maggie Napisano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2005 hej! mam pytanie w zwiazku z art.212e czy dotyczy on tez au pair jak w przypadku intershipa czy tez nie?jezeli zdecyduje sie na wyjazd do USA i po roku lub dluzszym okresie powiedzmy rodzina u ktorej bede pracowala zaproponuje mi sponsorowanie albo poznam chlopaka i bede chciala zwiazac z nim moja przyszlosc(wyjsc za maz)czy ta wiza z art.212e moze sprawic,ze bede miala zamknieta lub utrudniona droge?jezeli wiecie cos na ten temat to bede wdzieczna za odpowiedz aha jeszcze cos jezeli w tym roku wylosuje zielona karte i przed powiadomieniem mnie o tym dostane wize na au pair,ale bede jeszcze w kraju to nie trace jej?
Chomik Napisano 16 Stycznia 2005 Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2005 czy dotyczy on tez au pair jak w przypadku Internshipu czy tez nie? Z tego co wiem - tak, dotyczy... Ale nie ma wlasciwie regul kto bedzie podlegal Sekcji 212(e), a kto nie - tak jak w wypadku Internshipu. 8) czy ta wiza z 212e moze sprawic,ze bede miala zamknieta lub utrudniona droge? Zamknieta to moze nie, ale na pewno utrudniona. :x jezeli w tym roku wylosuje zielona karte i przed powiadomieniem mnie o tym dostane wize na au pair, ale bede jeszcze w kraju, to nie trace jej? "Jej", czyli czego? I czy wciaz chodzi Ci o sytuacje, gdy bedziesz podlegala Sekcji 212(e)? Wizy - nie utracisz... Szansy na Zielona Karte? Szczerze - nie wiem. :?
maggie Napisano 16 Stycznia 2005 Autor Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2005 Tak chodzilo mi o Green Card. Tzn.,ze moge dostac wpis,ze podlegam albo nie pdlegam art.212e -niezle:(Babka od programu au pair mowila,ze nie ale im zawsze chodzi o kase!Juz sama nie wiem co robic. Na work& trawel nie pojade bo obrona szykuje mi sie dopiero w lipcu,bo to bedzie mozliwy pierwszy termin,a przekladac nie chce.W takim razie zostaje mi wiza turystyczna albo au pair,ale tak i tak nie dobrze,kto da studentce wize na piatym roku prawa??!!Dzieki za odpowiedz Chomik:)
karina Napisano 16 Stycznia 2005 Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2005 Jesli bedziesz miala wbita sekcje 212(e) - a bardzo czesto dostaja taka pieczatke osoby na ostatnim badz po ostatnim roku studiow - nie mozesz starac sie o Green Card jesli wygrasz w DV Lottery. Dlaczego? Bo wyraznie masz napisane w przepisach prawa imigracyjnego, ze musisz sie starac o waiver badz powrocic do kraju na 2 lata fizycznej obecnosci ZANIM zaczniesz sie ubiegac o permanent residence badz wize pracownicza. Problem jest w tym, ze zanim pokonalabys wszystkie przeciwnosci ( waiver - jesli ci sie nalezy - a moze ci sie nie nalezec, bo ktos bedzie placil za twoja szkole w USA ... ) moze nie byc juz dostepnych numerow wiz imigracyjnych ( czyli bedzie juz wyczerpane te 50 tysiecy osob, ktore kwalifikuja sie do otrzymania Green Card ).
maggie Napisano 16 Stycznia 2005 Autor Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2005 To co mam robic?Starac sie o wize na au pair i liczyc,ze nie wbija mi tego przekletego 212e,czy ryzykowac i jechac po turystyczna-chociaz nie wierze,ze moglabym dostac wize bedac na ostatnim roku studiow.Bo jechac na Work&Trawel to nie wyjscie,bo teoretycznie nawet jakbym chciala zostac to nie moge bo mam brata na 4-tym roku studiow i tym pozostaniem w USA zamknelabym mu juz na zawsze wyjazd .I co robic z tym??
