Skocz do zawartości

Chargingbull

Użytkownik
  • Zawartość

    83
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

  • Days Won

    2

Zawartość dodana przez Chargingbull

  1. Witam Zelka - Miałem numer 9600 - 6 listopada dostałem emaila abym wysłał skany, do KCC, - Zadzwoniłem do KCC i powiedziałem, że na koniec listopada biorę ślub i czy mam najpierw wysłać swoje dokumenty a później żony ??? Powiedzieli mi, że dopiero po ślubie mam wszystko wysłać, - Koniec listopada ślub, - 4 grudnia wysłałem emaila do KCC z prośbą o odblokowanie mojego DS 260, - 6 grudnia dostałem emaila z KCC, że mój wniosek został odblokowany, - 6 grudnia uzupełniłem swój DS 260, wypełniłem wniosek DS 260 na małżonkę i wysłałem skany do KCC. (Część dokumentów jak akty urodzenia i zaświadczenia o niekaralności załatwialiśmy w listopadzie a akt ślubu i paszport małżonki był na początku grudnia. Dokumenty w Poznaniu załatwialiśmy praktycznie od ręki). - 12 grudnia dostałem emaila z KCC, że wszystkie dokumenty się zgadzają, - 17 stycznia przyszło zaproszenie na spotkanie, - Pod koniec stycznia robiliśmy badania, - 14 marzec - Spotkanie w Ambasadzie w Warszawie Ze ślubem nie czekaliśmy aż dostanę zaproszenie na rozmowę tylko chcieliśmy to załatwić na spokojnie. Generalnie mój numer wg biuletynu powinien być zaproszony na luty ale dostałem na marca. W ambasadzie pani konsul właśnie zaczęła nas pytać głównie o ślub, że był niedawno a jak długo się znamy. Pytania pewnie po to aby wyeliminować osoby, które zapewne nie raz pobierały się tylko po to aby dostać GC. Reszta to już formalność. Pozdrawiam
  2. Opłatę za rozpatrzenie wizy czyli te 330 $ płacisz w ambasadzie. Ja spotkanie miałem umówione na 8.30 ale finalnie do ambasady wchodziłem o 8.45. Miałem małe opóźnienie ze względu na tą dużą kolejkę. Ale w tym przypadku nie miało to żadnego wpływu na rozmowę
  3. Witam Miałem spotkanie na 8.30. Byłem gdzieś o 8.05 i kolejki były w sumie 2. Ja najpierw ustawiłem się już do tej do wejścia ale najpierw trzeba ustawić się do tej do okienka aby się zarejestrować (Nie wiedziałem tego bo jak byłem 5 lat temu po turystyczną to nie przypominam sobie o jakiej rejestracji). Trzeba pokazać paszport oraz tą kartkę z kodem kreskowym dotyczącą sposobu odbioru paszportu. Jak się zarejestrujesz, to się ustawiasz w tej drugiej już do wejścia. Spokojnie, załatwisz wszystko na spokojnie ale przyjdź trochę wcześniej. Kolejka w dniu dzisiejszym robiła się coraz większa. Było dużo ludzi po wizy turystyczne a po imigracyjne jak my byliśmy, było może z 7 ludzi. - Przy wejściu do ambasady poproszę Ciebie o paszport oraz o telefon jeśli posiadasz i oddajesz go do depozytu, - Przechodzisz przez kontrole, następnie korytarzem do końca i po lewej schodami w dół. Tam idziesz do ostatnich okienek, gdzie jest napis wizy imigracyjne (Okienka: 12, 13 i 14) - My w okienku nr 13 pobraliśmy numerek, po chwili poproszono nas do okienka nr 14. Tam kobitka pozbierała od nas dokumenty: zaświadczenia o niekaralności, odpisy ślubu, urodzenia, po 2 zdjęcia - muszą być podpisane z tyłu, mój dyplom z uczelni oraz adres gdzie jedziemy. Dokumenty od lekarza już dostali wcześniej. Jak pozbierała dokumenty to był jeszcze wywiad: Czy byliśmy kiedyś karani ???, Czy byliśmy w innym kraju dłużej niż rok ??? Czy to nasze pierwsze małżeństwo, czy mamy dzieci ??? Pytała się o mój pobyt w stanach, jak długo byłem. Po tym wszystkim dostaliśmy formularz z adnotacją o płatności i musieliśmy iść uiścić opłatę. - Opłatę za wizę robiliśmy piętro wyżej w kasie. 330 $ za osobę. Pani się pytała w PLN czy w $. - Po opłacie wróciliśmy do salki na dół i czekaliśmy znowu na naszą kolej. Znowu do okienka nr 14 do tej pani co wcześniej. Pokazaliśmy dowód zapłaty za wizę oraz robiliśmy odciski palców. - Następnie czekaliśmy już na rozmowę z samą pani konsul, o której pisałem wcześniej. Rozmowa z panią konsul była przy okienku nr 12. Zarówno przed ambasadą, jak i w ambasadzie były osoby do pomocy, które udzielały informacji oczekującym. Przyjdź wcześniej i będzie wszystko ok. Oprócz Polaków było bardzo dużo ludzi zza wschodniej granicy i kolejki były coraz większe.
