THE_BIG_LEBOWSKY Napisano 19 Lutego 2008 Zgłoś Napisano 19 Lutego 2008 Wyczytałem gdzieś ostatnio że mając zieloną kartę i mieszkając w USA trzeba powiadamiać jak najszybciej o zmianie miejsca zamieszkania bo można ją stracić jeżeli się nie powiadomi...Czy to prawda?
Jim Beam Napisano 19 Lutego 2008 Zgłoś Napisano 19 Lutego 2008 Wyczytałem gdzieś ostatnio że mając zieloną kartę i mieszkając w USA trzeba powiadamiać jak najszybciej o zmianie miejsca zamieszkania bo można ją stracić jeżeli się nie powiadomi...Czy to prawda? Zmiane nalezy zglosic w ciagu 10 dni. Stosuje sie formularz AR-11. Operacja jest bezplatna. mozna rowniez zglosic zmiane adresu elektronicznie. http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/men...00045f3d6a1RCRD Co do tracenia GC z tego powodu? - teoretycznie mozliwe, w praktyce zadko stosowane.
kubakj Napisano 19 Lutego 2008 Zgłoś Napisano 19 Lutego 2008 Ostatnio lubia odmawiac obywatelstwa za te braki powiadomienia o zmianie adresu.
THE_BIG_LEBOWSKY Napisano 4 Marca 2008 Autor Zgłoś Napisano 4 Marca 2008 no OK...ale jezeli np ktos wyjedzie do innego miasta z mysla zeby tam zamieszkac i przez np pierwszy miesiac bedzie mieszkal w hotelu szukajac pracy i mieszkania to co wtedy? ma podac adres hotelu?
kubakj Napisano 4 Marca 2008 Zgłoś Napisano 4 Marca 2008 no OK...ale jezeli np ktos wyjedzie do innego miasta z mysla zeby tam zamieszkac i przez np pierwszy miesiac bedzie mieszkal w hotelu szukajac pracy i mieszkania to co wtedy? ma podac adres hotelu? Ty masz podac stale miejsce zamieszkanie, a nie tymczasowe. Jak nie masz stalego miejsca w nowym, to nie musisz nikogo powiadamiac.
THE_BIG_LEBOWSKY Napisano 4 Marca 2008 Autor Zgłoś Napisano 4 Marca 2008 aaaa....no to zmienia postac rzeczy...czyli jak np ktos jest zameldowany np u rodziny w san francisco a chce sprobowac szczescia w honolulu to nie musi informowac ze tam pojechal i obecnie tam jest...? i jeszcze jedno...czy wynajecie mieszkania...rowna sie ze stalym pobytem? chodzi mi o to ze...np. jestem juz w tym przykladowym honolulu...wynajalem kawalerke za 1000$ (gdzie przewaznie umowa dotyczy co najmniej rocznego korzystania z tego mieszkania) i nie musze informowac o tym bedac caly czas zameldowany w san francisco...a byc moze po trzech miesiacach wroce z powrotem do san francisco bo nie bedzie mi sie podobalo w honolulu
Jackie Napisano 4 Marca 2008 Zgłoś Napisano 4 Marca 2008 Czy w ogóle zajrzałeś pod link który wkleił Jim Beam? Tam jest to opisane.
THE_BIG_LEBOWSKY Napisano 4 Marca 2008 Autor Zgłoś Napisano 4 Marca 2008 no patrzylem ale nie lubie (i do konca nie rozumiem ten urzedowy jezyk) dlatego pytam rodakow
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.