Skocz do zawartości

* * * - - 1 głosy

Pytania U Konsula.

17 odpowiedzi w tym temacie

#1 Ojciec Dyrektor

• Użytkownik
  • 17 Postów:

Napisano 10 luty 2012 - 21:16

We wtorek mam umówione spotkanie z konsulem w krakowie.
Mam 16 lat i chciałbym się dowiedzieć orientacyjnie jakie pytania będzie mi zadawał.
W jakim języku lepiej rozmawiać z konsulem?

AdSense

• Advert

#2 sly6

Rezydent FORUM

• Administrator
  • 18798 Postów:

Napisano 10 luty 2012 - 21:50

do kogo sie leci,kto jest,co sie robi w Polsce,co sie bedzie robic,zwiedzac w USA..
inne pytania to kto placi za podroz,czym sie zajmuja rodzice,co dana osoba robi w USA...czy byla w Polsce.
moga tez byc inne pytania .
rozmowa moze byc w j.polskim lub tez angielskim
"Pay it forward" zycie bedzie lepsze dla wszystkich :)
Jeżeli chcesz coś dostać musisz najpierw sam coś dać..

Uwaga ! Karina Pomaga dobrowolnie-wolontariat i kiedy ma wolny czas na forum-jesli nie mozesz doczekac sie odpowiedzi prosze sie przypomniec grzecznie na pw -cierpliwosc wskazana oraz kultura osobista.dziekuje

#3 pacio177

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 581 Postów:

Napisano 10 luty 2012 - 22:52

Wyświetl postUżytkownik Ojciec Dyrektor dnia 10 luty 2012 - 21:16 napisał

We wtorek mam umówione spotkanie z konsulem w krakowie.
Mam 16 lat i chciałbym się dowiedzieć orientacyjnie jakie pytania będzie mi zadawał.
W jakim języku lepiej rozmawiać z konsulem?

idziesz sam na rozmowe czy z rodzicem/rodzicami ?

#4 Ojciec Dyrektor

• Użytkownik
  • 17 Postów:

Napisano 10 luty 2012 - 23:38

Z rodzicem.

A czy to, że mój tata był deportowany 10 lat temu do Polski i miał zakaz wjazdu do USA przez 10 lat (w tym roku się skończyło) może mieć jakiś wpływ na wize/przylot do USA?

#5 ilya_

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 431 Postów:

Napisano 10 luty 2012 - 23:50

Wyświetl postUżytkownik sly6 dnia 10 luty 2012 - 21:50 napisał

do kogo sie leci,kto jest,co sie robi w Polsce,co sie bedzie robic,zwiedzac w USA..
inne pytania to kto placi za podroz,czym sie zajmuja rodzice,co dana osoba robi w USA...czy byla w Polsce.
moga tez byc inne pytania .
rozmowa moze byc w j.polskim lub tez angielskim

ponadto wazne tez pytanie: na jak dlugo :)

Wyświetl postUżytkownik Ojciec Dyrektor dnia 10 luty 2012 - 23:38 napisał

Z rodzicem.

A czy to, że mój tata był deportowany 10 lat temu do Polski i miał zakaz wjazdu do USA przez 10 lat (w tym roku się skończyło) może mieć jakiś wpływ na wize/przylot do USA?

raczej nie, ale podczas rozmowy mówcie prawde...tata i ty tez :)

a czym sie teraz zajmujesz?

AdSense

• Advert

#6 tapeta999

Aktywny użytkownik

• Użytkownik
  • 168 Postów:

Napisano 11 luty 2012 - 00:33

nie masz jeszcze wizy a ojca Twojego kiedyś deportowali a Ty się martwisz jak przewiez iPhona i laptopa???

#7 kzielu

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 920 Postów:

Napisano 11 luty 2012 - 03:38

Wyświetl postUżytkownik Ojciec Dyrektor dnia 10 luty 2012 - 23:38 napisał

Z rodzicem.

A Twój tata też będzie starał się o wizę ? Praktycznie może o niej zapomnieć, Ty pewnie też wielkich szans nie masz w takiej sytuacji.

#8 sly6

Rezydent FORUM

• Administrator
  • 18798 Postów:

Napisano 11 luty 2012 - 08:38

Konsul moze wziasc takie cos pod uwage jak Twoj tata ,ze zrobisz takie cos podobnego i teraz jak wypadniesz na rozmowie to nie wiadomo.
ale tez nie nalezy tak patrzec ze nic z wizy nie wyjdzie
nalezy aby mowic prawde i odpowiadac na pytania :)

Uwaga ! Karina Pomaga dobrowolnie-wolontariat i kiedy ma wolny czas na forum-jesli nie mozesz doczekac sie odpowiedzi prosze sie przypomniec grzecznie na pw -cierpliwosc wskazana oraz kultura osobista.dziekuje