  4. Witam Na wstępie chciałem podziękować wszystkim forumowiczom za cenne wskazówki i uwagi. Byliśmy dziś z żoną na spotkaniu w ambasadzie. 2 zielone karty przyznane Byliśmy tam łącznie 2 i pół godziny, z czego rozmowa z panią konsul trwała może 10 min. Na początku pytanie w jakim języku chcemy rozmawiać oraz czy przysięgamy mówić prawdę i tylko prawdę ? Pytania, jakie dostaliśmy podczas rozmowy: - czy to ja jestem tym szczęśliwcem wylosowanym w loterii ?, - pytanie dotyczące ślubu i jak długo znaliśmy się wcześniej ?, - pytanie o mój ostatni pobyt w USA, czy żona również miała już jakąś wizę do USA ?, - moje wykształcenie, - wzięła jeszcze raz odciski palców i spytała się tylko o nasze plany. Generalnie to wszystko. Żadnych pytań czy byliśmy w Rosji itd itp. Jak się pozbiera dokumenty i nic nie nakłamiemy to spotkanie to już tylko formalność. Chyba więcej mnie pytali 5 lat temu jak wyrabiałem B1/B2. Pozdrawiam
  5. Witam Ja jak zakładałem profil (tzn odzyskiwałem go, ponieważ już miałem założony jak ubiegałem się o wizę turystyczną ale zapomniałem o nim) to po telefonie do ambasady w Warszawie i odzyskaniu dostępu do konta wypełniłem info na siebie oraz dodałem info o małżonce. Nie musiałem zakładać nowego konta na nową osobę. pzdr
  6. Witam Ja miałem wysłany wniosek DS 260 w maju. Na początku listopada dostałem informacje, aby wysłać skany dokumentów do KCC: pierwsza strona paszportu, akt urodzenia (zupełny) i zaświadczenie o niekaralności (Trzeba zaznaczyć 3 pola na formularzu, wtedy jesteście sprawdzani pod każdym względem). W listopadzie brałem ślub. Jak żona dostała paszport (w listopadzie, pisaliśmy wniosek o szybsze wydanie) to pisałem maila do KCC aby odblokowali mój wniosek DS 260 (zmieniłem tam dane, że się ożeniłem ... itd) oraz utworzyłem wniosek DS 260 na małżonkę. W tym samym czasie wysłałem skany o których wcześniej pisałem, swoje oraz małżonki oraz akt ślubu. Na początku grudnia dostałem info z KCC, że dokumenty moje i małżonki dostarczone 17 stycznia dostałem info, że mam spotkanie w ambasadzie na 14 marca (Wg mojego CN 96xx był przewidziany wg biuletynu na luty a zaproszenie dostałem na 14 marca. Przesunięcie o jeden miesiąc, a dokładniej o 14 dni, jeśli w ogóle dopisanie małżonki miało jakieś znaczenie, bo widzę, że ogólnie są jakieś opóźnienia). Czyli od informacji o spotkaniu w ambasadzie 17.01 (Ktoś pisał na forum, że wysyłają ok. 17 każdego miesiąca) do samego spotkania miałem okres prawie 2 miesiące (ktoś pytał ile wcześniej wysyłają zaproszenie). Czas aby zrobić badania i pozbierać resztę dokumentów. Także tyle w skrócie. Tak wyglądała sprawa w moim przypadku. Mam nadzieję, że pomogłem. Jakby co to pisz śmiało.
  7. Witam Ja dostałem info z KCC po niecałym tygodniu, że dostali moje dokumenty i wszystko się zgadza.
  8. No to zostaje naleweczka na zabicie bakterii
  9. Ukazał się biuletyn na styczeń 2019 EU 10000 (na luty)
  10. 1. Wyslij maila do KCCDV [at] state.gov o tresci: Subject: Unlock request Name: Firstname Middlename lastname Case Number: 2015AF00031999 Date of Birth: 10/23/1981 Dear Sir/Madam, Please unlock my DS260 form as I would like to make some revisions. Thank you.
  11. Tylko żeby odhaczyć to jeszcze trzeba wiedzieć co to za dokumenty. Ale skoro jesteś specjalista od przepisów w KCC to widocznie tak jest.
  12. Mówimy o dwóch różnych rzeczach. Na spotkanie do ambasady faktycznie przynosimy dokumenty w języku polskim. Taką informację przedstawiali również forumowicze, którzy przerabiali ten temat. Natomiast od tego roku trzeba również wysłać część dokumentów do KCC i dopireo po wysłaniu i zaakceptowaniu tych dokumentów wyznaczają oni spotkanie w ambasadzie. Tak to zrozumiłałem z emaila, który wysłali do mnie i do innych uczestników. Na chłopski rozum, czy jeśli wyśle np. zaświadczenie o niekaralności w języku polskim do KCC to czy oni to zrozumieją ??? Wrzucą w google translator i na tej podstawie uznają ok, wierzymy W moim przypadku mam tylko jeden dokument do tłumaczenia także mnie to problemu nie robi. Nie wiem. W tym roku pozmieniali zasady i jeszcze nikt się nie wypowiadał jak przebrnął przez ten proces ps
