Skocz do zawartości

rozbie?nośa sekcji 212 E

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Moze to tak ambasada traktuje... nie jestem pewnien.. robia dziwne rzeczy.

Bya mo?e masz racje... To znaczy - Justiki i inni pytają w fundacji, mowia im tam, ze nic z tych rzeczy... Ehhh, sam dobrze wiesz, ze Sekcja ta jest najwieksza zagadka Internshipu. :D

The education, training or skill you are pursuing appears on the “Exchange Visitor Skills List.” (See Federal Register, January 16, 1997, pp. 2447-2516.)

czyli przez "skill list" - tylko nie moge tego dopatrzyc sie na sieci...

Spojrz, ze Justiki twierdzi, ze to Jej rowniez nie dotyczy, w ogole ju? by3o - chyba w jednym z artykulow, ktore Admin zamiescil w odpowiednim dziale - o tym, ze Amerykanie powoli zaczeli odchodzia od ścis3ego respektowania tego przepisu wzgledem Polaków. Nic jak zwykle nie wiadomo. :shock:

A lista jest tutaj: http://exchanges.state.gov/education/jexchanges/parti[beeep]tion/skills_list.pdf :lol:

Napisano

do F

Napisalam wczesiej, ze znam osobe, ktora miala wbite w paszport, ze podlega pod 212(e), a w komputerze nie miala. I kiedy sprawdzali to w konsulacie okazalo sie, ze to konsul zrobil blad, bo chlopak nie jechal jako sponsorowany przez rzad ani przez fundacje ( warto wspomniec, ze fundacja - jakakolwiek by nie byla - tez jest sponsorem i tez przez to podlega sie pod 212(e) ) - niemniej jednak konsul stwierdzil, ze nie dal chlopakowi 212(e), bo jego zawodu nie ma na liscie ( i tu konsul tez sie zdziwil :D ) . Chlopak skonczyl studia na dziale: metale kolorowe....

Napisano
warto wspomniec, ze fundacja - jakakolwiek by nie byla - tez jest sponsorem i tez przez to podlega sie pod 212(e) )

To dlaczego - gdy zainteresowany pyta w fundacji, czy to z jej powodu moze podlegac Sekcji 212(e) - slyszy, ze NIE? :shock:

Odsylam do watku Auroborusa: http://www.usa.info.pl/board/index.php?showtopic=525 , "udalo mi sie w koncu skontaktowac z moim sponsorem - CIEE (probowalem sie do nich dodzwonic, wysylalem wiadomosci, faksy...) i dowiedzialem sie od nich, iz moj wyjazd nie byl wspierany finansowo przez rzad polski, ani USA. Z tego co wiem od prawnika (zasiegnalem fachowej konsultacji) jest to b. wazna wiadomosc, gdyz w przypadku wsparcia finansowego ktoregos z krajow powodzenie waiver'a jest znikome. Otrzymalem nawet list od CIEE, ktory to poswiadcza i dolaczylem go do aplikacji, ktora wyslalem w zeszlym tyg. do DS." :oops:

Justiki stwierdza to samo, wiec? Gdzie lezy prawda? :D

Jesli racje mial Fiendix, to zwracam honor, drogi kolego, i... nic juz nie wiem zupelnie. :roll:

Napisano

Moze oni to traktuja ze fundacja jest przedstawicielem DOS wiec jest to sponsorowanie rzadu? Teraz tylko zalezy co sie wpisze w ten punkt 5...?

Jak mowilem dla mnie to jest zagadka - dla niektorych w ambasadzie pewnie tez.. :D

F

Napisano

tak Chomik to ja stara znajoma...

taki list od CIEE tez mam mowiacy o tym, ze nie bylam sponsorowana i ze nie otrzymalam zadnych ''government funds''

bedac jeszcze w Stanach zasiegnelam konsultacji prawnika... prawnik ten sprawdzil czy moj kierunek studiow znajduje sie na Skill List... i powiedzial, ze nie... sama widzialam ta liste...i tam nie bylo mojego kierunku -psychologia spoleczna... ten dokument ma kilkadziesiat stron... trzeba wejsc na strone dotyczaca Polski... chyba strona 51...

posluchajcie, bo jesli ja mam sie starac o waiver to ja musze wiedziec z jakiego powodu jestem przyporzadkowana... coz pojde do ambasady... jesli sie okaze, iz jestem... to sama jestem ciekawa z jakiego powodu... do interview o zielona karte jest w moim wypadku sporo czasu... numery spraw wolna ida...

dam Wam znac co uslyszalam w ambasadzie...

pozdrawiam,

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...