Skocz do zawartości

Recommended Posts

icecream    7

Czy ktoś może po wizie J1 z two-year home residency requirement próbował znieść ten wymóg i pojechał w przeciągu 2 lat na kolejny J1 lub H-1B? H-1B na pewno jest objęte, ale może na kolejne J1 nie trzeba znosić w ogóle wymogu (?)

Edytowane przez icecream

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

vlade    71

To się tyczy tylko wiz H,L,K i wiz imigracyjnych. Także ten konkretny zakaz nie obejmuje kolejnych J1, ale prawie na pewno  nie będziesz w stanie wyjechać w tej samej kategorii i dla tego samego sponsora. Tam każda kategoria ma określone co i jak często można powtarzać - ale to jest zupełnie niezależne od 2 year home residency.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
icecream    7

A wiesz gdzie można o tym dokładnie doczytać? Jest u nas dziewczyna, która ma drugi raz J1 w tym samym miejscu, wydaje mi się, że ta sama kategoria. Tylko ona nie miała 2 year home res.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

vlade    71
45 minut temu, icecream napisał:

A wiesz gdzie można o tym dokładnie doczytać? Jest u nas dziewczyna, która ma drugi raz J1 w tym samym miejscu, wydaje mi się, że ta sama kategoria. Tylko ona nie miała 2 year home res.

Może po prostu przedłużyła pierwotny program? Przepisy są w CFR 22 Part 62: https://www.ecfr.gov/cgi-bin/retrieveECFR?gp=&SID=1bc531bf257789e45b3049bff8b50d64&r=PART&n=22y1.0.1.7.35 , odszukaj sobie kategorie o którą ci chodzi w sekcji B i zobacz czy są tam zapisane jakies ograniczenia. Generalnie to sponsor powien wiedzieć czy i jak można powtarzac dany program czy też go zmienić. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
icecream    7

Nie, już widzę - wystarczy być krócej niż 6 miesięcy :-)

Tu jest fajna grafika z wyjaśnieniem: http://iss.ucmerced.edu/ucm-departments/j-1scholars/bars

I tu na temat 2 year residency - http://iss.ucmerced.edu/ucm-departments/j-1scholars/212e

 

Edit: chociaż może to chodzi o aplikację na tą jedną kategorię reserach scholar/professor (?) Muszę doczytać więcej jednak...

Edytowane przez icecream

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
icecream    7

UPDATE:

Już wszystko wiem, więc napiszę jakby ktoś potrzebował - 2 year home residency dotyczy tylko aplikacji na H-1B, L-1 i rezydenturę - zielona karta. J1 nie ma w ogóle z tym związku. Kolejną J1 w innej kategorii można nawet od razu stosując się do tego: http://iss.ucmerced.edu/ucm-departments/j-1scholars/ba

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz


×