karina Napisano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2008 2. Sponsor, siostra mojego meza, wspiera finansowo juz kogos ubiegajacego sie o GC. Wszystkie dokumety tej osoby zostaly juz zlozone do USCIS. Czy w takiej sytuacji moze takze sponsorowac mnie, jezeli spelnia wymagania finansowe i tax return stawiane przez USCIS dla kolejnego "utrzymanka"? Jakie dodatkowe Formy czy zaswiadczenia beda potrzebne? Siostra moze sponsorowac ile chce osob jesli spelnia warunki czyli ma dochod na utrzymanie siebie (jesli jest single), innych osob (jesli ma osoby podlegle na tax), tej osoby badz osob ktorym juz wczesniej podpisala I-864 (chyba, ze te osoby maja badz obywatelstwo badz przepracowane 40 kwartalow w USA) plus jesli jej jeszcze zostaje pieniedzy na Ciebie. Bedzie potrzebne wszystko co od sponsora glownego plus, jesli wymagane, I-864a plus supporting documents.
karina Napisano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2008 Nie powiem, ten watek napedza troche strachu. Jestem w podobnej sytuacji jak autorka (mam tax z 2007 roku i przepracowany caly 2008, w obu przypadkach spelniam poverty line). ROK 2008 JESZCZE SIE NIE SKONCZYL, WIEC ZA 2008 NIE MASZ TAX RETURN CZYLI INNYMI SLOWY MASZ 1 TAX RETURN NA DZIEN DZISIEJSZY. Moze czegos tutaj nie rozumiem, ale srednio sensowne wydaje mi sie wprowadzenie takiej zmiany przepisow, ze mozna wyslac tylko ostatni formularz podatkowy, a nadal w aplikacji wymaga sie wpisania, ze placilo sie podatki przez 3 lata... Chyba, ze ma to zastosowanie dla ludzi ktorzy wczesniej nie spelniali poverty line i teraz spelniaja, czy tez w jakis innych przypadkach. Wowczas zwracam honor... MA TO SENS I TO DUZY - TERAZ CI POWIEM DLACZEGO: OTOZ LUDZIE CZESTO BY NIE PRACOWALI WOGOLE, POTEM WIEDZAC, ZE MAJA KOGOS SPONSOROWAC ROZLICZYLIBY SIE 1 RAZ I ... DONE A TAK MASZ CZARNO NA BIALYM CZY KTOS PLACI PODATKI CZY NIE. MA TO NA CELU SPRAWDZENIE CZY DANE OOSBY NIE KORZYSTAJA Z POMOCY PANSTWA (I JESZCZE KOGOS CHCA SPONSOROWAC). Na pozor wydaje mi sie to dosc martwe i troche kontrowersyjne ulatwienie. Jak pisze wydaje mi sie bo nie jestem prawnikiem i nie znam szczegolow. Wyslalem autorce wiadomosc prywatna bo jestem ciekaw jak zakonczyla sie ta sprawa... Ma ktos z was podobne doswiadczenia? Widzialem, ze Karina pisala ze wiele aplikacji wraca z RFE i zadaniem dodatkowego sponsora. Znalazlem na VJ, ze sytuacje o ktorej pisala autorka (tax return z roku czy tez dwoch, plus wyjasnienie dlaczego tak jest, ja np. dopiero zaczalem prace 1,5 roku temu) czasem (nie wiem jak czesto) sa akceptowane. CZASEM SA AKCEPTOWANE, ALE BARDZO CZESTO NIE SA. PO PROSTU KAZA DOSLAC DOKUMENTY OD JOINT SPONSOR. GDYBYM MIALA BAWIC SIE W STATYSTYKI TO POWIEDZIALABYM, ZE ZE SPRAW, KTORE ZNAM, NA 100 SPRAW Z BRAKIEM POPRZEDNIEGO SPONSORA PRZECHODZI JAKIES 5%-10%. PRAWIE WCALE NIE SA AKCEPTOWANE SPRAWY GDZIE JEST TYLKO JEDNO ROZLICZENIE, CZESCIEJ SA AKCEPTOWANE SPRAWY GDZIE KTOS BYL NA STUDIACH, A TERAZ MA STALA PRACE I 2 TAX RETURNS. Niebawem to sprawdze bo chyba nic innego nie pozostaje. Jak ktos byl w podobnej sytuacji to piszcie jak to sie skonczylo. Pozdrawiam i zycze wszystkim powodzenia, Sebastian
