2sid Posted May 14, 2007 Report Share Posted May 14, 2007 Witam!! Na poczatek przedstawiam sie,Mam na imie Marek i obecnie mam 17 lat ) Uwielbiam stany,a w szczegolnosci Nowy York,jedno ze swoich najwiekszych marzeń czyli wyjazd do nowego york'u spelnilem w zeszłym roku na wakacjach.Bylem tam przez okres 5 tygodni,na Brooklyn'ie. Oczywiście nie byłem tam sam,bo zaprosił mnie ktoś z rodziny W tym roku mam zamiar znowu wyjechac na wakacje,ale tym razem postanowilem zadac kilka pytan na forum:) Pierwsze pytanie to,jak ma sie sprawa z zaproszeniem,kiedy staralem sie o wize za pierwszym razem otrzymałem zaproszenie i mam go nadal.Czy jesli teraz pojawie sie w konsulacie ponownie to moge powiedziec,ze jade do tej samej osoby ze starego zaproszenia i pokazac go,nie majac aktualnego,nowego zaproszenia?? Czy to nie zmniejszy szans na dostanie wizy? Oczywiscie za pierwszym razem dostalem wize bez zadnych problemow,mam ją nadal w swoim paszporcie,wrocilem na czas itd. Drugie pytanie to co jesli chodzi o dokumenty poswiadczajace moje uczeszczanie do szkoly? Za pierwszym razem konsulowi pokazalem swiadectwo z ostatniej 3 klasy gimnazjum,teraz sprawy wygladaja troszeczke inaczej,poniewaz przez caly rok chodzilem do pierwszej klasy liceum,ale dzisiaj,kiedy juz na 100% wiedzialem ze nie zalicze tej klasy i bede mial "rok w plecy",przepisalem sie do innej szkoly (technikum informatyczne) W zasadzie od dzisiaj juz nie musze chodzic do liceum bo jestem juz zapisany w innej szkole (ale do niej zaczne chodzic dopiero od poczatku nowego roku szkolnego) wiec mam tak jakby 3 miesiace wakacji od dzisiaj:) W zwiazku z tym chcialbym wczesniej wyjechac do nowego yorku. ALE W TAKIM RAZIE JAKIE DOKUMENTY MUSZE ZALATWIC,ABY UDOWODNIC KONSULOWI,ZE MUSZE WROCIC DO POLSKI BO MAM PRZED SOBĄ 4 LATA NAUKI W NOWYM TECHNIKUM?? Narazie to tyle pytan,bede bardzo,bardzo wdzieczny za kazda wskazowke:))) Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted May 14, 2007 Report Share Posted May 14, 2007 Mozesz wpisac ta osobe do formularza i nie musisz miec zaproszenia a nawet to zaproszenie moze juz byc nie wazne gorzej jest z Twoja szkola,szkoda ze nie staralas sie wczesniej o wize bo teraz mozesz nie miec latwo.Nie bedziesz miec zadnego zaswiadczenia jesli Konsul o nie zapyta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
2sid Posted May 14, 2007 Author Report Share Posted May 14, 2007 No własnie myslalem tak teraz,ze moglbym wziasc znowu swiadectwo ukonczenia gimnazjum i pisemne zaswiadczenie z nowej szkoly,do ktorej sie zapisalem,ze od poczatku nowego roku bede do niej uczeszczal. Co do zaproszenia,to obawiam sie,ze bede mial mniejsze szanse na dostanie wizy jesli nie bede mial aktualnego. A z aktualnym zaproszeniem ciezko,bo chcialbym juz sie umowic na rozmowe z konsulem a jak wiadomo list z usa idzie troszke czasu (przynajmniej tak mialem rok temu,ze dlugo na niego czekalem) Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted May 14, 2007 Report Share Posted May 14, 2007 zaproszenie nie jest wcale wymagane i potrzebne,wpisujesz dane aby tej osoby gdzie lecisz i tyle: Pisemne zaproszenie od członków rodziny lub przyjaciół w Stanach Zjednoczonych nie jest wymagane. Wielu petentów przynosi tego typu zaproszenia na rozmowę z konsulem. Czesto są oni rozczarowani faktem, iż konsul nie zpoznał się z przedstawianym dokumentem. Decyzja o przyznaniu lub odmowie wydania wizy nie jest oparta o poręczenia rodziny, przyjaciół lub partnerów biznesowych przebywających w Stanach Zjednoczonych. Na to czy wiza zostanie przyznana ma wpływ osobista sytuacja w Polsce ubiegającego się o wizę, nie zaś sytuacja osoby zapraszającej. Prawo amerykańskie wymaga, aby osoba ubiegąjaca się o wizę spełniała wymagane kryteria. http://polish.poland.usembassy.gov/poland-...docs_photo.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
2sid Posted May 14, 2007 Author Report Share Posted May 14, 2007 Wielkie dzięki za odpowiedz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.