Skocz do zawartości

czy zostane obywatelem ????

maerk2_

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam:

W USA jestem juz prawie 4 lata(2002 przylot) . Gdy przylecialem dostalem GC na 2 lata a nasz synek na 10 ( zona ma obywatelstwo). Po 2 latach odnowilem GC na kolejnych 10, dostalem karte. Niestety pod koniec 2005 wzielismy rozwod. Moje pytanko jest takie:

Kiedy moge skladac papiery o obywatelstwo dla siebie i syna(syn mieszka z moja obecnie byla zona) i czy wogole moge??

Napisano

Mozesz... zdecydowanie mozesz.... po 5 latach pobytu udokumentowanego pobvytu w usa i udokumentowanym rozliczeniu z podatkow z 5 lat pobytu do czego wlicza sie czas nauki lub pracy mozesz zlozyc papiery o przyznanie obywatelstwa proces nie wiem ile bedzie trwal chyba nie dluzej niz rok... interveiw przejdziesz i zdecyduja czy mozesz miec obywatelstwo... oczywiscie jesli masz na sumieniu jakies przestepstwa kryminalne cywilne lub podatkowe lub jakie kolwiek zatargi z prawem nie mozesz ubiegac sie o obywatelstwo w okresie 5 lat od wydania wyroku w twojej sprawie, niezaplacone mandaty tez sa przestepstwem.... jazda po pijanemu itp.... powodzenia

Napisano
Mozesz... zdecydowanie mozesz.... po 5 latach pobytu udokumentowanego pobvytu w usa i udokumentowanym rozliczeniu z podatkow z 5 lat pobytu do czego wlicza sie czas nauki lub pracy mozesz zlozyc papiery o przyznanie obywatelstwa proces nie wiem ile bedzie trwal chyba nie dluzej niz rok... interveiw przejdziesz i zdecyduja czy mozesz miec obywatelstwo... oczywiscie jesli masz na sumieniu jakies przestepstwa kryminalne cywilne lub podatkowe lub jakie kolwiek zatargi z prawem nie mozesz ubiegac sie o obywatelstwo w okresie 5 lat od wydania wyroku w twojej sprawie, niezaplacone mandaty tez sa przestepstwem.... jazda po pijanemu itp.... powodzenia

Mi sie jednak wydaje, ze jeszcze musi poczekac jeden rok, bo w chwili skladania aplikacji nie bedzie zonaty, wiec nie mysle ze ta 3letnia zasada dla malzonkow obywateli USA ma zastosowanie do niego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...