seba83 Napisano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2008 Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Jak zawsze wszystko bedzie zalezec od urzednika. Faktycznie formalnie mam tylko jeden TAX RETURN. z drugiej strony kazdy kto sie orientuje w podatkach wie, ze za 10 dni bede mial drugi. Fakt, ze caly czas nie formalnie (bo to bedzie musialo poczekac, az bank przysle swoj swistek), ale wszystkie najwazniejsze dokumenty (bank to pare centow, wiec suma kompletnie nie majaca znaczenia) potrzebne do rozliczenia za 2008 rok NVC dostanie. Jak pisalem, okaze sie jaka bedzie interpretacja urzednika. Narazie zaryzykuje i wysle bez joint sponsor (bardzo chcialbym tego uniknac, poza tym wiadomo jak trudno znalezc taka osobe). Ja bylem wlasnie studentem dlatego tez nie mam wiecej rozliczen, wiec moze to bedzie na moja korzysc. Napisze potem jak sie sprawa potoczyla... Pozdrawiam, Sebastian
karina Napisano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2008 Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Jak zawsze wszystko bedzie zalezec od urzednika. Faktycznie formalnie mam tylko jeden TAX RETURN. z drugiej strony kazdy kto sie orientuje w podatkach wie, ze za 10 dni bede mial drugi. JA SIE ORIENTUJE W PODATKACH I WIEM, ZE ZA 10 DNI NIE BEDZIESZ MIAL DRUGIEGO TAX RETURN. BEDZIESZ MIAL PRZEPRACOWANY KOLEJNY ROK, ALE NIE BEDZIESZ MIAL TAX RETURN, BO NIE BEDZIESZ W STANIE MIEC W-2 W CIAGU 10 DNI, PLUS WSZELKICH DOKUMENTOW Z BANKU ITD. ROZLICZONY PODATEK LICZY SIE WTEDY KIEDY MASZ ROZLICZENIE WYSLANE DO IRS. JEST WIELE OSOB, KTORE MAJA PRZEPRACOWANY ROK, ALE NIE PLACA TAXOW. POZA TYM NAWET JESLI NA W-2 MASZ NP. KWOTE 25,000 (CZYLI NA LOGIKE SPELNIASZ WYMOG MIN. WYNAGRODZENIA) A NP. MASZ SWOJA FIRME, KTORA JEST NA MINUSIE 10,000 TO MASZ TOTAL DOCHOD $15,000 I NIE SPELNIASZ WYMOGOW DO SPONSOROWANIA. DLATEGO MUSI BYC I ROZLICZENIE I W-2. Fakt, ze caly czas nie formalnie (bo to bedzie musialo poczekac, az bank przysle swoj swistek), ale wszystkie najwazniejsze dokumenty (bank to pare centow, wiec suma kompletnie nie majaca znaczenia) potrzebne do rozliczenia za 2008 rok NVC dostanie. TYLE, ZE TAKIE DOKUMENTY NIJAK SIE MAJA DO ROZLICZENIA. ONI MAJA KONKRETNY WYMOG - TAX RETURN ORAZ SUPPORTING DOCUMENTS. Jak pisalem, okaze sie jaka bedzie interpretacja urzednika. Narazie zaryzykuje i wysle bez joint sponsor (bardzo chcialbym tego uniknac, poza tym wiadomo jak trudno znalezc taka osobe). Ja bylem wlasnie studentem dlatego tez nie mam wiecej rozliczen, wiec moze to bedzie na moja korzysc. SPROBOWAC MOZESZ. Napisze potem jak sie sprawa potoczyla... Pozdrawiam, Sebastian
