Martunia Posted September 1, 2006 Report Posted September 1, 2006 hej mam pytanie w czyims imieniu jak zamienic wize J1 na wize studencka? jakei dokumenty trzeba wypelnic, ile to kosztuje i ile sie czeka czy na wizei studenckiej mozna pracowac? moja znajoma jest na praktykach i niedlugo konczy jej sie waznosc wizy wiec pomyslala ze aby zostac tutaj legalnie zamieni ja na studencka bede wdzieczna za wszelkie info
bobisob Posted September 1, 2006 Report Posted September 1, 2006 w sumie zmaianan statusu wizy z J1 na F1 (studencka) przebiega bardzo latwo i otrzymuja je 99 % aplikantow...ALE...musisz spelnic kilka warunkow...przede wszystkim musisz miec sponsora ktory Ci podpisze dokumnety o sponosrowanie Towjej edukacji i Twojego zamieszkania oraz wyzywienia z tego wzgledu ze nie mozesz pracowac wcale na wizie studenckiej poza campusem szkoly...bez podpisanych prez sponsora dokumentow ZADNA szkola nie przyjmie Cie jako studenta a studia jak wiadomo sa zaj...drogie w usa...ja mowie tutaj teraz o edukacji w collegach i uniwerkach , nie wiem jak to jest z kursami jezykowymi - prawdopodobnie nie dostanie sie wizy jesli bierzesz udzial w takim kursie jezykowym ale nie wiem na 100%
karina Posted September 1, 2006 Report Posted September 1, 2006 w sumie zmaianan statusu wizy z J1 na F1 (studencka) przebiega bardzo latwo i otrzymuja je 99 % aplikantow.. Nie wiem skad masz takie wiadomosci, ale to co piszesz to totalna nieprawda. Bardzo ciezko zmienic wize J na F. Kiedys bylo o niebo latwiej. Teraz jest bardzo ciezko, nawet jesli masz sponsora. Wg statystyk tylko 55% osob zmieniajacych J na F udaje sie to. Glownym powodem odmow zmiany statusu jest nie 'nakladanie' sie wiz, zbyt pozne zlozenie dokumentow oraz - co teraz dosc duzo osob otrzymuje - odmowa ze wzgledu na zadeklarowana chce powrotu na do swojego kraju i otrzymanie w tym celu stosownej wizy w konsulacie (czyli prostymi slowami: nie masz prospective student). Do szkol jezykowych jak najbardziej mozna sie starac o wize F z tym, ze szanse na zmiane statusu sa duzo mniejsze niz w college/university. Nie kazda szkola jezykowa ma mozliwosc wystawienia dokumentow do zmiany statusu.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.