marsja Napisano 18 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Witam, czy ktoś ma doświadczenie w tej sprawie? jeśli tak to będę wdzięczna za wszystkie wskazówki co do takiej wizyty, jakie konsul zadawał pytania, czy były jakieś problemy itp. Dodam jeszcze, że wybieram się z mężem i on będzie starał się o wizę H4 pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek Napisano 30 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 To czysta formalnosc... trwa pare sekund. Maz tez nei bedzie mial zadnych problemow. Jezeli masz promese to mozesz sie juz pakowac:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karina Napisano 30 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 1. Nie tak do konca moze sie pakowac, bo promesa bedzie wazna od daty wbitej w paszporcie a wjechac mozna najwczesniej 10 dni przed rozpoczeciem pracy /data wpisana w aplikacji/. Inaczej trzeba miec promese turystyczna i zmieniac status juz w USA. 2. Wizyta kiedys byla formalnoscia. Teraz jest roznie. Spotkalam sie kilka razy (zwlaszcza w tym roku), ze rozmowa konsula dotyczyla m.in. zakresu obowiazkow. Spotkalam sie kilka razy z odmowa wizy, kiedy konsul stwierdzil, ze aplikant nie posiada znajomosci jezyka pozwalajacej na wykonywanie obowiazkow wynikajacych z zakresu obowiazkow potrzebnych do otrzymania H1B. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
max321 Napisano 30 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 To sie mocno pozmienialo, jak ja bylem po H1B w grudniu 99 to wogole nikt ze mna nie rozmawial, wzieli papiery w okienku i oddali paszporty z wizami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krjk Napisano 2 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 czy ktos moglby sie podzielic informacja w sprawie wizyty w ambasadzie o wize h1b, jak ona rzeczywiscie przebiegala a nie pisac ze jest trudno czy latwo. Niedlugo sam sie wybieram i jestem ciekawy. Z gory dziekuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mickwolf Napisano 19 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Wizyta po H1B jest w sumie formalnoscia, ale mimo wszystko trzeba sie przygotowac. Najwazniejsze to byc wyluzowanym i z usmiechem a nawet lekkim humorem odpowiadac na wszelkie pytania. Najlepiej wszystkie papiery miec pod reka i w odpowiednim porzadku (przynajmniej orientowac sie gdzie co jest), zeby nie szukac wszystkiego chaotycznie. Najlepiej cover letter od pracodawy na wierzchu (jesli sie ma) potem I797 (orginal) i kopie aplikacji wyslanej przez pracodawce (I129, etc). Bylem w ambasadzie po wize juz 3 razy, w tym 2 razy po H1B, ostatni raz 3 tygodnie temu :-). Pytania jakie mi zadawano za pierwszym razem to: - jak sie nazywa pracodawca, gdzie ma siedzibe - jak sie z nimi skontaktowalem, w sensie jak pracodawca mnie zrekrutowal - kiedy chce wyjechac i na jak dlugo - ewentualnie dlaczego chcialbym pracowac w USA Za drugim razem (przedluzenie H1B) luzna gadka w stylu, jak mi sie podoba w USA i Bostonie (tu mieszkam) i pare zarcikow. Pamietac tylko nalezy, ze wizyta w konsulacie/ambasadzie jest w zasadzie formalnoscia, troszke gorzej moze byc przy wjezdzie i rozmowie z urzednikiem imigracyjnym, ale tez to tylko formalnosc, najwazniejsze to to co napisalem na wstepie, luz, porzadek i odpowiadanie na pytania z usmiechem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.