Skocz do zawartości

BA w Polsce - MA w USA ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Moi drodzy - mam takie pytania. Sonczylam moj licencjat w Polsce ( inzynieria sroowiska) 2 lata temu teraz chcialabym zrobic studia magisterskie. Uniwersytet ktory skontaktowalam mowi ze moglabym uzyskac u nich MBA (dla mnie zaskakujace le z drugiej strony cieszylabym sie bardzo bo chodzilam do ekonomika w polsce). Wiec moje pierwsze pytanie jest - czy w istocie jest to mozliwe? w polsce nie moglabym az tak zmienic kierunku. Drugi pytanie - poprosili mnie zebym porosila swoj uniwersytet (opolski) czy sa w stanie 'transfer my credits' ? co tak naprawde to oznacza? jakie kroki powinnam podjac? jak sie za to wszystko zabrac? dodam ze jestem zona obywatela i mieszkamy w stanach. Bardzo bym chciala wrocic na studia- teskni mi sie za nauka a poza tym wszyscy moi znajomi w polsce juz maja magistra a ja czuje sie jakas niedouczona :) Dziekuje za wszelka pomoc i informacje.

Napisano
Moi drodzy - mam takie pytania. Sonczylam moj licencjat w Polsce ( inzynieria sroowiska) 2 lata temu teraz chcialabym zrobic studia magisterskie. Uniwersytet ktory skontaktowalam mowi ze moglabym uzyskac u nich MBA (dla mnie zaskakujace le z drugiej strony cieszylabym sie bardzo bo chodzilam do ekonomika w polsce). Wiec moje pierwsze pytanie jest - czy w istocie jest to mozliwe? w polsce nie moglabym az tak zmienic kierunku. Drugi pytanie - poprosili mnie zebym porosila swoj uniwersytet (opolski) czy  sa w stanie 'transfer my credits' ? co tak naprawde to oznacza? jakie kroki powinnam podjac? jak sie za to wszystko zabrac? dodam ze jestem zona obywatela i mieszkamy w stanach. Bardzo bym chciala wrocic na studia- teskni mi sie za nauka a poza tym wszyscy moi znajomi w polsce juz maja magistra a ja czuje sie jakas niedouczona :) Dziekuje za wszelka pomoc i informacje.

Tutaj nie ma znaczenia z czego robisz masters. Mozesz miec bachelor z powiedzmy z literatury angileskiej, robic masters z fizyki a doktorat jeszcze z czegos innego. Transfer credits oznacza to ze szkola musi wyslac oficjalna droga kursy ktore zaliczylas. Wg nich ten uniwersytet z ktorym sie skonatktowalas podejmie decyzje czy spelniasz warunki zeby starac sie o masters. Jeden minust to jest to ze w Polsce konczysz studia po 3 latach a w USA uzyskujesz bachelor dopiero po 4 latach. Wiec moga stwierdzic ze nie masz odopwiednika bachelor.

Napisano

Dziekuje za odpowiedzi. Jezeli moge to chcialabym zadac jeszce jedno pytanko. Dowiedizalam sie ze musze przedstawic ' trans[beeep]ts'. Co to dla mnie oznacza? czy mam przedstawic swoj indeks (i przetlumaczyc), czy mam przetlumaczyc swoj dyplom licencjata czy tez mam poprosci swoja uczelnie o wykaz przedmiotow i godzin z ocenami? Z gory dziekuje za pomoc.

Napisano

Musi być z uczelni, obecnie wydawany "Suplement do dyplomu" by pewnie załatwił sprawę,. Pamiętaj iż BA w Stanach to 4 lata nauki i ani miesiąca mniej. Jeżeli masz 4 lata studiów to nie ma sprawy ale 3,5 to będziesz miałą DUŻY problem.

Napisano
Dziekuje za odpowiedzi. Jezeli moge to chcialabym zadac jeszce jedno pytanko. Dowiedizalam sie ze musze przedstawic ' trans[beeep]ts'. Co to dla mnie oznacza? czy mam przedstawic swoj indeks (i przetlumaczyc), czy mam przetlumaczyc swoj dyplom licencjata czy tez mam poprosci swoja uczelnie o wykaz przedmiotow i godzin z ocenami? Z gory dziekuje za pomoc.

Trankrypt musi przysjsc prosto ze szkoly w Polsce, wiec Twoj index nie pomoze. Musisz przekonac swoja szkole z Polski aby sama wyslala oficjalny trankrypt do amerykanskiej uczelni. Nie mozesz sama pojechac do Polski, wziasc go i przywiesc do uczelni w USA, Bo wtedy nie bedzie oficjalny.

Napisano

Musze cie trochę zmartwić byś zacynala na B.S/B.A.

Polski Licentiat jest Amerykański Associates Degree(A.S 1 Dyplom Studiów) = 2 lata

Bachelors w Art albo Science jest porównany do polskiego Magistra(Niby ze po łacińsku jest to Masters ale w USA masters jest 2 lat lata po Bachelors)

I później jest stopień PHD,MD,albo J.D.(Doktorstwa wolno zaraz po Bachelors nie trzeba mieć Masters) Dużo słynnych ludzi poszli na PHD zaraz po Bachelors) I to może brać od 4 do 6 Lat.

Daisy by musiała zaczynać jako undergrad. Znaczy od początku może ci z transferują 30 kredytów lub wieńce.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...