Eveleve Posted November 5, 2007 Report Posted November 5, 2007 Hejka! Mam dwa WAZNE dla mnie pytania: 1)Byłam juz na work & travel dwa razy ale wiadomo, co dobre szybko się kończy i studia też się skończyły. Wróciłam z USA dopiero dwa tyg temu, więc na żadne kolejne studia się już nie załapię, zwłaszcza te zaczynające się w pażdzierniku... Są natomiast studia podyplomowe, które czasami rozpoczynają się w styczniu...No więc moje pytanie: czy chodzenie na studia od stycznia (dodam, ze studia podyplomowe z reguły trwaja od jednego semestru do 2 lat...) i próba wyjazdu na worka w czerwcu jest jakąś optymistyczną opcja? Czy ten typ studiów w ogóle wchodzi w grę? p.s. na internshipa nie mam szans (jestem po fililogii...) 2) Jakie są szanse na wizę turystyczną po wizie J-1? Dodam ze zadnego przekroczenia waznosci pobytu nie bylo z mojej strony. Z GORY DZIEKUJE ZA POMOC!
sly6 Posted November 5, 2007 Report Posted November 5, 2007 Eveleve a to zalezy kiedy chcesz leciec na wizie turystycznej,do kogo,na ile bo jak chyba czytalas na tym Forum to latwiej dostaniesz J-1 niz turystyczna ale to nie oznacza ze jej wogole nie dostaniesz Musisz pokazac ze Twoj pobyt bedzie turystyczny i ze wiesz co bedziesz robic .
Hania Posted November 5, 2007 Report Posted November 5, 2007 Ja tez sie zastanawialam nad taka opcja zeby zaczac znowu studia od sem.letniego, ale w jakims biurze powiedzieli mi,ze jest to dosc ryzykowne i w ambasadzie moga sie doczepic do tego.
agaUSA24 Posted April 2, 2008 Report Posted April 2, 2008 Czemu dość ryzykowne? Ja jestem wlasnie w takiej sytuacji, i znalazłam kilka biur które mówią ze nie ma przeszkod zeby zaczać studia w lutym i w czerwcu jechac na worka. Wazne zeby studia trwały dluzej niz 2 lata... Czasem może sie zdarzyc ze konsul podczas rozmowy bedzie chcial przejrzec index, dobrze by było mieć kilka zaliczen
Rademedes Posted April 2, 2008 Report Posted April 2, 2008 biura mowia wiele rzeczy, a potem czasem jest "ups, nigdy wczesniej nie mielismy z tym problemu", dmuchac na zimne ;-) chetnych na WAT jest jak na lekarstwo, ja nie sadze zeby byly jakies problemy, nawet jesli sa to studia podyplomowe rozpoczete w styczniu ;-) PS. tak naprawde to nie konsul doczepi sie do studiow tylko w sumienne panie, ktore sprawdzaja wnioski, zaznacza mu co trzeba, na wniosku
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.