kubakj Napisano 16 Lutego 2007 Zgłoś Napisano 16 Lutego 2007 ja chce zablysnac ?? ja tu jestem zeby pomc jak najlepiej moge to raz po drugie nie jestem tu po to zeby sie z kims klucic kto ma racje... ja przedstawilem swoja racje ty swoja jedna z nich jest trafna druga nie... a ktora?? to juz zycie pokaze i ci ktorzy zaufali twjej lub mojej wypowiedzi.... ok. to nie gimnazjum. ja tylko pomagam komus to, co wiem, co akurat w praktyce przeprowadzilem ja, ktos z mojje rodziny lub znajomych i jest potwierdzone w 100%.
xmaniekx Napisano 20 Lutego 2007 Zgłoś Napisano 20 Lutego 2007 witam, mam takie pytanko (w sumie mój znajomy ale mniejsza o wiekszość) czy nie znajac praktycznie w ogole angielskiego mozna przyjść z tłumaczem (lub z osoba znającą angielski) na egzamin ?? oczywiscie kolega ma polskie prawko (plus wyrobił sobie teraz w urzędzie miedzynarodowe) Jezeli to coś ułatwi to bedzie mieszkał w stanie NJ w miescie Clifton (niedaleko NYC). Od siebie powiem, że kiedyś słyszałem z opowieści od osób mieszkających w stanach, że w niektórych urzędach były testy w języku polskim, to było w wczesnych latach 90-tych i nie wiem jak jest teraz. Pozdrawiam
kubakj Napisano 20 Lutego 2007 Zgłoś Napisano 20 Lutego 2007 witam, mam takie pytanko (w sumie mój znajomy ale mniejsza o wiekszość) czy nie znajac praktycznie w ogole angielskiego mozna przyjść z tłumaczem (lub z osoba znającą angielski) na egzamin ?? oczywiscie kolega ma polskie prawko (plus wyrobił sobie teraz w urzędzie miedzynarodowe) Jezeli to coś ułatwi to bedzie mieszkał w stanie NJ w miescie Clifton (niedaleko NYC).Od siebie powiem, że kiedyś słyszałem z opowieści od osób mieszkających w stanach, że w niektórych urzędach były testy w języku polskim, to było w wczesnych latach 90-tych i nie wiem jak jest teraz. Pozdrawiam nie moze przyjsc z tlumaczem, bo go nie wposzcza na egzamin z twoim kumplem. sa egzaminy po polsku w NY i NJ.
xmaniekx Napisano 21 Lutego 2007 Zgłoś Napisano 21 Lutego 2007 sa egzaminy po polsku w NY i NJ. Czy trzeba coś dodatkowo płacić za polski egzamin ?? a wczoraj zapomnialem dopisać, jedzie na wizie (promesie) turystycznej... z tego co przeczytałem wcześniej w tym wątku to nie bedzie problemu?? Chyba, że w NY i NJ nie mozna wyrabiać prawka na tej wizie. Pozdrawiam
Jay D Napisano 21 Lutego 2007 Zgłoś Napisano 21 Lutego 2007 Nieprawda !!!!! W USA za kazde podejscie do egzaminu placisz ok. 40$, i nie ma mozliwosci zdawania codziennie, bo jest duzo chetnych i trzeba sie telefonicznie umawiac !!! Ja osobiscie czekalem miesiac na mozliwosc zdawania, z tym ze pierwsza opcja byla pol roku. Zdawac moglem wczesniej dzieki temu ze dzwonilem do DMV i pytalem o wolny termin, bo czasami ktos rezygnuje. No i mialem szczescie. Bylo to w stanie Connecticut, ale bylem na wizie H2B. A co do tego czy na wizie turystycznej da sie zrobic prawko - odpowiedz brzmi DA SIE !!! Jest kilka stanow w ktorym mozna jeszcze je zrobic. Wiem na pewno zw w Detroit da sie zrobic, ale musisz tam mieszkac, lub pokazac list ktory zostal wyslany do Detroit na twoje nazwisko. Bodajrze jeszcze na Florydzie i w Virginii da sie zrobic prawko na turystycznej. Pozdro...
