Jump to content

Chargingbull

Użytkownik
  • Content Count

    83
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    2

Chargingbull last won the day on March 14

Chargingbull had the most liked content!

Community Reputation

20

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Lokalizacja
    Poznań

Recent Profile Visitors

461 profile views
  1. Witam Zelka - Miałem numer 9600 - 6 listopada dostałem emaila abym wysłał skany, do KCC, - Zadzwoniłem do KCC i powiedziałem, że na koniec listopada biorę ślub i czy mam najpierw wysłać swoje dokumenty a później żony ??? Powiedzieli mi, że dopiero po ślubie mam wszystko wysłać, - Koniec listopada ślub, - 4 grudnia wysłałem emaila do KCC z prośbą o odblokowanie mojego DS 260, - 6 grudnia dostałem emaila z KCC, że mój wniosek został odblokowany, - 6 grudnia uzupełniłem swój DS 260, wypełniłem wniosek DS 260 na małżonkę i wysłałem skany do KCC. (Część dokumentów jak akty urodzenia i zaświadczenia o niekaralności załatwialiśmy w listopadzie a akt ślubu i paszport małżonki był na początku grudnia. Dokumenty w Poznaniu załatwialiśmy praktycznie od ręki). - 12 grudnia dostałem emaila z KCC, że wszystkie dokumenty się zgadzają, - 17 stycznia przyszło zaproszenie na spotkanie, - Pod koniec stycznia robiliśmy badania, - 14 marzec - Spotkanie w Ambasadzie w Warszawie Ze ślubem nie czekaliśmy aż dostanę zaproszenie na rozmowę tylko chcieliśmy to załatwić na spokojnie. Generalnie mój numer wg biuletynu powinien być zaproszony na luty ale dostałem na marca. W ambasadzie pani konsul właśnie zaczęła nas pytać głównie o ślub, że był niedawno a jak długo się znamy. Pytania pewnie po to aby wyeliminować osoby, które zapewne nie raz pobierały się tylko po to aby dostać GC. Reszta to już formalność. Pozdrawiam
  2. Opłatę za rozpatrzenie wizy czyli te 330 $ płacisz w ambasadzie. Ja spotkanie miałem umówione na 8.30 ale finalnie do ambasady wchodziłem o 8.45. Miałem małe opóźnienie ze względu na tą dużą kolejkę. Ale w tym przypadku nie miało to żadnego wpływu na rozmowę
  3. Witam Miałem spotkanie na 8.30. Byłem gdzieś o 8.05 i kolejki były w sumie 2. Ja najpierw ustawiłem się już do tej do wejścia ale najpierw trzeba ustawić się do tej do okienka aby się zarejestrować (Nie wiedziałem tego bo jak byłem 5 lat temu po turystyczną to nie przypominam sobie o jakiej rejestracji). Trzeba pokazać paszport oraz tą kartkę z kodem kreskowym dotyczącą sposobu odbioru paszportu. Jak się zarejestrujesz, to się ustawiasz w tej drugiej już do wejścia. Spokojnie, załatwisz wszystko na spokojnie ale przyjdź trochę wcześniej. Kolejka w dniu dzisiejszym robiła się coraz większa. Było dużo ludzi po wizy turystyczne a po imigracyjne jak my byliśmy, było może z 7 ludzi. - Przy wejściu do ambasady poproszę Ciebie o paszport oraz o telefon jeśli posiadasz i oddajesz go do depozytu, - Przechodzisz przez kontrole, następnie korytarzem do końca i po lewej schodami w dół. Tam idziesz do ostatnich okienek, gdzie jest napis wizy imigracyjne (Okienka: 12, 13 i 14) - My w okienku nr 13 pobraliśmy numerek, po chwili poproszono nas do okienka nr 14. Tam kobitka pozbierała od nas dokumenty: zaświadczenia o niekaralności, odpisy ślubu, urodzenia, po 2 zdjęcia - muszą być podpisane z tyłu, mój dyplom z uczelni oraz adres gdzie jedziemy. Dokumenty od lekarza już dostali wcześniej. Jak pozbierała dokumenty to był jeszcze wywiad: Czy byliśmy kiedyś karani ???, Czy byliśmy w innym kraju dłużej niż rok ??? Czy to nasze pierwsze małżeństwo, czy mamy dzieci ??? Pytała się o mój pobyt w stanach, jak długo byłem. Po tym wszystkim dostaliśmy formularz z adnotacją o płatności i musieliśmy iść uiścić opłatę. - Opłatę za wizę robiliśmy piętro wyżej w kasie. 330 $ za osobę. Pani się pytała w PLN czy w $. - Po opłacie wróciliśmy do salki na dół i czekaliśmy znowu na naszą kolej. Znowu do okienka nr 14 do tej pani co wcześniej. Pokazaliśmy dowód zapłaty za wizę oraz robiliśmy odciski palców. - Następnie czekaliśmy już na rozmowę z samą pani konsul, o której pisałem wcześniej. Rozmowa z panią konsul była przy okienku nr 12. Zarówno przed ambasadą, jak i w ambasadzie były osoby do pomocy, które udzielały informacji oczekującym. Przyjdź wcześniej i będzie wszystko ok. Oprócz Polaków było bardzo dużo ludzi zza wschodniej granicy i kolejki były coraz większe.
  4. Witam Na wstępie chciałem podziękować wszystkim forumowiczom za cenne wskazówki i uwagi. Byliśmy dziś z żoną na spotkaniu w ambasadzie. 2 zielone karty przyznane Byliśmy tam łącznie 2 i pół godziny, z czego rozmowa z panią konsul trwała może 10 min. Na początku pytanie w jakim języku chcemy rozmawiać oraz czy przysięgamy mówić prawdę i tylko prawdę ? Pytania, jakie dostaliśmy podczas rozmowy: - czy to ja jestem tym szczęśliwcem wylosowanym w loterii ?, - pytanie dotyczące ślubu i jak długo znaliśmy się wcześniej ?, - pytanie o mój ostatni pobyt w USA, czy żona również miała już jakąś wizę do USA ?, - moje wykształcenie, - wzięła jeszcze raz odciski palców i spytała się tylko o nasze plany. Generalnie to wszystko. Żadnych pytań czy byliśmy w Rosji itd itp. Jak się pozbiera dokumenty i nic nie nakłamiemy to spotkanie to już tylko formalność. Chyba więcej mnie pytali 5 lat temu jak wyrabiałem B1/B2. Pozdrawiam
  5. Witam Ja jak zakładałem profil (tzn odzyskiwałem go, ponieważ już miałem założony jak ubiegałem się o wizę turystyczną ale zapomniałem o nim) to po telefonie do ambasady w Warszawie i odzyskaniu dostępu do konta wypełniłem info na siebie oraz dodałem info o małżonce. Nie musiałem zakładać nowego konta na nową osobę. pzdr
  6. witam

