maniak Posted December 27, 2006 Report Share Posted December 27, 2006 Witam Mam kilka pytań dotyczących ubezpieczeń zdrowotnych: Jakie ubezpieczenie wykupic i ile ono kosztuje, żeby od czasu do czasu móc iśc do lekarz i zrobic badania Czy są to drogie ubezpieczenia ? I gdzie je najlepiej wykupywac ? Pozdrawiam Maniak Link to comment Share on other sites More sharing options...
mos Posted December 28, 2006 Report Share Posted December 28, 2006 jako że pracuję w medical billing mniej więcej się na tym znam... polecałbym przede wszystkim Blue Cross Blue Shield, ewentualnie Cigna lub Humana, odradzam United HealthCare i UniCare, cała reszta jest mniej znana co nie znaczy że zła. Co do cen to np. w BC BS masz do wyboru pełno różnych planów więc poczytaj na internecie. Przy wyborze planu pamiętaj o czymś takim jak deductible, co-pay i co-insurance bo jak będziesz miał deductible np. $1000 i pójdziesz 3 razy w roku do lekarza to i tak będziesz musiał zapłacić za wizyty z własnej kieszeni mimo że płacisz premium do ubezpieczenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maniak Posted December 28, 2006 Author Report Share Posted December 28, 2006 A mógłbyś mniej więcej wytłumaczyc o co chodzi z tymi terminami typu deductible i co-pay. A czy lepiej samemu się ubezpieczac czy szkuac pracy z ubepzieczeniem ? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
rypson Posted December 29, 2006 Report Share Posted December 29, 2006 Kiedys byl bardzo duzy temat o ubzpieczeniach wiec litosci... uzywajcie opcji szukaj.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mos Posted December 31, 2006 Report Share Posted December 31, 2006 deductible - określona kwota, którą ubezpieczony musi pokryć za leczenie w każdym roku zanim ubezpieczenie zacznie za niego płacić. co-insurance - procent, który płaci ubezpeczenie za każde leczenie, np. 80 - 20 (20% płaci pacjent). co-pay - opłata za każdą wizytę u lekarza, np. $10, $20, $30.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
akulik Posted December 31, 2006 Report Share Posted December 31, 2006 zerknij na ubezpieczenie od kosztow leczenia zagranica Warta KL - tak dlugo jak masz polskie obywatelstwo jest to wysmienita opcja - Aby wykupic nie musisz byc w Polsce, rodzina podpisuje lub listownie - Przelewy na konto mozna wykonac - wykupujesz na np na 3 mies suma 50tys$, pokrywa wszystko oprocz chorob przewleklych leczonych wczesniej w Polsce (nie pamietam czy sa jakies inne drobne wyjatki) - w ciagu 3 mies masz kwote 50tys$ do wykorzystania po 3 mieiacach odnawiasz i znowu masz cala kwote, odnawiasz emailowo i robisz wplate z konta internetowego - 50tys$ to ok 30$ miesiecznie - nie waro brac na rok poniewaz suma 50tys$ nie odniawia sie, dopiero prz nastepnej umowie, zatem najlepiej odnawiac umowe co 1 miesiac, ale ze wzgledu na wygode i ja mam na co 3 miesiace Warta ma jeszcze jendo turystyczne ktore pokrywa tylko emergency, nalezy pytac o KL czyli koszty leczenia pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
majk Posted January 2, 2007 Report Share Posted January 2, 2007 Mam pytanie czy miales okazje wyprobowac to ubezpieczenie z warty w praktyce? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kgb Posted January 2, 2007 Report Share Posted January 2, 2007 heh -Warte to lepiej omijajcie szerokim łukiem... Na wakacjach (ale nie w USA) ojcic dostał wylewu krwi do mózgu no i Warta nie pokryła kostów leczenia i powrotu ojca do Polski twierdząc że jest to choroba przewlekła...Kto sie zna choc troszke na medycynie to wie jaka to absurdalna teza. Popłynęliśmy na dziesiątki tysięcy złotych...a z walki po sądach zrezygnowaliśmy jak zobaczyliśmy jak nierówne mamy z nimi szanse :/ Więc osobiście radze sobie dać spokój z Wartą - bo na papierze u nas też wyszystko fajnie wyglądało - ale w praktyce...Bierzcie sprawdzonych ubezpieczycieli.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
akulik Posted January 2, 2007 Report Share Posted January 2, 2007 osobiscie nie wykorzystalem - na szczescie - moj znajomy mial w usa badania, porblemy z sercem, kilka tysiecy dolarow (ok 5k$) warta pokryla wszystko, z kolei inny znajomy wizyta na ok 200$ gardlo, grypa itp warta rowniez pokryla ale trwalo to dosc dlugo nie znam sie na wylewach i medycynie wiem tylko ze jest zapis choroby przewlekle na ktore byles leczony wczesniej, domyslam sie ze w takim przypadku maja dostep do karty pacjenta z polski, szpitale wojewodzkie itp , nie wiem na jakiej zasadzie ale nie pamietam czy podczas podpisywania umowy takiego upowaznienia nie podpisalem, nie mam umowy przy sobie, zostala w polsce - te 2 przypadki zakonczyly sie wyplata odszkodowania, ale jak wszedzie sa wyjatki i rozne historie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jackie Posted January 2, 2007 Report Share Posted January 2, 2007 Autor wątku pyta o ubezpieczenie dzięki któremu będzie mógł pójść raz na jakiś czas do lekarza i zrobić sobie badania. Czy jakiekolwiek ubezpieczenie w Polsce to pokryje? Bo oprócz wypadków nagłych - jakoś trudno mi sobie wyobrazić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.