darop Napisano 21 Lutego 2007 Zgłoś Napisano 21 Lutego 2007 Nieprawda !!!!!W USA za kazde podejscie do egzaminu placisz ok. 40$, i nie ma mozliwosci zdawania codziennie, bo jest duzo chetnych i trzeba sie telefonicznie umawiac !!! Ja osobiscie czekalem miesiac na mozliwosc zdawania, z tym ze pierwsza opcja byla pol roku. Zdawac moglem wczesniej dzieki temu ze dzwonilem do DMV i pytalem o wolny termin, bo czasami ktos rezygnuje. No i mialem szczescie. Bylo to w stanie Connecticut, ale bylem na wizie H2B. To ja też zacznę NIEPRAWDA!!! Byłem w NJ(Atlantic City), nie trzeba było się umawiać, wystarczyło iść do DMV stanąć w kolejce, zdawało się same testy, pewnie dlatego kosztowało to 18$, można było zdawać po Polsku, po 7 dniach można było powtarzać egzamin także jak widzisz co stan to obyczaj
coldsauce Napisano 21 Lutego 2007 Zgłoś Napisano 21 Lutego 2007 Na florydzie da sie zrobic prawko na wizie turystycznej (zreszta tak jak w calych stanach) ale terminowe - na okres trwania wizy....tak wiec czasy prawka na okres np. 5 lat (tak bylo wczesniej na florydzie) bezpowrotnie minely.
xmaniekx Napisano 21 Lutego 2007 Zgłoś Napisano 21 Lutego 2007 tjaa widze, że co uzytkownik to inna opinia, pewie każdy ma po części rację. a teraz mam pytanko czy ktoś wie czy w okolicy - Newarku, Clifton, West New York - mapa jest urząd gdzie mozna zdać egzamin na prawko w języku polskim??
johnero Napisano 23 Lutego 2007 Zgłoś Napisano 23 Lutego 2007 W stanie connecticut zrobienie prawka na wizie turystycznej odpada.sam ostatnio chcialem zrobic.czekalem na egzamin 2 miesiace,takie sa kolejki.Pani w okienku z milym usmiechem powiedzial mi "Psieprasiam kochany.ale niemozies zrobic driving licence bez green card lub papieruz emigration":)I tyle..z tego co sie orientuje w MA tez niemozna zrobic...napewno najlatwiej jest w wiekszych miastach gdzie w niektorych DMV nie ogarniaja w officach i czasem taki manewr przejdzie..pozdrawiam...
kubakj Napisano 23 Lutego 2007 Zgłoś Napisano 23 Lutego 2007 W stanie connecticut zrobienie prawka na wizie turystycznej odpada.sam ostatnio chcialem zrobic.czekalem na egzamin 2 miesiace,takie sa kolejki.Pani w okienku z milym usmiechem powiedzial mi "Psieprasiam kochany.ale niemozies zrobic driving licence bez green card lub papieruz emigration":)I tyle..z tego co sie orientuje w MA tez niemozna zrobic...napewno najlatwiej jest w wiekszych miastach gdzie w niektorych DMV nie ogarniaja w officach i czasem taki manewr przejdzie..pozdrawiam... To wszystko zalezy od prawa stanowego. DMV w NY wydaje prawa jazdy turystom na wizie B-2, ale musi ta wiza byc wydana na 1 rok i przynajmniej na 6 miesiecy musi byc I-94. Nie wiem, czy ktos dostaje I-94 na wiecej niz 6 miesiecy, wiec teoretycznie nie da sie, chyba, ze ktos by polecial tego samego dnia po przylocie po list do SSA (jesli nie ma SSN), a potem odrazu do DMV z kolekcja dokumentow, to moze byc zdarzyl. Wiekszosc stanow wyrobi prawko na czas trwania wizy lub statusu. A w tym wszystkim jest taki szkopół, aby prawko wydali na dluzej niz wiza pozwala
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.