Chomik Napisano 17 Stycznia 2005 Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2005 To co mam robic?Starac sie o wize na au pair i liczyc,ze nie wbija mi tego przekletego 212e,czy ryzykowac i jechac po turystyczna-chociaz nie wierze,ze moglabym dostac wize bedac na ostatnim roku studiow.Bo jechac na Work&Trawel to nie wyjscie,bo teoretycznie nawet jakbym chciala zostac to nie moge bo mam brata na 4-tym roku studiow i tym pozostaniem w USA zamknelabym mu juz na zawsze wyjazd .I co robic z tym?? Jedz na Au Pair... Napisalem Ci, ze Sekcja 212(e) dotyczy osob, wyjezdzajacych na ten program. Ale... musze przyznac, ze nie znam nikogo, kto akurat podlegalby tej adnotacji, bedac Au Pair, a wiem o dziewczynach, ktore wracac do Polski nie musza. Swa informacje o tym, ze jednak Sekcja 212(e) moze zostac Ci wbita w wize, czerpie z kolei od czlowieka, pracujacego w branzy wyjazdow do USA. :shock: Jest to jednakze chyba podobna sytuacja, jak w wypadku Internshipu - nikt nic nie wie na 100%, mozna dostac ten nieszczesny wpis, a mozna go uniknac. Zaryzykuj... Potem bedziesz miala czas na miejscu, aby sie zastanowic co dalej. Nie zamykaj bratu drogi do USA, raczej nie probuj z wiza turystyczna, bo szanse na nia masz duzo mniejsze, niz na J1. Madrego wyboru i powodzenia! DAWID
karina Napisano 17 Stycznia 2005 Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2005 Zgadza sie Chomiku, nie musza wrocic jesli nie maja wbite 212(e) i zmienia status wizy badz ... zostaja nieleganie. Ja osobiscie znam co najmniej 10 dziewczyn, ktore byly au pairs i mialy sekcje 212(e). Kazda z nich probowala zostac w USA i tylko jedna dostala waiver. Jak to sie dzieje, ze ktos dostaje 212(e) a ktos nie ? Jest specjalna lista zawodow ( inna dla kazdego kraju ). Na podstawie tej listy wbijana jest sekcja 212(e) jesli zawod danej osoby znajduje sie na tej liscie. I dlatego osoby jadace na internship najczesciej podlegaja pod sekcje 212(e), bo na 'polskiej' liscie znajduje sie niemal kazdy zawod, co oznacza, ze w naszym kraju jest zapotrzebowanie na kazdego pracownika .... Sekcja 212(e) zdarza sie rzadko wsrod au pairs z jednego powodu - najczesciej jada na tenze program dziewczyny majace srednie wyksztalcenie badz 1-3 roku studiow. Rzadziej osoby po 4 roku badz wrecz po studiach. ( tak dzieje sie w przypadku internship gdzie kazdy ma juz wyksztalcenie i praktycznie kazdy tenze wpis dostaje ) Jesli jednak konsul uzna, ze dana au pair moze w jakikolwiek sposob zostac w USA po programie ( badz probowac zostac ) wtedy zabezpieczeniem jest wlasnie wpis, iz sekcja 212(e) DOES APPLY. Nie ma reguly, ze np. po studiach prawniczych dostaniesz ten wpis a po studiach medycznych nie dostaniesz. Tu decyzja nalezy tylko i wylacznie do konsula, bo - tak jak wspomnialam - na liscie zawodow podlegajacych pod sekcje 212(e) dla Polski jest praktycznie k a z d y zawod. Jesli wiec konsul zdecyduje, ze ok, mozesz jechac, wrocisz - wpisu nie dostaniesz, a jesli zauwazy, ze masz juz studia na ukonczeniu i mozesz nie wrocic - mozesz wpis dostac.
maggie Napisano 17 Stycznia 2005 Autor Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2005 Niezle! Znajac moje szczescie na 90%dostane ten nieszczesny wpis. Bede juz po studiach i to prawniczych. Cokolwiek postanowie i tak bedzie zle A czy pozniej jak ewentualnie zdecyduje sie na pozostanie w USA po programie Au Pair to jak i czy w ogole moge zmienic status tej wizy? Albo zmienic ja na inna? Dzieki za odpowiedz
Chomik Napisano 17 Stycznia 2005 Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2005 Jak to sie dzieje, ze ktos dostaje 212(e) a ktos nie ? Jest specjalna lista zawodow (inna dla kazdego kraju). Na podstawie tej listy wbijana jest sekcja 212(e) jesli zawod danej osoby znajduje sie na tej liscie. I dlatego osoby jadace na internship najczesciej podlegaja pod sekcje 212(e), bo na 'polskiej' liscie znajduje sie niemal kazdy zawoddecyzja nalezy tylko i wylacznie do konsula, bo - tak jak wspomnialam - na liscie zawodow podlegajacych pod sekcje 212(e) dla Polski jest praktycznie k a z d y zawod. Jesli wiec konsul zdecyduje, ze ok, mozesz jechac, wrocisz - wpisu nie dostaniesz, a jesli zauwazy, ze masz juz studia na ukonczeniu i mozesz nie wrocic - mozesz wpis dostac. Karino, To, co opisalas, czyli Exchange Visitor Skills List, jest jednym z powodow, drugim jest sytuacja, w ktorej w czyims udziale w programie partycypuje rzad amerykanski lub polski. Ale... jest mnostwo osob, wiele lat po studiach, z niczym, co by je trzymalo w Polsce, ktore dostaja "does not apply"... Tutaj: http://forum.usa.info.pl/viewtopic.php?p=2...highlight=#2369 Fiendix pisal o uczestnikach, jadacych do tego samego pracodawcy, przez to samo biuro, z pomoca tej samej amerykanskiej fundacji, na to samo stanowisko - jedna podlega Sekcji 212(e), inna - nie. Czy przypadkiem jedyna regula w przypadku otrzymania lub nie nakazu powrotu po 2 latach do kraju nie jest... brak regul? Bo zarowno lista zawodow, jak i kwestia ewentualnego sponsoringu ze strony rzadow po prostu sie nie sprawdza! :roll:
Chomik Napisano 17 Stycznia 2005 Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2005 A czy pozniej jak ewentualnie zdecyduje sie na pozostanie w USA po programie Au Pair to jak i czy w ogole moge zmienic status tej wizy? albo zmienic ja na inna?Dzieki za odpowiedz Mozesz... Na pewno mozesz na F1, mysle, ze mozesz takze przedluzyc swoj pobyt jako Au Pair. No i jeszcze pozostaje malzenstwo. Po wizy pracownicze typu H musialabys wracac do Polski. 8)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.