#9 Ojciec Dyrektor

• Użytkownik
  • 17 Postów:

Napisano 11 luty 2012 - 11:14

jestem uczniem 3 klasy gimnazjum więc nauką się zajmuje ^^
Ciocia mnie zaprasza na cale wakacje, lecz chciałbym jechać na miesiąc, bo w drugim miesiącu jeszcze mam taką 'prace dorywczą' i pasuje coś zarobić :D

#10 marcin1

Aktywny użytkownik

• Użytkownik
  • 177 Postów:

Napisano 11 luty 2012 - 11:25

No kolego ja mam 17 lat ( rok temu też starałem sie o wize w krk ) ja dostałem ale naprawdę zastanawiał się dość długoo a mojej mamie nie dał z powodu takiego że ( Mój brat jest tam...uczy się w amerykańskiej szkole i ma ,,legalny''status ) tyle że nie mieliśmy papierów z jego szkoły że się tam uczy i nie dał mojej mamie...tak jak inni piszą twoja szansa na wizę trochę spada po tym co napisałeś....powiem Ci tyle ...,,spytał nas a ma pani kogoś w USA'' i za 20 sekund już mamie dyktował wszystko o moim bracie więc raczej nic nie ukryjesz

#11 Ojciec Dyrektor

• Użytkownik
  • 17 Postów:

Napisano 11 luty 2012 - 21:40

Zobaczymy co będzie, wszystko okaże się we wtorek.
Liczę na to, że dostanę wize bo fajnie by było odwiedzić Ciocie w Stanach i zobaczeć co nieco.

Dziękuje za odpowiedzi ;)

#12 marcin1

Aktywny użytkownik

• Użytkownik
  • 177 Postów:

Napisano 15 luty 2012 - 15:47

no i jak ?? dostałeś vise ??

#13 sly6

Rezydent FORUM

• Administrator
  • 18798 Postów:

Napisano 15 luty 2012 - 21:40

wize chyba/>

#14 Ojciec Dyrektor

• Użytkownik
  • 17 Postów:

Napisano 15 luty 2012 - 23:11

tak :)
Konsul zadała mi pare pytań, potem jak zapytała czy mówie po angielsku zapytała po angielsku pare pytań, spytała mojego tatę czy był w USA, zabrała mi paszport dała karteczke z DHL i "Have a nice trip" :P

#15 sly6

Rezydent FORUM

• Administrator
  • 18798 Postów:

Napisano 16 luty 2012 - 07:56

a Ty co powiedziales ze byl ?

#16 Ojciec Dyrektor

• Użytkownik
  • 17 Postów:

Napisano 16 luty 2012 - 12:44

Nie, mój tata odpowiadał bo był ze mną (jestem niepełnoletni) i konsul zadawała mu pytania :P

#17 figa1

• Użytkownik
  • 17 Postów:

Napisano 16 luty 2012 - 20:21

Gratulacje wizy ;)
Miej tylko na uwadze to, że ostateczną decyzję o wjeździe do USA podejmuje funkcjonariusz CBP na GRANICY. Tam też będziesz miał jeszcze raz rozmowę i często dzieje się tak niespodziewanie, że niby promese się w paszporcie ma a na granicy urzędnik doszukuje się czegoś w systemie( przykładowo deportacja członka rodziny z usa/przedłużenie pobytu ponad określony w I-94). Pamiętaj, że ,,Wielki Brat" ma już twoje dane w swojej bazie i baardzo dokładnie wszystko sprawdza przed ystawieniem promesy, jak i PO PRZYSŁANIU PASZPORTU Z WKLEJKĄ.Czasem jest też tak, że paszport przychodzi bez wizy.
Jak możesz to napisz co odpowiedzieliście konsulowi na pytanie o bytność w stanach(czy przyznał się twój tata, że go kiedyś deportowali?).
Jak oceniasz frekwencję pozytywnego rozpatrzenia wniosku( czyli ile osób przed tobą mogło wizę dostać a ile nie)
http://www.cbp.gov/x...4_instructions/ - pod tym linkiem znajdziesz informacjie przydatne podcas lotu do USA(jak wypełnić I-94 i deklaracje celną)

AdSense

• Advert

#18 Ojciec Dyrektor

• Użytkownik
  • 17 Postów:

Napisano 16 luty 2012 - 21:08

Przedemną było 17 osób i wszyscy dostali.
Dziś dostałem paszport i jest wklejona wiza.
Mój tata nic nie mówil, że był deportowany, odpowiedział tylko że był 3 razy w stanach. Bardzo dobrze wiemo tym, że na granicy decydują o moim wjeździe.
Jednakże, kiedy zadała mi pytanie do kogo jadę odpowiedziałem, że do Cioci, a ona spytała mojego taty czy był u tej samej Cioci (czyli musiała widzieć na komputerze i napewno miała informację o deportacji mojego taty)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych