Skocz do zawartości

Przylot do USA...

Arekk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chciałbym pojechać (w celach turystycznych) do Nowego Jorku.

Ale za bardzo nie wiem co i jak? ;/ Jak to jest z przylotem do Stanów? Jak przebiega kontrola na lotnisku itp. itd.

Co muszę mieć? (wiadomo, że wizę i różne dokumenty, ale co jeszcze?)

Dodam jeszcze, że nie mam osoby do której miałbym jechać, więc zatrzymuje się w hotelu. Dzięki :)

I mam jeszcze jedno pytanie, a mianowicie... Czy ewentualnie gdybym ja nie mógł polecieć, to mój syn, który ma 16 lat, mógłby sam polecieć i zatrzymać się w hotelu? Czy musi być z osobą pełnoletnią?

Napisano

A syn bedzie miec wize ?na granicy pewnie by sie jego zapytali do kogo przylecial i jesli by wyszlo ze bedzie sam w USA to nie wiem czy by przeszedl granice.

Co do Ciebie to bedzie pytanie do kogo przyleciales,na ile i co bedziesz robic w USA.

Napisano

Mógłby lecieć sam, potrzebne jest jednak oświadczenie rodziców że na to zezwalają ( i że ktoś będzie na niego czekał na lotnisku)

Co do hotelów to większość wymaga pełnoletności żeby wynająć pokój, więc z tym mógłby być spory problem.

Nasuwa mi się jednak pytanie, jak można puścić 16 letnie dziecko, tak daleko bez żadnej opieki ?

Rozumiem jeżeli by jechał do rodziny, przyjaciół i w razie czego mógłby mu ktoś pomóc.

Napisano

Nie jednak ten pomysł jest głupi, żeby go samego puścić. :)

A ile trzeba mieć ze sobą pieniędzy, żebym został wpuszczony. Czy oni w jakiś sposób to sprawdzają?

,,Co do Ciebie to bedzie pytanie do kogo przyleciales,na ile i co bedziesz robic w USA" - No to jeśli powiem, że do nikogo przyjechałem, że w celach turystycznych, to wpuszczą mnie?

Napisano

Pewnie ze Cie wpuszcza jak Im powiesz ze przyleciales turystycznie ale pod warunkiem ze bedziesz wiedzial gdzie bedziesz mieszkac chociaz ta 1 noc .

Moga sie Ciebie zapytac o kase czy masz i ile masz i wtedy moga zazadac abys pokazal pieniadze lub tez np karte kredytowa,czeki podrozne.

Napisano

No z pewnością kase będe miał, a zatrzymywać się będe w hotelu... A czy to prawda, że żeby dostać wizę turystyczną trzeba mieć zaproszenie?

• 2 tygodnie później...
Napisano
Chciałbym pojechać (w celach turystycznych) do Nowego Jorku.

Ale za bardzo nie wiem co i jak? ;/ Jak to jest z przylotem do Stanów? Jak przebiega kontrola na lotnisku itp. itd.

Co muszę mieć? (wiadomo, że wizę i różne dokumenty, ale co jeszcze?)

Dodam jeszcze, że nie mam osoby do której miałbym jechać, więc zatrzymuje się w hotelu. Dzięki :)

I mam jeszcze jedno pytanie, a mianowicie... Czy ewentualnie gdybym ja nie mógł polecieć, to mój syn, który ma 16 lat, mógłby sam polecieć i zatrzymać się w hotelu? Czy musi być z osobą pełnoletnią?

Najpierw wyrób wizę. Pomimo posiadania już takiego dokumentu nie musisz zostać wpuszczony do USA. O tym czy wjedziesz decyduje oficer imigracyjny.

Natomiast jeśli chcesz jechać do Nowego Jorku turystycznie a wcześniej nie byłeś w USA to przygotuj się do tego gruntownie. Na przykład poprzez lekturę tego forum. Polecam rady Rypsona ( z wielu sam skorzystałem) ale i innych. Kup sobie i poczytaj przewodniki. Jest ich parę w każdym Empiku. Sugerowałbym także rezerwację hotelu przez internet i warto nad tym posiedzieć jakiś czas przed monitorem. Warto to robić bo unika się potem wielu stresów i niepotrzebnego wydawania pieniędzy a i zobaczy się więcej. A później enjoy New York.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...