trooll Napisano 19 Maja 2007 Zgłoś Napisano 19 Maja 2007 czesc wszystkim! czytam i czytam to forum i juz mam metlik w glowie...otoz jestem w tym momencie au pair w .w zeszlym roku skonczylam lo i teraz mam gap year. nie chodze tutaj do szkoly ani na zaden kurs jezykowy (bo fce sie nie liczy w usa co nie?). Bardzo chce studiowac w stanach ,ale teraz pojawiaja sie problemy, oto moje opcje: 1 wyjechac na au pair na rok do usa ( jesli tak to jaka wiza- J1 ? to studencka chyba wiza jest ,wiec trzeba byc studentm zeby ja uzyskac czy to jakos inaczej jest?) no i wyjechac na ten rok do stanow i tam oczywiscie chodzic na kurs angielskiego, zadac toefl'e, sat'y itd. i potem pojsc do college. troche mi ta opcja nie pasi, ale jak nie bede mala wyboru... 2 wyjechac na kurs jezykowy na rok i potem college (i znow- to F1?) i wlasne - czy to ze jestem teraz au pair w uk nie bedzie przeszkoda? bo przeciez moga sie czepic ze skoro bylam w uk to moglam sobie tutaj pojsc na kurs (wyjechalam bez zadnej agencj au pair, rodzine znalazlam na aupair world). toefl,sat... 3 pojsc na studia w polsce, pozdawac toefl, sat itd i po roku sie przetransferowac na uczelnie w us. najpierw musze miec wstepny plan dzialania a potem wybrac uczelnie/ kurs /miejsce itd. jesli ktos sie orientuje w temacie niech mi powie ktora opcja jest najlepsza/ najbardziej realna ( jak by bylo najlatwiej o wize itp). jesli macie jakies pytanie - piszcie. ps.sorki za przydlugi post i za brak polskich znakow (angielska klawiatura) dzieki i czekam na odpowiedzi ps. ten sam post zostawilam na innym forum ale nie otrzymalam odpowiedzi.czy to naprawde takie skomplikowane? :? :? anyone ...
Marcin20 Napisano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Napisano 3 Czerwca 2007 1. Wyjezdzasz na Au Pair do US, na wizie J-1,nie musisz byc studentka zeby na AuPair do US wyjechac, mozesz po skonczeniu AuPiar albo w trakcie zmeinic status na F-1/M-1 pojsc do szkoly na ESL, lub jak masz pieniazki albo sponsora od razu na studia akademickie. 2.Mozesz starac sie w Pol o F-1 i wyjechac na ESL do szkoly do US, a po ESL zdac TOEFL i probowac aplikowac na wybrana uczelnie na 1 semestr. Konsul moze sie kierowac najrozniejszymi powodami zeby CI przyznac/odmowic promesy wiec nie martw sie na zapas. 3. Pojdziesz na studia w Pol, nie tak latwo sie jest przetransferowac, a dokladniej przeniesc (szkola zaakceptuje i zaliczy) wszystkie kredyty ktore mialas do tej pory na swojej uczelni w Polsce, albo czesto zalicza Ci je jako electives. Chyba ze skonczysz mgr w Pol, w wiekszosci przypadkow uznadza Ci go w US jako BS/BA(4 letni) i poszukasz/zaaplikujesz na graduate studies na jakis uni. Jak nie masz zaczetej jeszcze szkoly w Pol , to dobrym wyjsciem byloby AuPair w US, uzbieranie troche pieniazkow zmiana statusu na F-1 albo od razu akademickie studia albo ESL(tanszy i podszkolisz jezyk). Pzdr !!!!
trooll Napisano 4 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2007 hej! dzieki wielkie za odpowiedz pieniazki moze i by sie znalazly zeby isc od razu na studia, ale nie mam TOEFL.... chyba wybiore opcje ESL. jeszcze jedno zasadnicze pytanie ( ostatnio mam duzo watpliwosci) - jest sens studiowac w stanach za kosmiczne pieniadze jesli w polsce moge studiowac za darmo albo za niewielka (w porownaniu do us ) kwote. oto jest pytanie ... ktore powinnam sobie zadac juz na poczatku rozwazan na temat studiow w us... :roll:
katlia Napisano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2007 Dyplom z amerykanskiej uczelni bedzie ladnie wygladal na CV... ale czy to jest warte tych ciezkich pieniedzy? Duzo zalezy od tego co studiujesz, gdzie chesz mieszkac/pracowac. Mi sie wydaje, ze jezeli pieniadze sie licza, i jezeli chcesz wrocic do Polski, to skoncz w USA dobry kurs ESL, naprawde naucz sie dobrze angielskiego, zdaj TOEFL'a -- a potem wracaj na studia w Polsce... tansza opcja, ale z TOEFLem i z biegla znajomoscia angielskiego chyba tez bardzo dobra opcja.
Marcin20 Napisano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2007 hej!dzieki wielkie za odpowiedz pieniazki moze i by sie znalazly zeby isc od razu na studia, ale nie mam TOEFL.... chyba wybiore opcje ESL. jeszcze jedno zasadnicze pytanie ( ostatnio mam duzo watpliwosci) - jest sens studiowac w stanach za kosmiczne pieniadze jesli w polsce moge studiowac za darmo albo za niewielka (w porownaniu do us ) kwote. oto jest pytanie ... ktore powinnam sobie zadac juz na poczatku rozwazan na temat studiow w us... :roll: Tak jak Katlia napisala to zalezy co chcesz po studiach robic, jesli planujesz po studiach w US zostac tam legalnie zmienic status pracowac w zawodzie zdecydowanie polecam studia w US..zawsze mozesz skonczyc w Pol mgr i potem sprobowac dostac sie na graduate program na jedna z lepszych uczelni w US w kierunku ktory podjelas. Na tych studiach masz wieksze szanse na roznego rodzaju pomoc finansowa ze strony uczelni. I juz dyplom MA/MS z US z dobrej uczelni mozesz podbijac swiat ... Mozesz takze wybrac sie do US na ESL podszkolic ang do bardzo dobrego poziomu...wrocic do EU i tam rozpoczac nauke w jednym z krajow EU ktore takze posiadaja dobre uczelnie w roznych dziedzinach(tansze koszta choc nie zawsze). Np. moja znajoma planuje prace w turystyce, zarzadaniu i chce rozpoczac studia w Szwajcarii na jednej z lepszych uczelni w tym kierunku.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.