pat Napisano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2006 Czy ktos z Was bral slub w Las Vegas - Polka + Polak ?? Zastanawiam sie jak to wyglada - jakies info tu znalazlam http://www.insidervlv.com/marriage.html ale chcialabym sie dowiedziec cos wiecej od kogos, kto to przezyl pozdrawiam:))
sigwald Napisano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2006 hej, osobiscie nie mam zadnych doswiadczen z jakimikolwiek slubami, ale jedno a propos zawarcia zwiazku malzenskiego w Las Vegas moge powiedziec, mianowicie to, ze nie udzielaja ich od kilku dni noca (chyba od 1:00 am do 8:00 am). Pozdr:)
Engram Napisano 20 Marca 2007 Zgłoś Napisano 20 Marca 2007 a jak ma się taki ślub potem w Polsce, jest normalnie ważny i funkcjonuje na takich samych zasadach jak ślub cywilny/kościelny?
sly6 Napisano 20 Marca 2007 Zgłoś Napisano 20 Marca 2007 Engram jak chcesz aby byl na tych zasadach to musisz to zarejestrowac w USC (urzedzie stanu cywilnego).
Hania Napisano 20 Marca 2007 Zgłoś Napisano 20 Marca 2007 Ja bralam w 2006 slub w LV, w opcji Polka+Polak. Najpierw trzeba isc do urzedu po pozowlenie na slub (czy cos w tym rodzaju), koszt o ile dobrze pamietam to cos w okolicach 50$. Tam wystarczy pokazac tylko paszport. Dokument ten wydaja od reki, po czym jedzie sie do wybranej kapliczki i bierze slub . My tak sobie zajechalismy do A Special Memory Wedding Chapel, akurat nie mieli zadnego slubu wiec tylko sie spytali,czy za 15 min moze byc. Po czym przyjechal pastor i zaczelismy "ceremonie", w ktorej uczestniczylismy tylko my w dwojke + wspomniany pastor. Slub odbyl sie tak jak chcielismy na dworze w altance - tu sa fotki http://galeria.haniaimarek.pl/main.php?g2_itemId=4165 Po tym slubie trzeba na podany wczesniej w urzedzie adres przeslac potwierdzenie zawarcia zwiazku do jakiegos glownego urzedu w USA - dopiero wtedy slub staje sie wazny. Nastepnie urzad ten odeslal nam juz papiery do Polski i z tymi papierami (oczywiscie przetlumaczonymi przez tlumacza przysieglego) poszlismy do urzedu stanu cywilnego w Polsce i mniej wiecej po 10 wizycie panie urzedniczki w koncu zajarzyly jak to wszystko zarejestrowac, tak ze juz jestesmy legalnym malzenstwem cywilnym rowniez w Polsce . Ogolnie polecamy taki slub, zawsze jakas egzotyka i bedzie co wspominac na starosc .
pawelkrk2 Napisano 21 Marca 2007 Zgłoś Napisano 21 Marca 2007 hmm jak dla mnie to taki slub jest bez sensu bo nie wyobrazam sobie slubu bez mszy, sukni slubnej, rodziny, znajomych itp itd..... a np pan lody na zdjeciach u Hanii jest w sandalach:) no ale sa gusta i gusciki i podziwiam ze sie na taki krok zdecydowaliscie:) PS. super zdjecia w galeriach:)
Hania Napisano 21 Marca 2007 Zgłoś Napisano 21 Marca 2007 Jesli chodzi o sandaly to taka byla idea tego naszego slubu, zeby byl inny niz standardowo, bez sztywniackiej formuly. Poza tym to slub cywilny; slub koscielny (z ksiedzem, suknia, gangiem, rodzinka, znajomymi i impreza) bierzemy w tym roku wiec tradycji stanie sie-tak czy siak-za dosc .
rypson Napisano 21 Marca 2007 Zgłoś Napisano 21 Marca 2007 msza, rodzina, suknia slubna i te inne dziwne rzeczy.... a ja wlasnie sobie tego nie wyobrazam i dla mnei to jest bez sensu... a pokaz dla innych nie dla pary.... Hania brawa za slub piekna sprawa, slub i zwiazek ktory jest dla was a nie dla innych....
Hania Napisano 21 Marca 2007 Zgłoś Napisano 21 Marca 2007 Tak jak piszesz rypson, slub w Polsce jest pokazem, glownie ku radosci rodzinki - nam udalo sie to polaczyc - bylo cos tylko dla nas, teraz bedzie cos dla innych...and everybody will be happy . Hmmm teraz wiem skad sie bierze stres przed slubem (o ktorym slyszalam od roznych osob, a powoli sama zaczynam go odczuwac) - wlasnie z powodu tej calej otoczki, bo jakos przed tym slubem w Las Vegas nie bylo zadnego stresu .
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.