Skocz do zawartości

Kamildzianka

Użytkownik
  • Zawartość

    272
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0

O Kamildzianka

  • Tytuł
    Aktywny użytkownik

Ostatnie wizyty

2556 wyświetleń profilu
  1. Normalnie w sadzie o to zapytalam i pani mi to wydrukowala. Jest to jedna kartka papieru z pieczeciami i duperelami, na ktorej jest wypisane, ze sprawa zostala sprawdzona od daty otrzmania rozwodu az do dzisiaj i ze nie stwierdzono zadnej apelacji.
  2. Przeczytalam caly temat. Niby wszystko ok, ale ostatnimi czasy czytam coraz wiecej nieprzyjemnych newsow o tym, ze starac sie o obywatelstwo jest coraz trudniej. Czy prawo sie zmienilo dot. rozwodu, Medi-Cal, unemployment benefits? Nie wiem, czy starac sie przed wrzesniem (podobno od wrzesnia USCIS moze anulowac wniosek z powodu braku dokumentow; juz nie beda wysylac to Notice of Missing Evidence czy jak to sie nazywalo), czy poczekac? Czy prawo dot. naturalization moze sie zmienic na tyle, ze osoby, ktore kiedys byly eligible moga juz nie miec szans?
  3. Dokoncze swoja historie: Ponizsze dokumenty wyslalam tlumaczowi przysieglemu w Polsce: Poswiadczony wyrok rozwodowy (Certified Copy) Certificate of non-appeal Apostille do wyroku rozwodowego Pozniej te wszystkie dokumenty oraz tlumaczenia kazdego zanioslam do Konsulatu w LA. Tam pani dala mi wniosek do wypelnienia (wniosek o naniesienie wzmianki o ustaniu malzenstwa). Na wniosku wpisalam adres rodziny w Polsce, do ktorej USC przesle nowy Akt Malzenstwa. Zaplacilam $36, o ile dobrze pamietam. Mialam ze soba rowniez Akt Malzenstwa z USC w Polsce, ktory pani przejrzala, ale mi oddala spowrotem. Wszystko poszlo sprawnie. Rodzina w Polsce otrzymala Akt Malzenstwa ze wzmianka o rozwodzie w ciagu paru tygodni.
  4. Czy obywatele Polscy zamieszkali za granicą mają obowiązek rejestrowania zagranicznych aktów stanu cywilnego w polskich urzędach? Takiego obowiązku nie ma. Oznacza to że obywatele polscy zamieszkali za granicą jeżeli nie umiejscawiają zagranicznych aktów stanu cywilnego w polskich urzędach nie naruszają żadnych przepisów prawa. Należy natomiast pamiętać, że istnieje szereg uprawnień, z których skorzystać można jedynie wówczas gdy przedstawi się polski akt stanu cywilnego (urodzenia, małżeństwa, zgonu) dowodzący, że pewne prawa przysługują konkretnej osobie. Najbardziej powszechną sytuacją, która stawia taki wymóg jest złożenie wniosku o wydanie 10-cio letniego paszportu polskiego. Oprócz tego wymóg taki nakładają np. przepisy prawa spadkowego czy przepisy dotyczące prawa do świadczeń z ubezpieczenia społecznego. http://www.msz.gov.pl/pl/p/tirana_al_a_pl/informacje_konsularne/dzial_prawny/umiejscowienie_zagranicznych_aktow_stanu_cywilnego_w_polsce/umiejscowienie_zagranicznych_aktow_stanu_cywilnego_w_polsce
  5. Nie ma takiego obowiazku. Natomiast problemy moga wyniknac, gdy bedzie ta osoba chciala cos uzyskac ze strony polskiej, bo w PL widza te osobe jako obywatela z innym statusem niz faktycznie jest. Gdzies czytalam, ze kogos zatrzymano na lotnisku i oskarzono o bigamie - w PL miano go w papierach jako malzonka(e) z X, natomiast juz byl po rozwodzie i malzenstwie z Y (cos takiego; namieszane takie).
  6. Tutaj odpowiedz pani z sadu we Wroclawiu oraz formularz: wniosek o uznanie orzecz. zagr.- nr 20.doc wzmianka o rozwodzie (01.07.2009).pdf
  7. Zdaję sprawozdanie dla potomnych: (sprawa sie ma do sądu w Los Angeles) A wiec pojechalam ponownie do sadu odebrac poswiadczony wyrok rozwodowy. Tam to robia od reki (Santa Monica). Poprosilam o Certified Copy, ktore pani jeszcze dodatkowo opatrzyla taka zlota naklejka w formie pieczeci sadu na specjalnym pismie. To ma tytul Exemplification. Jest tam na tym poswiadczenie, ze zalaczony wyrok jest kopia wyroku z sadu XYZ; podpisane jest to przez Executive Officer oraz sedziego tego sadu. W zalaczeniu jest kopia wyroku, ktora pani jeszcze z tylu podbila pieczatka z data i podpisem. Do tego poprosilam o Certificate of non-appeal, czyli poswiadczenie, ze wyrok jest prawomocny i ze nie bylo apelacji. Pani zrobila wszystko od reki i za to zaplacilam $82. Dzisiaj zas pojechalam do Secretary of State po Apostille na wyroku rozwodowym. To tez zrobiono mi szybko, za $26. Natomiast nie uzgledniono mi podpisu na Certificate of non-appeal. Pan powiedzial, ze osoba, ktora to sporzadzila, nie figuruje na spisie tych oficjalnych i akceptowanych sekretarzy/ksiegowych sądu, wiec mi nie zrobiono Apostille od tego dokumentu. Wiec wazne, zeby w sadzie poprosic o podpis glownej sekretarki, czy kierowniczki i dopytac sie, czy ta osoba jest uprawniona do podpisow dokumentow do Apostille. Wszystkie te dokumenty bede teraz przesylac do tlumacza przysieglego w Polsce, poniewaz wyjdzie mi taniej. Natomiast cala procedure zrobie chyba tutaj w konsulacie - konsulat bierze $54, a w Polsce kaza uiscic oplate skarbowa w wysokosci 300zl.
  8. Napisalam do konsulatu, jak Pelasia zasugerowala. Wklejam odpowiedz dla potrzebujacych. Szanowna Pani, Konsulat może przyjąć wniosek o wpisanie wzmianki dodatkowej o ustaniu małżeństwa na polskim odpisie aktu małżeństwa wyłącznie na podstawie: *aktu rozwodowego, wydanego w stanie Kalifornia, wraz z certyfikatem „non-appeal”, opatrzonych klauzulą Apostille *tłumaczeń ww. dokumentów na język polski *wniosku o naniesienie wzmianki dodatkowej o ustaniu małżeństwa (w załączeniu) *polskiego odpisu aktu małżeństwa *opłaty konsularnej w wysokości $54 plus $33 za uwierzytelnienie każdego tłumaczenia sporządzonego poza terytorium Polski. Jeżeli uzyska Pani tłumaczenia w Polsce, wówczas opłata wyniesie wyłącznie $54 (Konsulat przyjmuje gotówkę na miejscu w Urzędzie, money order lub cashier’s check, wystawiony dla Consulate General of Poland in Los Angeles, nie przyjmujemy czeków osobistych). Jeżeli nie uda się Pani uzyskać „certificate of non-appeal”, wówczas sprawę należy złożyć osobiście (lub poprzez wyznaczonego pełnomocnika) w Sądzie Okręgowym w Polsce wedle ostatniego miejsca zameldowania, składając wniosek o uznanie zagranicznego wyroku rozwodowego na terenie Polski. Konsulat nie pośredniczy wówczas w sprawie. Szczegóły w poniższych linkach: http://warszawa.so.gov.pl/dokumenty-potrzebne-do-uznania-wyroku-zagranicznego.html http://www.warszawa.so.gov.pl/tl_files/sow/boi/Druki%20luty%202015/wzor%20nr%2019-%2010.05.16r..pdf
  9. Czy ktokolwiek wypelnial fee waiver przy wniosku o obywatelstwo? https://www.uscis.gov/i-912p Jestem studentka na pelny etat, zyje z oszczednosci i programu CTB (California Training Benefits). $700 to nie wygorowana kwota za obywatelstwo, ale jesli moge nie placic, to wolalabym nie, oczywiscie... Jakies porady?
  10. Klaniam sie po dlugiej przerwie. Pytanie jak w tytule: jak mam umiejscowic orzeczenie rozwodu w Polsce? Nigdy nie dostalam oryginalu, tylko mam podbita kopie orzeczenia sedziego. Czytalam na stronie konsulatu w Los Angeles, ze takie sprawy robi sie w Polsce i nie ma zadnego slowa o mozliwosci umiejscowienia przez konsulat. W Polsce, na MSW, pytaja zas o oryginal, ktorego nie mam i ktorego nie mam jak dostac - bylam w sadzie, daja tylko podbite kopie. (W ogole mozna miec oryginal?) A cholera jasna z tymi papierami...
  11. Dziekuje za odpowiedz. Sprawdzilam kopie swojej 2-letniej i obliczylam, ze waznosc 10-letniej mam na: 2 + 10 lat oraz dodatkowych 200 dni. To ciekawe. Po co te 200 dni? Tak teraz robia? Na necie nie widzialam zdjec GC z roznymi datami, tylko zazwyczaj 1/1/11 do 1/1/21, wiec rowne 10, albo rowne 12. No nic, tak dywaguje tylko. Nie bede narzekac, 200 dni ekstra to zaden problem.
  12. A ja zas mam glupie pytanie: tak patrze na te swoja GC i widze, ze ona w sumie jest wazna przez 13 lat: od 2009 do 2022. Wjechalam na K1, potem dwuletnia GC i juz 10-letnia GC. W takim razie dlaczego mam ja wazna az do 2022? Czy oni sie przypadkiem nie pomylili i pozniej bede miec z tego powodu becki?
  13. Tak, remove conditions, przepraszam, zajeta jestem dzisiaj i nie mysle.
  14. Tak sie zastanawiam po obejrzeniu tablelki i sprawdzeniu czasu oczekiwania na VisaJourney, ze z moja GC cos to za dlugo trwa. Wyslalam papiery w maju do VSC, odciski byly w czerwcu i od tamtej pory cisza. Sprawdzam moja sprawe na stronie USCIS, dalej na Initial Review. Podobno w VSC sprawy troche sie przeciagaja. Czy powinnam cierpliwie czekac, czy raczej dzwonic i sie pytac?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...