aggga Napisano 31 Października 2007 Zgłoś Napisano 31 Października 2007 Może wam się wydawać śmieszne ale co jest odpowiednikiem mąki ziemniaczanej w Stanach ?? Jadę na święta i obiecałam zrobić sernik i knedle moim znajomym a do tego potrzebuje właśnie tej mąki. Nie chcę jej wieść w walizce aby niemieć problemów. Jak byłam ostatnio w USA to niestety nie znalazłam potato flour. Może istnieje pod inną nazwą??? Dzięki
t0d Napisano 31 Października 2007 Zgłoś Napisano 31 Października 2007 poszukaj koszernego sklepu ;-) Żydzi w trakcie trwania Paschy nie mogą jeść niczego z ziaren (o ile się nie mylę) dlatego stosują mąkę ziemniaczaną jako substytut jeszcze możesz poszukać w sklepach oferujących produkty bezglutenowe (gluten-free ) dla dietetyków i inna nazwa: potato starch
Butter Napisano 31 Października 2007 Zgłoś Napisano 31 Października 2007 Też miałam problemy ze znalezieniem różnych produktów i po czasie stwierdziłam, że najlepiej szukać długo i wytrwale, albo przewieźć co potrzebne w walizce, no nie ma rady...
rypson Napisano 31 Października 2007 Zgłoś Napisano 31 Października 2007 Troche dziwny topic... "co jest odpowiednikiem maki ziemniaczanej w stanach"... a nie lepiej poprostu uzyc maki ziemniaczanej ?? Z ciekawosci zadzownilem do sklepu i.... mozna ja kupic... jesli jedziesz do Nowego Jorku albo Chicago, lub innego polskiego skupiska to make ziemniaczana kupisz w kazdym polskim sklepie, jesli nie ma polakow w miejscu gdzie jedziez kupisz make w super markecie....
Agula Napisano 31 Października 2007 Zgłoś Napisano 31 Października 2007 jak nie znajdziesz ( wiem co mowie, bo pieke przerozne chlebki w domu)...to zawsze sa przepisy na sernik do ktorego nie potrzeba maki ziemniaczanej ...i tez sa przepyszne Make kupisz tutaj kazda. Poszukaj uwaznie albo jak powiedzial przedmowca, podzwon i popytaj wczesniej. Zaoszczedzisz duzo czasu
Jackie Napisano 31 Października 2007 Zgłoś Napisano 31 Października 2007 Potato flour to nie jest mąka ziemniaczana tylko wysuszone i zmielone ziemniaki, więc można się nieźle naciąć Tak jak pisze tOd, szukaj w sklepach z jedzeniem koszernym produktu pod nazwą potato starch. Ja jako zamiennika stosuję z powodzeniem mąkę kukurydzianą, czyli corn starch, do kupienia w każdym chyba supermarkecie.
aggga Napisano 1 Listopada 2007 Autor Zgłoś Napisano 1 Listopada 2007 Troche dziwny topic... "co jest odpowiednikiem maki ziemniaczanej w stanach"... a nie lepiej poprostu uzyc maki ziemniaczanej ?? Z ciekawosci zadzownilem do sklepu i.... mozna ja kupic... jesli jedziesz do Nowego Jorku albo Chicago, lub innego polskiego skupiska to make ziemniaczana kupisz w kazdym polskim sklepie, jesli nie ma polakow w miejscu gdzie jedziez kupisz make w super markecie.... Moze i temat dziwny ale dla mnie dosc istotny.........zreszta chyba po to jest forum aby sobie pomagac. Zreszta temat umiescilam w dobrym dziale (bo to chyba nie dzial o emigracji czy W&T????) A wracajac do tematu........... Niestety nie bede w zadnym polskim skupisku gdyz lece do MN i do tego w bardzo male miasteczko. Jak szukalam po marketach rok temu to niestety nieznalazlam ale teraz sprawdze w sklepach z koszerna zywnosci. Dzieki wszystkim za pomoc
FUGAZI Napisano 1 Listopada 2007 Zgłoś Napisano 1 Listopada 2007 Szukaj pod nazwa 'starch' a nie 'flour'. Flour to maka tylko z pszenicy albo zyta, kazdy inny rodzaj maki to starch. Na 100% mozna ja kupic w Safeway'u, w innych spozywczakach pewnie tez.
t0d Napisano 2 Listopada 2007 Zgłoś Napisano 2 Listopada 2007 Szukaj pod nazwa 'starch' a nie 'flour'. Flour to maka tylko z pszenicy albo zyta, kazdy inny rodzaj maki to starch. Na 100% mozna ja kupic w Safeway'u, w innych spozywczakach pewnie tez. to jak wyjaśnisz "potatoe flour" na różnych anglojęzycznych stronkach? (m.in. wikipedii - gdyby było coś nie tak, to na bank by ktoś zmienił)
Jackie Napisano 2 Listopada 2007 Zgłoś Napisano 2 Listopada 2007 Może piszą o mące w UK? Potato flour w USA zakupiłam i się nacięłam - były to wysuszone i zmielone na mąkę ziemniaki. Podobnie cornflour to zmielona na mąkę kukurydza. Mąka ziemniaczana, taka jak w Polsce, to potatostarch. Identyczna w "działaniu" jest mąka kukurydziana, czyli cornstarch. Kucharka ze mnie średnia, ale akurat sernik robię b. dobry Stosowałam nieraz zwykłą pszenną mąkę z dobrym skutkiem, nie było w ogóle różnicy w konsystencji i smaku.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.