aggga Napisano 31 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Napisano 31 Października 2007 Może wam się wydawać śmieszne ale co jest odpowiednikiem mąki ziemniaczanej w Stanach ?? Jadę na święta i obiecałam zrobić sernik i knedle moim znajomym a do tego potrzebuje właśnie tej mąki. Nie chcę jej wieść w walizce aby niemieć problemów. Jak byłam ostatnio w USA to niestety nie znalazłam potato flour. Może istnieje pod inną nazwą??? Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
t0d Napisano 31 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Napisano 31 Października 2007 poszukaj koszernego sklepu ;-) Żydzi w trakcie trwania Paschy nie mogą jeść niczego z ziaren (o ile się nie mylę) dlatego stosują mąkę ziemniaczaną jako substytut jeszcze możesz poszukać w sklepach oferujących produkty bezglutenowe (gluten-free ) dla dietetyków i inna nazwa: potato starch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butter Napisano 31 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Napisano 31 Października 2007 Też miałam problemy ze znalezieniem różnych produktów i po czasie stwierdziłam, że najlepiej szukać długo i wytrwale, albo przewieźć co potrzebne w walizce, no nie ma rady... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rypson Napisano 31 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Napisano 31 Października 2007 Troche dziwny topic... "co jest odpowiednikiem maki ziemniaczanej w stanach"... a nie lepiej poprostu uzyc maki ziemniaczanej ?? Z ciekawosci zadzownilem do sklepu i.... mozna ja kupic... jesli jedziesz do Nowego Jorku albo Chicago, lub innego polskiego skupiska to make ziemniaczana kupisz w kazdym polskim sklepie, jesli nie ma polakow w miejscu gdzie jedziez kupisz make w super markecie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agula Napisano 31 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Napisano 31 Października 2007 jak nie znajdziesz ( wiem co mowie, bo pieke przerozne chlebki w domu)...to zawsze sa przepisy na sernik do ktorego nie potrzeba maki ziemniaczanej ...i tez sa przepyszne Make kupisz tutaj kazda. Poszukaj uwaznie albo jak powiedzial przedmowca, podzwon i popytaj wczesniej. Zaoszczedzisz duzo czasu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jackie Napisano 31 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Napisano 31 Października 2007 Potato flour to nie jest mąka ziemniaczana tylko wysuszone i zmielone ziemniaki, więc można się nieźle naciąć Tak jak pisze tOd, szukaj w sklepach z jedzeniem koszernym produktu pod nazwą potato starch. Ja jako zamiennika stosuję z powodzeniem mąkę kukurydzianą, czyli corn starch, do kupienia w każdym chyba supermarkecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aggga Napisano 1 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 Troche dziwny topic... "co jest odpowiednikiem maki ziemniaczanej w stanach"... a nie lepiej poprostu uzyc maki ziemniaczanej ?? Z ciekawosci zadzownilem do sklepu i.... mozna ja kupic... jesli jedziesz do Nowego Jorku albo Chicago, lub innego polskiego skupiska to make ziemniaczana kupisz w kazdym polskim sklepie, jesli nie ma polakow w miejscu gdzie jedziez kupisz make w super markecie.... Moze i temat dziwny ale dla mnie dosc istotny.........zreszta chyba po to jest forum aby sobie pomagac. Zreszta temat umiescilam w dobrym dziale (bo to chyba nie dzial o emigracji czy W&T????) A wracajac do tematu........... Niestety nie bede w zadnym polskim skupisku gdyz lece do MN i do tego w bardzo male miasteczko. Jak szukalam po marketach rok temu to niestety nieznalazlam ale teraz sprawdze w sklepach z koszerna zywnosci. Dzieki wszystkim za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FUGAZI Napisano 1 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 Szukaj pod nazwa 'starch' a nie 'flour'. Flour to maka tylko z pszenicy albo zyta, kazdy inny rodzaj maki to starch. Na 100% mozna ja kupic w Safeway'u, w innych spozywczakach pewnie tez. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
t0d Napisano 2 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 Szukaj pod nazwa 'starch' a nie 'flour'. Flour to maka tylko z pszenicy albo zyta, kazdy inny rodzaj maki to starch. Na 100% mozna ja kupic w Safeway'u, w innych spozywczakach pewnie tez. to jak wyjaśnisz "potatoe flour" na różnych anglojęzycznych stronkach? (m.in. wikipedii - gdyby było coś nie tak, to na bank by ktoś zmienił) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jackie Napisano 2 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 Może piszą o mące w UK? Potato flour w USA zakupiłam i się nacięłam - były to wysuszone i zmielone na mąkę ziemniaki. Podobnie cornflour to zmielona na mąkę kukurydza. Mąka ziemniaczana, taka jak w Polsce, to potatostarch. Identyczna w "działaniu" jest mąka kukurydziana, czyli cornstarch. Kucharka ze mnie średnia, ale akurat sernik robię b. dobry Stosowałam nieraz zwykłą pszenną mąkę z dobrym skutkiem, nie było w ogóle różnicy w konsystencji i smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.