  13. Dokumenty mają być przetłumaczone na język angielski a kto jaki ma akcent to wsio ryba. Dziękuję za troskę w sprawie tych odrzuconych dokumentów
  14. Nie wiem gdzie tu było wprowadzenie ludzi w błąd. Widocznie tak jak Milex masz problem z rozumieniem tego co jest napisane i właściwym interpretowaniem tego.
  15. A co nieprawdziwe ??? Ktoś przytoczył tekst, który nie dotyczył danego tematu więc wytłumaczyłem jemu jego wątpliwości
  16. Mówimy na razie o dokumentach wysyłanych do KCC. Wcześniej tego nie było. Wprowadzili to dopiero w tym roku do loteri DV 2019. Chociaż osoby z początkowymi numerami CN byli umawiani do ambasady wg starych zasad. All documents not in English, or in the official language of the country in which application for a visa is being made, must be accompanied by certified translations. The translation must include a statement signed by the translator that states that the translation is accurate and the translator is competent to translate.
  17. Zgadza się. Ale wymaganych dokumentów o których piszą nie składamy w Polsce tylko najpierw wysyłamy do KCC, które mieści się w USA a tam z tego co wiem obowiązuje język angielski.
  18. Witam Wg tego emaila co dostałem (Ty pewnie dostałeś takiego samego) to wysyłamy: - kopię strony z danymi z paszporu - tu nie wymagają tłumaczenia bo i tak jest wszystko po angielsku - akt urodzenia (zupełny), ma byc w języku angielskim. Ja będę załatwiał z urzędu w języku angielskim, bo można takie wyciągać, parę zł kosztuje to więcej ale masz już w języku angielskim z pięczątkami więc myslę, że nie będzie potrzeby już dawać do tłumacza przysięgłego. - Military record - jak służyłeś w wojsku to musisz przynieść zaświadczenie - Police certicifates - tutaj nie jestem pewien czy chodzi o zaświadczenie o niekaralności ze wszystkich krajów gdzie się przebywało więcej niż 6 msc czy jest to cos innego. - ostatnie jesli byłeś skazany sądownie za jakieś przestepstwa, byłeś w więzieniu Nie jestem pewien na 100 % bo to jest nowość w tym roku i jeszcze nikt się nie wypowiadał dokładnie na ten temat. Ale jeśli wojsko cię nie dotyczy i niebyłes nigdzie skazany to wysyłamy kopię paszportu, akt urodzenia i ewentualnie przetłumaczone zaświadczenie o niekaralności. Z tego co tam napisali, jeśli czegoś będzie brakować lub coś będzie nieczytelne to opóźni to wyznaczenia spotkania w ambasadzie ale maam nadzieję, że się odezwą czego im brakuje. A na spotkanie i tak trzeba poprzynosić to jeszcze raz czyli oryginały + dodatkowo inne dokumenty o których wcześniej wspominano. Widocznie potrzebują tych pierwszych dokumentów do jakiejś wstępnej selekcji. pzdr
  19. Zgadajmy się na priv jak by co i wymienimy najwyżej telefony to zdzwonimy się i pogadamy o tych procedurach jak bys miał ochotę pzdr MZ
  20. Wojciech Też dostałes takiego emaila w sprawie dokumentów ???? Date: 11/6/2018 Case Number: 2019EU0000 Dear Jan Kowalski vel Maliniak: The Kentucky Consular Center (KCC) has completed processing of your DS-260 Diversity Visa application form and the DS-260s of all accompanying family members. In order to continue processing your case, you must submit electronic copies of the documents below in .jpeg or.pdf format to kccdvdocuments@state.gov. Use your case number as the subject of the email. The maximum email size is 30MB. If the total size of your attachments is larger than 30MB, send multiple emails using your case number as the subject of each email. Please send your documents for KCC review only after you have collected all of the required documents for yourself and all accompanying family members. Send documents only to the kccdvdocuments@state.gov email address; for any document processing questions