elmariaczi Napisano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2007 witam chciałem sie dowiedzieć czegoś wiecej na temat przesiadek... otoz czy mając przesiadke, która nalezy zrealizowac w czasie 30 minut jest realna w ogóle?? czy na każdym lotnisku jest kontrola paszportowa i bagażowa albo odprawa celna?? czy tylko na lotnisku w wawie i tam gdzie wysiadamy w docelowej miejscowosci?? obecnie jestem zainteresowany lotem do usa i przejrzałem bilety i tak sie zastanawiam czy da rade w ogóle?? pomóżcie
sly6 Napisano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2007 Kiedy sie leci z Europy to w 1 porcie lotniczym masz odprawe paszportowa oraz bagazowa i tutaj radze miec czas na przesiadke powyzej 1 godziny jesli lecisz gdzies dalej. a przesiadke bedziesz miec gdzies w Europie?jesli tak to 30 min jest za malo,wiem ze Air France ma np 45 min ale wtedy musisz szybko przejsc z samolotu do samolotu aby zdarzyc.
ju_ulka Napisano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2007 ja mialam 1,5 h przesiadki lecac liniami Air France i wszystko odbylo sie na styk... dodam ze w biegu, nawet czlowiek na wc nie mial czasu i nie nalezalo to do najmilszych przezyc... a ten kto projektowal lotnisko w Paryzu musial miec niesamowite poczucie humoru... woza czlowieka tymi autobusami jak idiote... istotna paranoja.... w dodatku gubia bagaze... natomiast bardzo milo wspominam lotnisko w Amsterdamie i lotniska w Stanach gdzie mialam przyjemnosc byc... najlepiej gdy na przesiadke czlowiek ma jednak troche wiecej czasu tak z 2 - 3 h pod warunkiem ze to nie jest Paryz _________________________________ 2006, 2007 ---------> w&t California 2008 ---------> w&t Illinois
elmariaczi Napisano 29 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2007 no tak w europie ale czy własnie przesiadajac sie do innego samolotu albo innych linii lotniczych nie przechodzi sie przez zadne kontrole (paszportowe np itp itd) tylko bezpośrednio na pokład...lece pierwszy raz i nie wiem jakto jest... czy podczas przesiadki mam zabierac swój bagaż??czy sami załadują do drugiego samolotu?? niby o takie banalne rzeczy pytam, ale kto pyta nie bładzi.... help me thx
ju_ulka Napisano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2007 no to np lecisz z Warszawy to tam masz odprawe bagazowa i biletowo -paszportowa, bagazu nie zobaczysz do momentu az znajdziesz sie w swoim miejscu docelowym, z wyjatkiem podrecznego ktory masz przy sobie, majac przesiadke w jakims miescie w europie to tylko odprawa paszportowo -biletowa tzn stoisz w kolejce przed wejsciem do rekawa lub do autobusu ktory Cie zawiezie do samolotu i jak przyjdzie twoja kolej to pokazujesz paszport i bilet a o bagaz to nie masz sie co martwic przynajmiej praktycznie, jedynie chyba modlic zeby dolecial razem z Toba ______________________ 2006, 2007 ----> w&t California 2008 ----> w&t Illinois
elmariaczi Napisano 29 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2007 hehehe wielkie dzieki ju ulka za informacje... tak przeglądam niektóre oferty biletów i np we frankfurcie czas na przesiadke to 35 min i dlatego pytam... ale skoro dali tyle czasu to muszą sie wyrobić zeby wszyscy pasażerowie wsiedli a najpierw przeszli te kontrole paszportowo-biletowe ewentualnie opóźniony lot o pare minut ale nie wiem czy to wchodzi w gre w ogóle... no coż mam nadzieje ze bedzie dobrze
sly6 Napisano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2007 Jakbys sie spoznil na samolot to moga Ci przebukowac bilet na nastepny lot
ju_ulka Napisano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2007 teoretycznie to czlowiek zawsze sie wyrobi jak przejrzysz starsze posty to znajdziesz wypowiedzi ze na "spoznialskich" zdazalo sie ze samolot czekal ale w przypadku gdy spoznienie wyniklo z opoznien ale nie twierdze ze to regula (zreszta nie mowie tego z doswiadczenia tylko z tego co wyczytalam ) nie wiem jak wyglada lotnisko we frankfurcie ale byc moze jest tak, ze z jednej bramki do drugiej jest rzut kamykiem i przylatujesz i odlatujesz z tego samego terminala ale 35 min to i tak jest to tylko chwilka w kazdym razie dobrze zapoznac sie wczesniej z mapa lotniska. a moze ktos sie wypowiedziec na temat lotniska w Berlinie?? lot ktory mnie interesuje ma okolo 1h na przesiadke. 2006, 2007 ---> w&t California 2008 ---> w&t Illinois
Defi84 Napisano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2007 zgadzam sie w 100% z opinią o lotnisku de gaulla w paryzu. ja mialam na przesiadke 2,5 godziny a czasu wolnego starczylo na Bardzo szybkie zjedzenie kanapki i wc. to co sie tam dzieje jest niesamowite, a te autobusiki krazace miedzy terminalami to jest porazka. poza tym przechodzialam tam kontrole bagazowa 2 razy, przy czym przy samym wejsciu juz do autobusu ktory dowozil JUZ do samolotku panienka wziela mnie na bok i zapytala czy w torebce nie mam przypadkiem broni?!?!, albo noza...z calym szacunkiem ale myslalam ze zejde...(a jeszcze chwile wczesciej przeszukiwali mi torbe...)
Duszek Napisano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2007 W czasie przesiadki - wysiadasz z samolotu, pozniej bladzisz po lotnisku zeby dojsc do bramki z drugim samolotem, potem robia ci kontrole na metal, potem dalej bladzisz szukajac kolenej bramki, potem sprawdzaja bilet, a potem jak masz czas to czekasz w poczekalni. Co do czasu 35 minut... jest on co najmniej dosc optymistycznie wyliczony (zadnych opoznien samolotu, kolejek do bramek, zadnego bladzenia, zdanego wc) chyba ze teleportacje wprowadzili. Pozatym, czas na przeniesienie 'siebie' z jednego samolotu do drugiego to jeszcze pol biedy - policz, ze oni musza twoj bagaz w tym samym czasie przetransportowac - a to juz inna bajka - wiec sam wybralbym lot z dluzszym czasem na przesiadke.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.