bonecollector Napisano 6 Września 2007 Zgłoś Napisano 6 Września 2007 witam, chciałbym sobie kupić buty na eBayu lub w jakimś sklepie internetowym, buty typu skate (Vans). czy ktoś się może dokładnie orientuje jak będzie z tym cłem i podatkiem? przeszukałem internet i spotkałem się z różnymi opiniami: jedni piszą, że jak wartość do $40 to nie będzie cła, inni piszą że cło jest od wszystkiego, inni znowu, że nie ma cła jak buty nie mają metek i nie ma rachunku w środku (że niby używane lub coś). próbowałem szukać jakiś stawek na stronie Urzędu Celnego, ale nie potrafie przebrnąć przez ten ogrom. dzwoniłem, ale z nikim odpowiednim nie pogadałem, bo wszędzie zajęta. jak widziecie same niedogodności ;-) jakby ktoś miły mógłby mi wyjaśnić co i jak, bo nie chciałbym się wpakować w za duże opłaty. buty, które chcę kupić będą kosztował ok $35 i przesyłka ok $25. jeżeli prawdą jest to że do $40 nie ma cła to czy jest podatek? i to $40 liczy się tylko za buty czy też za przesyłkę? mam nadzieję, że ktoś mi pomoże :-) pozdrawiam Marcin
aniolova Napisano 8 Września 2007 Zgłoś Napisano 8 Września 2007 witam, ja wlasnie mialam taka sytuacje: probowalam znalezc sprzedawce, ktory wysle mi stacje pogodowa do polski, poniewaz nie chcialam placic najpierw za przesylke po stanach a potem do polski. Jednak stacja dotarla obarczona 200 zl cla, a wartosc na paczce zostala podana jako 250$. Kiedy ja wysylalam paczke do polski (do 400 $ nie placi sie cla za prezent), wiec jesli umowisz sie ze sprzedawca ze na deklaracji celnej wpisze ze jest to prezent a nie zakup, nie powinienes zaplacic cla. Za paczki dla rodziny (nawet o wartosci prawie 400$) jak dotychczas (odpukac) cla nie zaplacili. A wysylalam chyba wszystko - lacznie z urzadzeniami medycznymi. Dowiedzialam sie tez ze w przypadku takiego samego nazwiska nadawcy i odbiorcy (jako rodzina) celnicy troche lagodniej patrza na przesylki, ale nie wiem ile w tym prawdy. pozdrawiam, aniolova
t0d Napisano 8 Września 2007 Zgłoś Napisano 8 Września 2007 stacja pogodowa? co to ma do butów? cło na reaktory atomowe wynosi 5,7% - i co z tego? co do ceł na buty, UE ma fioła na tym punkcie i przez to na bank jest jakieś cło, które możesz sobie sprawdzić na tej stronie: http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds/pl/tarhome.htm kod TARIC dla takich butów to 6404110090 (najprawdopodobniej - bo nie znam się na produkcji vansów) Cena CIF = Cost, Insurance, Freight = cena z ubezpieczeniem i kosztami przesyłki. Czy cena jest poniżej 7,5EUR (tak btw: dlaczego mi nie pokazuje symbolu euro? "?" )? Jeśli tak to cła nie zapłacisz, jeśli jest powyżej tej kwoty to niestety trzeba będzie płacić z jakiego kraju? zakładam że z U.S.A.? w takim razie cło na obuwie tego typu wynosi: 16,5% (tutaj masz dowód ;-)) 16,5% od ceny CIF do tego może dojść podatek VAT, co w Polsce oznacza doliczenie 22% do ceny CIF czyli: cena butów + (cena butów * 16,5%) + (cena butów * 22%) = ostateczna cena którą zapłacisz powyższe obliczenia są ważne tylko wtedy gdy chcesz sprowadzić sobie buty w pełni legalnie - bez cudowania z nadawaniem paczki jako prezentu itd
bonecollector Napisano 8 Września 2007 Autor Zgłoś Napisano 8 Września 2007 ok, dzięki za wszystko, teraz juz wiem co i jak. cena niestety na pewno jest powyzej 7,5 euro, bo wynosi ponad $50 z wysyłką. w takim razie muszę sobie przeliczyć czy w ogóle mi się opłaca sprowadzać te buty. za rok chyba odwiedzę usa, więc teraz raczej się wstrzymam z butami :-) dzieki jeszcze raz i pozdrawiam! marcin.
polla Napisano 26 Września 2007 Zgłoś Napisano 26 Września 2007 Nie mam pojęcia, o czym mówicie. Wiele razy wysyłałam różne buty do PL dla rodziny (jestem w USA od 2 lat) i nigdy nie było problemu z cłem.
t0d Napisano 26 Września 2007 Zgłoś Napisano 26 Września 2007 Nie mam pojęcia, o czym mówicie. Wiele razy wysyłałam różne buty do PL dla rodziny (jestem w USA od 2 lat) i nigdy nie było problemu z cłem. ja pisałem o wysyłce w pełni legalnej - jak już pisałem: można wysłać to i nie zgłaszać nigdzie, ale nigdy nie można mieć 100% pewności że nie obejdzie się bez płacenia cła (podobnie jak ktoś przewozi np 2 litry whisky ;-))
polla Napisano 27 Września 2007 Zgłoś Napisano 27 Września 2007 Rozumiem. Nigdy nie zglaszalam wysylki butow do oclenia, wydaje mi sie to smieszne. Buty to nie komputer, jesli wartosc butow = 30$ to smieszne byloby, zebym miala placic podatki od tego. W koncu mozna chyba podarowac komus prezent. A poza tym czy ktos mi moze wyjasnic dlaczego akurat clo na buty? Jesli chce wyslac podomke wartosci 50$ to tez mam zaplacic clo? Czym sie roznia buty od podomki?
t0d Napisano 27 Września 2007 Zgłoś Napisano 27 Września 2007 Rozumiem. Nigdy nie zglaszalam wysylki butow do oclenia, wydaje mi sie to smieszne. Buty to nie komputer, jesli wartosc butow = 30$ to smieszne byloby, zebym miala placic podatki od tego. W koncu mozna chyba podarowac komus prezent. A poza tym czy ktos mi moze wyjasnic dlaczego akurat clo na buty? Jesli chce wyslac podomke wartosci 50$ to tez mam zaplacic clo? Czym sie roznia buty od podomki? to nie wiesz? cło na obuwie zostało wprowadzone w celu ochrony rynku unijnego przed zalewem tanich butów z Chin (które tak na marginesie wprowadziły dobrowolne ograniczenie eksportu, by UE miało podstawy do zniesienia tego cła), a że do tego i inne kraje są obłożone tym cłem wynika z zapisów GATT/WTO (taki handlowy ONZ ) co do halek: przy wwozie na teren UE halki pochodzącej z USA, cło wynosi 12% ;D KLIK
cpi Napisano 1 Października 2007 Zgłoś Napisano 1 Października 2007 hehehe, fajny temat zaloze sie, ze 90% ludzi wracajacych z usa przywozi ze soba jakies nowe buty, przy czym 90% z tamtych 90% nie ma pojecia, ze podlegaja pod clo! ja zreszta tak samo zeszlym razem wracalem w nowych butach i w zyciu do glowy by mi nie wpadlo, ze powinienem zaplacic za nie clo
sly6 Napisano 1 Października 2007 Zgłoś Napisano 1 Października 2007 cpi ja tez wracalem w nowych butach ale widac Ich takie buty nie interesuja jak sie ma na sobie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.