lion311 Posted December 3, 2006 Report Share Posted December 3, 2006 witam wszystkich. bede ubiegał sie o wize turystyczna jednak mam wiele pytan bo nie wiem co robic! 1. na jaki nr konta mam wplacic pieniądze i jak zaadresowac? 2. czy poczta przyjmie 100 dolarow czy muszą to byc polskie pieniądze? 3. jak długo czeka sie na rozmowe z konsulem? z gory bardzo dziekuje zo odpowiedz i pozdrawiam gorąco Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lupus85 Posted December 3, 2006 Report Share Posted December 3, 2006 Kliknij szukaj, następnie wpisz "wiza turystyczna", a dalej to już zależy od Ciebie jak jesteś sprawny w posługiwaniu się myszką. Mam nadzieję że pokazałem Ci właściwą drogę Jakby co, wal śmiało! 8) P.S. Mała podpowiedź...strona ambasady USA w Warszawie kryje wiele cennych informacji, włącznie z tą jak należy wpłacać pieniądzę za wizę. Powodzenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted December 4, 2006 Report Share Posted December 4, 2006 co do konta i wplaty to najlepiej jak wplacisz na poczcie ,wtedy bedzie bez zadnych oplat: Opłata za podanie wizowe wynosi 300 PLN (równowartość 100 dolarów USA w/g odpowiedniego kursu). Suma ta powinna zostać wpłacona w złotych polskich na konto Ambasady: Ambasada USA 00-540 Warszawa Al. Ujazdowskie 29/31, Citibank Handlowy w Warszawie SA, nr konta: 33 10301508 0000000500350016. Zachęcamy osoby ubiegające się o wizy do wnoszenia opłaty za podanie wizowe za pośrednictwem Poczty Polskiej. Ambasada zawarła z Pocztą Polską umowę, zgodnie z którą za taką usługę nie jest pobierana od wpłacającego żadna opłata manipulacyjna: osoby te nie powinny zatem uiszczać opłaty w wysokości 3-3,5 zł pobieranej przy dokonywaniu innych płatności na poczcie. Osoby, które zdecydują się na wniesienie opłaty za podanie wizowe za pośrednictwem banku mogą ponieść koszty transakcji w wysokości dochodzącej do 25 zł – żaden bank nie zawarł z Ambasadą umowy dotyczącej zniesienia opłat. Dowody dokonania opłaty muszą posiadać oryginalną pieczęć urzędu pocztowego lub banku, oraz zawierać nazwisko osoby ubiegającej się o wizę, numer konta Ambasady i określenie „opłata wizowa”. Osoby, które przybędą do Ambasady/Konsulatu bez wymaganego dowodu opłaty, nie będą przyjęte na rozmowę z konsulem. Proces wizowy nie będzie rozpoczęty, a rozmowa z konsulem będzie możliwa po ponownym umówieniu się. Dowód opłaty nie jest zwracany przez Ambasadę osobie ubiegającej się o wizę. Nie przyjmujemy opłat dokonanych w placówkach innych niż Poczta Polska lub banki. Teraz sie czeka na rozmowe Konsulem 2-5 dni Link to comment Share on other sites More sharing options...
lion311 Posted December 4, 2006 Author Report Share Posted December 4, 2006 bardzo dziekuje za pomoc. teraz czeka mnie najgorsze rozmowa z konsulem i podobno jest teraz ciezko o wize. nie wiem juz sam moze zostalem wprowadzony w błąd? pozdrawiam wszystkich tych oczekujących i pomagajacym!!!! mam nadzieje ze mi sie uda zdobyc wize. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.