Skocz do zawartości

Wysylka Narzedzi,kosiarki Paczka Do Polski.

mprl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak to jest z tymi paczkami? Tzn.

Chce wyslac do Polski zestaw narzedzi na baterie(nowy), no i jak to spakowac i wyslac zeby przypadkiem cla nie naliczyli. Moze jakies wskazowki od tych co juz podobne rzeczy wysylali.

• Odpowiedzi 29
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

W zasadzie nie da sie 'tak spakowac zeby cla nie naliczyli', bo nie masz gwarancji ze ktos w UC nie zainteresuje sie Twoja paczka. Mozesz zanizyc znacznie wartosc deklarowanych towarow a takze podac w opisie inne artykuly niz wysylasz (takie na ktore nie obowiazuje clo). Mozesz wyslac osobno baterie i dokumentacje i zadeklarowac sprzet jako uzywany lub niepelnowartosciowy. Najlepiej wyslac firma kurierska (Polamer, Doma) taniej niz na poczcie, bezpieczniej i mniejsze prawdopodobienstwo oclenia.

Napisano

Z tym zanizanim to bym nie probowal bo jesli byla by kontrola to wtedy i tak takie cos moze nie przejsc,,lepiej juz to wyslac jako nie kompletny sprzet.

Napisano

No i tak pewnie wysle. Tzn. rozdziele to na dwie paczki i nadam z DOMY. Narzedzia w jedna, a baterie w druga. Dokumentacje to i listem mozna wyslac. Uda sie to sie uda.

Moj znajomy wysylal tak(2 paczki) kosiarke. W Polsce, UC dwie paczki w jedna kupe zlozyl i clo naliczyl. Pewnie dlatego, ze byl ten sam nadawca i ten sam adresat na obu pakunkach. I wyslane byly tym samym transportem.

Napisano
Z tym zanizanim to bym nie probowal bo jesli byla by kontrola to wtedy i tak takie cos moze nie przejsc,,lepiej juz to wyslac jako nie kompletny sprzet.

W jaki sposob mieliby to skontrolowac i udowodnic, ze kwota jest zanizona? Do tego potrzebne sa rachunki, a tych przeciez nikt nie wysyla razem.

Napisano

FUGAZI nawet jakbys mial rachunek to inni maja swoje cenniki,,to jest tak bylo z tymi samochodami po 1-2 euro na rachunku a Oni i tak policzyli ze swoich ksiazek clo :)

Podobnie jest z innymi takimi sprzetami ze maja wykaz co i ile kosztuje .

Napisano

zgadzam sie z tym co pisze sly6 nie robmy z celnikow 'idiotow' tym bardziej ze Polacy coraz czesciej kupuja ubrania i elektronike w USA i oni tez sobie z tego doskonale zdaja sprawe

Napisano

Tak jak w watku z notebookami, sprawa ma sie roznie. Sam wysylalem do Polski przez Polamer kilka razy troche sprzetu, kumpel tez i sie nam udalo. Ale jak wiadomo jest wiele przypadkow ze sie komus nie udalo. Wydaje mi sie, iz najlepiej bedzie wyslac taki sprzet w okresie swiatecznym. Wtedy jest duzo paczek i sila rzeczy nie wszystkie przegladaja wiec wieksza szansa ze wszystko przejdzie bez echa.

Napisano

ja tez tylko slysze o tym ze sie komus nie udalo, a nie znam nikogo osobiscie, czy jest ktos tutaj na forum komu paczka wyslana np. polamerem nie doszla do Polski albo dolozyli clo ?

Paczka mam na mysli: wysylka morska z zanizona zawartoscia

Napisano
FUGAZI nawet jakbys mial rachunek to inni maja swoje cenniki,,to jest tak bylo z tymi samochodami po 1-2 euro na rachunku a Oni i tak policzyli ze swoich ksiazek clo :)

Podobnie jest z innymi takimi sprzetami ze maja wykaz co i ile kosztuje .

Wyslalem w przeciagu kilku ostatnich lat kilkadziesiat paczek do Polski, w wiekszosci z drobna elektronika i laptopami. Zawsze podawalem wartosc nie przeraczajaca 34$, zawsze Polamerem przesylka lotnicza. Opodatkowany zostal jeden laptop i w tym wypadku UC wyslal do odbiorcy list z deklaracja i prosba o podanie wartosci komputera, odbiorca podal wartosc zanizona ok. dwukrotnie (1500PLN za komputer kosztujacy w US ponad 1000$ w czasie kiedy $ stal jeszcze 3PLN) i od tej wartosci zaplacil podatek. Kiedy odbieral paczke celnik, czy ktos tam inny w urzedzie doradzil mu zeby nastepnym razem nadawca wyslal baterie osobno, wtedy laptop czy inny sprzet zostaje uznany za niekompletny. Tyle mowi mi moje doswiadczenie i na nim opieram swoje posty, nie wiem jakie sa dokladnie przepisy, moge powiedziec ze wiem jak wyglada statystyczna rzeczywistosc (:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...