Angela ;* Napisano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2007 Witam! mam problem ponieważ lecę z dziadkiem teraz do USA i mamy akurat tyle pieniędzy, że wyszło by(jak bysmy je podzielili między mnie i dziadka) ,po tyle że nie trzeba zgłaszać ale jest problem ze mną ponieważ jak się zapytają skad mam tyle pieniędzy to co mam im powiedzieć (wkońcu będa mnie prześwietlać i zobacza plik pieniędzy) a jakbyśmy tak nie zrobili to ile wynosi podatek od dwukrotnie większej kwoty bz zgłaszania ? To jest dla mnie bardzo ważne, więc z góry dziękuję za odpowiedzi
sly6 Napisano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2007 Nie wiem czy wiesz ale powyzej kwoty 10.000 usd trzeba zglosic w innym przypadku nic nie mowisz. a jak Twoj dziadek bedzie miec powyzej tych 10.000 i zlapia go na tym to bedzie miec nie zaciekawie i zadnego podatku sie nie placi..
Angela ;* Napisano 26 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2007 Tak wiem i własnie pisze ze mam więcej niż ta kwota nawet jeśli te pieniądze sie rpozłoży na pól (powyzej 10 000 $ zeby było jasne) i dlatego o to pytam
sly6 Napisano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2007 tutaj masz odpowiedz i niech lepiej juz ma Twoj dziadek te pieniadze : http://www.cbp.gov/xp/cgov/travel/vacation.../kbyg/money.xml a tutaj masz wlasciwy druk : http://www.fincen.gov/reg_bsaforms.html
xtek Napisano 3 Sierpnia 2007 Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2007 Mam podobne pytanie. W drodze powrotnej do Polski musze miec ze soba okolo 120 tys. $ i zastanawiam sie, jakie sa konsekwencje wypelnienia wniosku. Czytalem, ze to tylko informacja dla nich i nic innego sie nie dzieje. Nie beda sie pytac o zrodlo pieniedzy? Nie bedzie problemu z polskimi celnikami? Ostatnio przewozilem okolo 15 tys $ ale tego nie zglaszalem i jakos sie udalo...
t0d Napisano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Napisano 4 Sierpnia 2007 te deklaracje są formą zabezpieczenia - po prostu chcą wiedzieć jak wygląda sprawa z przepływem walut - a w szczególności gotówki lepiej zgłaszać bo jeśli nie macie nic na sumieniu - nic wam nie grozi, a jeśli nie zgłosicie i was złapią - będziecie mogli nawet przesłać pozdrowienia z więzienia
kubakj Napisano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Napisano 4 Sierpnia 2007 Mam podobne pytanie. W drodze powrotnej do Polski musze miec ze soba okolo 120 tys. $ i zastanawiam sie, jakie sa konsekwencje wypelnienia wniosku. Czytalem, ze to tylko informacja dla nich i nic innego sie nie dzieje. Nie beda sie pytac o zrodlo pieniedzy? Nie bedzie problemu z polskimi celnikami? Ostatnio przewozilem okolo 15 tys $ ale tego nie zglaszalem i jakos sie udalo... z taka gotowka w samolot ($120k) ?? Zwariowales?? Wystarczy, ze zemdlejesz, a juz znajdzie sie ktos zyczliwy.
t0d Napisano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Napisano 4 Sierpnia 2007 ja tam w ogóle nie rozumiem - po co ci ludzie się pchają z taką gotówką za granicę - przelewy nie istnieją? karty nie istnieją? czeki nie istnieją? przekazy nie istnieją? specjalistyczne firmy kurierskie nie istnieją? jak się chce zaoszczędzić parę dolarów to bardzo często prawdziwe jest przysłowie mądry Polak po szkodzie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.