chipie paszportowym dane można skopiować, nie ma możliwości, by je zmieniać bez wzbudzania podejrzeń władz.

img500.jpg

• 4 tygodnie później...
Napisano

ja zgubilam paszport w usa i mialam tymczasowy na powrot do kraju (w kwietniu) lecialam z chicago przez kopenhage i nie mialam zadnych klopotow, nikt niczego specjalnie nie sprawdzal i do niczego sie nie czepial ani tam ani w kopenhadze ani tym bardziej w polsce

Napisano
ja zgubilam paszport w usa i mialam tymczasowy na powrot do kraju (w  kwietniu) lecialam z chicago przez kopenhage i nie mialam zadnych klopotow, nikt niczego specjalnie nie sprawdzal i do niczego sie nie czepial ani tam ani w kopenhadze ani tym bardziej w polsce

skoro mialas wazny paszport to dlaczego mialabys miec jakis klopoty?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...