    mam pytanie w związku ze strona gdzie trzeba wybrać odbiór paszportów. masz może instrukcję jak ta się poruszać. ja mam akurat rozmowę 15.04. Nie bardzo wiem co muszę wybrać. będę bardzo wdzięczny za opasanie jak to zrobić. dzięki

  7. Witam Ja miałem wysłany wniosek DS 260 w maju. Na początku listopada dostałem informacje, aby wysłać skany dokumentów do KCC: pierwsza strona paszportu, akt urodzenia (zupełny) i zaświadczenie o niekaralności (Trzeba zaznaczyć 3 pola na formularzu, wtedy jesteście sprawdzani pod każdym względem). W listopadzie brałem ślub. Jak żona dostała paszport (w listopadzie, pisaliśmy wniosek o szybsze wydanie) to pisałem maila do KCC aby odblokowali mój wniosek DS 260 (zmieniłem tam dane, że się ożeniłem ... itd) oraz utworzyłem wniosek DS 260 na małżonkę. W tym samym czasie wysłałem skany o których wcześniej pisałem, swoje oraz małżonki oraz akt ślubu. Na początku grudnia dostałem info z KCC, że dokumenty moje i małżonki dostarczone 17 stycznia dostałem info, że mam spotkanie w ambasadzie na 14 marca (Wg mojego CN 96xx był przewidziany wg biuletynu na luty a zaproszenie dostałem na 14 marca. Przesunięcie o jeden miesiąc, a dokładniej o 14 dni, jeśli w ogóle dopisanie małżonki miało jakieś znaczenie, bo widzę, że ogólnie są jakieś opóźnienia). Czyli od informacji o spotkaniu w ambasadzie 17.01 (Ktoś pisał na forum, że wysyłają ok. 17 każdego miesiąca) do samego spotkania miałem okres prawie 2 miesiące (ktoś pytał ile wcześniej wysyłają zaproszenie). Czas aby zrobić badania i pozbierać resztę dokumentów. Także tyle w skrócie. Tak wyglądała sprawa w moim przypadku. Mam nadzieję, że pomogłem. Jakby co to pisz śmiało.
  8. Witam Ja dostałem info z KCC po niecałym tygodniu, że dostali moje dokumenty i wszystko się zgadza.
  9. No to zostaje naleweczka na zabicie bakterii
  10. Ukazał się biuletyn na styczeń 2019 EU 10000 (na luty)
  11. 1. Wyslij maila do KCCDV [at] state.gov o tresci: Subject: Unlock request Name: Firstname Middlename lastname Case Number: 2015AF00031999 Date of Birth: 10/23/1981 Dear Sir/Madam, Please unlock my DS260 form as I would like to make some revisions. Thank you.
  12. Tylko żeby odhaczyć to jeszcze trzeba wiedzieć co to za dokumenty. Ale skoro jesteś specjalista od przepisów w KCC to widocznie tak jest.
  13. Mówimy o dwóch różnych rzeczach. Na spotkanie do ambasady faktycznie przynosimy dokumenty w języku polskim. Taką informację przedstawiali również forumowicze, którzy przerabiali ten temat. Natomiast od tego roku trzeba również wysłać część dokumentów do KCC i dopireo po wysłaniu i zaakceptowaniu tych dokumentów wyznaczają oni spotkanie w ambasadzie. Tak to zrozumiłałem z emaila, który wysłali do mnie i do innych uczestników. Na chłopski rozum, czy jeśli wyśle np. zaświadczenie o niekaralności w języku polskim do KCC to czy oni to zrozumieją ??? Wrzucą w google translator i na tej podstawie uznają ok, wierzymy W moim przypadku mam tylko jeden dokument do tłumaczenia także mnie to problemu nie robi. Nie wiem. W tym roku pozmieniali zasady i jeszcze nikt się nie wypowiadał jak przebrnął przez ten proces ps
  14. Dokumenty mają być przetłumaczone na język angielski a kto jaki ma akcent to wsio ryba. Dziękuję za troskę w sprawie tych odrzuconych dokumentów
  15. Nie wiem gdzie tu było wprowadzenie ludzi w błąd. Widocznie tak jak Milex masz problem z rozumieniem tego co jest napisane i właściwym interpretowaniem tego.
×
×
  • Create New...