use the kccdv@state.gov email address. Documents photographed or scanned with a mobile phone are acceptable, but every document must be fully legible. Illegible or incomplete documents must be re-submitted and will delay processing of your case. All documents not in English, or in the official language of the country in which application for a visa is being made, must be accompanied by certified translations. The translation must include a statement signed by the translator that states that the translation is accurate and the translator is competent to translate. You will take original or certified copies of all documents you submit to KCC to your visa interview at the U.S. embassy or consulate. Submit the same documents to KCC that you will take to your visa interview. Any differences between the documents you submit electronically to KCC and the originals you present at your visa interview could cause delays in processing or refusal of your visa application. Do not mail paper documents to KCC. Any paper documents sent to KCC will be destroyed. For more information on required documents, refer to the Department of State's Diversity Visa webpage. Documents Required for All Applicants: • Copy of passport biodata page (no translation required) • Birth certificate • Military records for any applicant who has previously served in the military • Police certificates for applicants 16 years of age or older from all required countries • If you have been convicted of a crime, a certified copy of each court record and any prison record Collect and submit your documents promptly. Your case will not be scheduled for a visa interview at a U.S. embassy or consulate until KCC has received and processed all required documents. Missing or illegible documents will delay processing of your case. Diversity visas are numerically limited and there is no guarantee a visa will be available. Only a consular officer can determine, at the time of the visa interview, if you are qualified to receive a Diversity Visa.
  21. Powinien byc dokładnie nad Twoim nazwiskiem. Przed chwilą dzwoniłem do KCC i kpowiedziałem jaką mam sytuację, że biorę słub i przed chwilą dostałem email. Powiedziała, że nie będzie problemu jak najpierw wezmę ślub i wyslę później wszystkie dokumenty ... uf:)
  22. Ale numer Właśnie jak odpowiadałem Tobie na te pytania to dostałem emaila od kcc, że przeanalizowali mój wniosek i chcą abym wysłał im elektronicznie te dokumenty o których wcześniej ktoś pisał, czyli kopie tych wszystkich papierów przetłumaczone na angielski. Pytanie, czy napisać im, że się żenię i dodam jeszcze małżonkę i wyślę to na początku grudnia czy wysłać teraz a póżniej i tak będę pisał o dopisanie żonki i wysyłanie jej dokumentów ???
  23. A może dlatego, że Twoja sprawa jest już w Warszawie a moja jeszcze w KCC
  24. U mnie na tej stronie co wysłałeś jest trochę inna treść: Summary Information Before we can process your Diversity Visa application, each applicant in your case must complete Form DS-260, the Online Immigrant Visa and Alien Registration Application. To access the online form, click on the link to the right of an applicant's name below, under the "IV Application" heading. If a person in your family is not listed below, click the “Add Applicant” button to add him or her. Derivative applicants for the DV program include spouses or children under the age of 21 who meet the requirements of U.S. immigration law. Filling out an application does not guarantee that an individual will qualify as a derivative in your case. This can only be decided by a consular officer at your visa interview. If you have any questions, please contact the Kentucky Consular Center (KCC) by email (kccdv@state.gov) or by phone (Public Inquiry Phone Number 606-526-7500 7:30 a.m. to 4:00 p.m. EDT Monday – Friday). Dlatego mogę dodać nowa osobę ale mój wniosek jest zablokowany abym mógł coś w nim zmienić, np. status . Nie wiem dlaczego tak jest
×
×
  • Dodaj nową pozycję...