kabala Napisano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2008 Witam! Jestem kompletnie nowa na forum. Troszke sobie tutaj poczytalam ale dalej nie wiem co mam ze soba zrobic. W stanach jestem juz prawie 2 lata na J1 jako au pair. Spodobalo mi sie tutaj, mam przyjaciol i zamarzylo mi sie tutaj zostac i zaczac jakos zycie. Pomyslalam najpierw o wizie F1 (mam sponsora), zrobic tutaj studia a potem znalesc prace. Ale nikt mi nie moze zagwarantowac ze prace dostane, wiec nie wiem czy bajka sie zisci. Dookola mi radza: Srobuj, zaryzykuj. Mam juz umowione spotkanie w potencjalnej szkole. W miedzyczasie poznalam przemila starsza pania. Pani oferuje pomoc, mowi ze moze sponsorowac, ze moze w urzedzie imigracyjnym powiedziec ze chce zebym z nia mieszkala i ze bede sie nia opiekowac. Czy moge z jej pomocy jakos skorzystac? Czy istnieje jakakolwiek szansa ze moglabysmy sie ubiegac o green card dla mnie? Wiem ze na green card mozna czekac latami, gdzies uslyszalam ze szybciej mozna dostac green card jak jest sie w Polsce niz jak przebywa sie w stanach. Czy to prawda? Czy ktos mi moze powiedziec czy moge w ogole starac sie o green card? I czy moje marzenia a studiach tutaj a potem o pracy sa realne? Czy moze lepiej pakowac manatki i szukac szczescia w Europie? Bede wdzieczna za jakakolwiek pomoc. Pozdrawiam.
sly6 Napisano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2008 Ta pani moze Ci pomoc przy sponsorowaniu jak bedziesz isc sie uczyc lub tez poszuka Ci obywatela ktory wezmie z Toba slub.
max321 Napisano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2008 Idz do szkoly. Na tym na pewno nie stracisz. Nawet jesli z jakiegos powodu nie bedziesz mogla zostac tutaj na stale to wyksztalcenia nikt ci nie zabierze. Pozatym po studiach tutaj jest o wiele latwiej zostac jak chcesz. Jak szukasz pracy i pokazesz ze skonczylas tutaj studia jest ja duzo latwiej znalezc.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.