Skocz do zawartości

W&T a J1 róznice?

ktoscc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich:)

Mam pytanie czym róznia sie wizy typu W&T od J1 i Intership?? Na jednych forach sa one łaczone razem, a na innych sa o nich oddzielne kategorie...

Chce sie starac o cos takiego, tylko Nie potrafie dokladnie wybrac o ktora... Jestem studentem pierwszego roku i podczas tych wakacji bylem na wizie turystycznej przez 4 miesiace ( czy to mnie dyskwalifikuje w jakis sposób?) Czy program uwzglednia prace np. w kontraktorce, czy tej dziedziny nie dotyczy. Na jakim poziomie nalezy sie komunikowac w j. angielskim, aby moc uzyskac taki typ wizy??

Z góry dziekuje za odpowiedzi...

pzdr.

Napisano

ktoscc jak spotkasz taka prace np na budowie to mozesz tam jechac.Nie radze robic takiego czegos jak wyjazd z programem i z ta wiza i sie nie stawiasz tam do pracy bo wtedy mozesz miec duze klopoty .

Moga sie Ciebie zapytac co robiles w USA bedac na wizie turystycznej,a znajomosc zalezy do czego jedziesz i czy znasz choc troche podstawy jezyka angielskiego.

Napisano

J1 to nazwa wizy ktora uzyskujesz jesli bierzesz udzial w programach wlasnie typu w&t albo internship. Najlepiej dowiesz sie o tych programach wchodzac na strony firm ktore takie wyjazdy organizuja - tam sa szczegoly wymagan co do uczestnictwa, rodzaje prac itd. w skrocie - w&t to typowo wakacyjna praca dla studentow trwajaca kilka miesiecy, np. kelner, praca w kasynach, hotelach, sklepach itd. itp. - jak sama nazwa wskazuje pracujesz i podrozujesz po USA... natomiast internship to tzw. praktyki zawodowe, czyli praca w swoim wyuczonym na studiach zawodzie i moze trwac od kilku do kilkunastu miesiecy... jesli chodzi o internship to musisz sprawdzic kiedy mozesz sie na cos takie wybrac, bo dawno sie nie orientowalam w wymaganiach, a te sprawy sie zmieniaja, ale mozliwe, ze po pierwszym roku mozesz wybrac jedynie w&t bo na internship trzeba miec juz jakies wieksze doswiadczenie zwiazane ze studiami, czyli byc na jedym z ostatnich lat lub juz po studiach

bycie na wizie turystycznej nie dyskwalifikuje cie do uzyskania wizy J1... pod warunkiem oczywiscie, z tej wizy nie przesiedziales i wszystko odbylo sie legalnie

co do poziomu angielskiego musi byc komunikatywny - czasem firmy organizujace robia testy z angielskiego lub prosza o jakies zaswiadczenie potwierdzajace twoja znajomosc jezyka

Napisano
ktoscc jak spotkasz taka prace np na budowie to mozesz tam jechac.Nie radze robic takiego czegos jak wyjazd z programem i z ta wiza i sie nie stawiasz tam do pracy bo wtedy mozesz miec duze klopoty .

Jak to spotkac??(znaleźć??)Znalazlem fajna prace i osoba sie zgodzila mnie sponsorowac. Ale co teraz??

Jak dobrze zrozumialem to wiza J1 pozwala mi na legalna prace na wakacjach. To w takim razie jak sponsor moze wystapic o nia?? Poprzez W&T czy sa oddzielne programy na ten rodzaj pracy?? Czy poprostu wystarczy wystapic o sama J1??

Napisano

spotkac tzn przegladac oferty w programach i jesli chodzi o wize J-1 to jak Ci uzytkownicy napisali ze J-1 to rodzaj wizy i jesli chodzi Ci o wyjazd w wakacje to pozostaje Ci tylko work i travel i wtedy mozesz miec swojego pracodawce ale wtedy i tak wszystko zalatwiasz przez dana organizacje(musisz poszukac na stronach danej organizacji ktora ma takie cos w ofercie).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...