trooll Posted May 19, 2007 Report Share Posted May 19, 2007 czesc wszystkim! czytam i czytam to forum i juz mam metlik w glowie...otoz jestem w tym momencie au pair w .w zeszlym roku skonczylam lo i teraz mam gap year. nie chodze tutaj do szkoly ani na zaden kurs jezykowy (bo fce sie nie liczy w usa co nie?). Bardzo chce studiowac w stanach ,ale teraz pojawiaja sie problemy, oto moje opcje: 1 wyjechac na au pair na rok do usa ( jesli tak to jaka wiza- J1 ? to studencka chyba wiza jest ,wiec trzeba byc studentm zeby ja uzyskac czy to jakos inaczej jest?) no i wyjechac na ten rok do stanow i tam oczywiscie chodzic na kurs angielskiego, zadac toefl'e, sat'y itd. i potem pojsc do college. troche mi ta opcja nie pasi, ale jak nie bede mala wyboru... 2 wyjechac na kurs jezykowy na rok i potem college (i znow- to F1?) i wlasne - czy to ze jestem teraz au pair w uk nie bedzie przeszkoda? bo przeciez moga sie czepic ze skoro bylam w uk to moglam sobie tutaj pojsc na kurs (wyjechalam bez zadnej agencj au pair, rodzine znalazlam na aupair world). toefl,sat... 3 pojsc na studia w polsce, pozdawac toefl, sat itd i po roku sie przetransferowac na uczelnie w us. najpierw musze miec wstepny plan dzialania a potem wybrac uczelnie/ kurs /miejsce itd. jesli ktos sie orientuje w temacie niech mi powie ktora opcja jest najlepsza/ najbardziej realna ( jak by bylo najlatwiej o wize itp). jesli macie jakies pytanie - piszcie. ps.sorki za przydlugi post i za brak polskich znakow (angielska klawiatura) dzieki i czekam na odpowiedzi ps. ten sam post zostawilam na innym forum ale nie otrzymalam odpowiedzi.czy to naprawde takie skomplikowane? :? :? anyone ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin20 Posted June 3, 2007 Report Share Posted June 3, 2007 1. Wyjezdzasz na Au Pair do US, na wizie J-1,nie musisz byc studentka zeby na AuPair do US wyjechac, mozesz po skonczeniu AuPiar albo w trakcie zmeinic status na F-1/M-1 pojsc do szkoly na ESL, lub jak masz pieniazki albo sponsora od razu na studia akademickie. 2.Mozesz starac sie w Pol o F-1 i wyjechac na ESL do szkoly do US, a po ESL zdac TOEFL i probowac aplikowac na wybrana uczelnie na 1 semestr. Konsul moze sie kierowac najrozniejszymi powodami zeby CI przyznac/odmowic promesy wiec nie martw sie na zapas. 3. Pojdziesz na studia w Pol, nie tak latwo sie jest przetransferowac, a dokladniej przeniesc (szkola zaakceptuje i zaliczy) wszystkie kredyty ktore mialas do tej pory na swojej uczelni w Polsce, albo czesto zalicza Ci je jako electives. Chyba ze skonczysz mgr w Pol, w wiekszosci przypadkow uznadza Ci go w US jako BS/BA(4 letni) i poszukasz/zaaplikujesz na graduate studies na jakis uni. Jak nie masz zaczetej jeszcze szkoly w Pol , to dobrym wyjsciem byloby AuPair w US, uzbieranie troche pieniazkow zmiana statusu na F-1 albo od razu akademickie studia albo ESL(tanszy i podszkolisz jezyk). Pzdr !!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
trooll Posted June 4, 2007 Author Report Share Posted June 4, 2007 hej! dzieki wielkie za odpowiedz pieniazki moze i by sie znalazly zeby isc od razu na studia, ale nie mam TOEFL.... chyba wybiore opcje ESL. jeszcze jedno zasadnicze pytanie ( ostatnio mam duzo watpliwosci) - jest sens studiowac w stanach za kosmiczne pieniadze jesli w polsce moge studiowac za darmo albo za niewielka (w porownaniu do us ) kwote. oto jest pytanie ... ktore powinnam sobie zadac juz na poczatku rozwazan na temat studiow w us... :roll: Link to comment Share on other sites More sharing options...
katlia Posted June 4, 2007 Report Share Posted June 4, 2007 Dyplom z amerykanskiej uczelni bedzie ladnie wygladal na CV... ale czy to jest warte tych ciezkich pieniedzy? Duzo zalezy od tego co studiujesz, gdzie chesz mieszkac/pracowac. Mi sie wydaje, ze jezeli pieniadze sie licza, i jezeli chcesz wrocic do Polski, to skoncz w USA dobry kurs ESL, naprawde naucz sie dobrze angielskiego, zdaj TOEFL'a -- a potem wracaj na studia w Polsce... tansza opcja, ale z TOEFLem i z biegla znajomoscia angielskiego chyba tez bardzo dobra opcja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin20 Posted June 4, 2007 Report Share Posted June 4, 2007 hej!dzieki wielkie za odpowiedz pieniazki moze i by sie znalazly zeby isc od razu na studia, ale nie mam TOEFL.... chyba wybiore opcje ESL. jeszcze jedno zasadnicze pytanie ( ostatnio mam duzo watpliwosci) - jest sens studiowac w stanach za kosmiczne pieniadze jesli w polsce moge studiowac za darmo albo za niewielka (w porownaniu do us ) kwote. oto jest pytanie ... ktore powinnam sobie zadac juz na poczatku rozwazan na temat studiow w us... :roll: Tak jak Katlia napisala to zalezy co chcesz po studiach robic, jesli planujesz po studiach w US zostac tam legalnie zmienic status pracowac w zawodzie zdecydowanie polecam studia w US..zawsze mozesz skonczyc w Pol mgr i potem sprobowac dostac sie na graduate program na jedna z lepszych uczelni w US w kierunku ktory podjelas. Na tych studiach masz wieksze szanse na roznego rodzaju pomoc finansowa ze strony uczelni. I juz dyplom MA/MS z US z dobrej uczelni mozesz podbijac swiat ... Mozesz takze wybrac sie do US na ESL podszkolic ang do bardzo dobrego poziomu...wrocic do EU i tam rozpoczac nauke w jednym z krajow EU ktore takze posiadaja dobre uczelnie w roznych dziedzinach(tansze koszta choc nie zawsze). Np. moja znajoma planuje prace w turystyce, zarzadaniu i chce rozpoczac studia w Szwajcarii na jednej z lepszych uczelni w tym kierunku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.