seba83 Napisano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2008 1. Oczywiście co do TAX RETURN ma Pani absolutna racje. Od samego poczatku tego nie kwestionuje, a nawet potwierdzam - formalnie nie bede mial dwoch TAX RETURN, tylko jeden. Co do wlasnego biznesu i rozliczenia przyklad jest pewnie dobry, aczkolwiek chyba to nie dziala w moim przypadku. Nie zatrudniam sam samego siebie, wrecz przeciwnie pracuje na etacie i pobrano ode mnie juz dosc solidna zaliczke na podatek (NVC zobaczy to na moich paystubs). Z tego co sie orientuje to wiele wyzsza niz podatek ktory bedzie nalezny do zaplacenia od zarobionej przeze mnie kwoty. Nie wiem czy w tym momencie moge zrobic to o czym Pani pisala - tj. przepracowac rok i nie zaplacic podatku. Tak czy siak, podsumowujac na pewno nie bede mial TAX RETURN, ale chyba bede mial wszystko co jest do niego wymagane, a otrzymanie go pozostanie jedynie formalnoscia. To wcale nie znaczy, ze NVC musi to wziasc pod uwage, calkowicie zdaje sobie z tego sprawe. Daze jednak do tego ze urzednik jest czlowiekiem i majac przed oczami dokumenty, o ktorych pisalem, powinien chyba rozumowac w sposob podobny do mojego (czyli jednak przychylic sie do tego ze uzyskanie drugiego TAX RETURN z odpowiednia kwota zarobkow jest w moim przypadku formalnoscia...). W tym momencie juz CHYBA nie moge oszukac (tj. zabrac zaliczki\pieniedzy z urzedu podatkowego... plus NVC z innych dokumentow wie ze pracuje na etacie, wiec nie mam wlasnego biznesu). Co wiecej posilkowal sie bede takze tym, ze w czasie ewentualnego interview moja zona juz prawdopdobnie bedzie w stanie przedstawic 2008 TAX RETURN. Oby w NVC rozumowano w podobny sposb . 2. To juz moze troszke odbiega od tematu, ale chcialbym jeszcze na moment wrocic do samego przepisu ktory zostal zmieniony... Dwa posty wyzej napisala Pani ze "MA TO SENS I TO DUZY - TERAZ CI POWIEM DLACZEGO: OTOZ LUDZIE CZESTO BY NIE PRACOWALI WOGOLE, POTEM WIEDZAC, ZE MAJA KOGOS SPONSOROWAC ROZLICZYLIBY SIE 1 RAZ I ... DONE smile.gif A TAK MASZ CZARNO NA BIALYM CZY KTOS PLACI PODATKI CZY NIE. MA TO NA CELU SPRAWDZENIE CZY DANE OOSBY NIE KORZYSTAJA Z POMOCY PANSTWA (I JESZCZE KOGOS CHCA SPONSOROWAC)." Powyzsza wypowiedz odpowiada na pytanie dlaczego NVC chce rozliczenia z 3 lat. Ja to rozumiem. To co kwestionuje to zmiana przepisu ktory mowi, ze teraz wymaga sie rozliczen z 1 roku, a mocno zaleca sie z 3. Pisala Pani takze, ze "Mieszacie dwie sprawy - to, ze nie trzeba dolaczac rozliczen z 3 lat nie znaczy, ze nie trzeba miec rozliczen z 3 lat. Ty musisz nadal uzupelnic rubryki gdzie masz wpisac dochod z 3 lat. Nie ma znaczenia, ze maz teraz zarabia $32, 000 - z poprzednie lata nie ma rozliczen i to jest wazne. Rozumiem, ze ktos mogl studiowac itd. ale wymogiem jest aby sponsor placil regularnie podatki." Powyzsze okazuje sie nie zawsze koniecznoscia... o tym ponizej. Z Pani doswiadczenia wynika, ze 90% tego typu (bez 3 lat zeznan podatkowych) spraw zostaje odrzucanych... wiec rozumuje ze przepis ten wprowadzono dla tych 10% spraw, ktore sa w jakis tam sposob szczegolne i zasluguja na wyjatkowe rozpatrzenie (prawdopodbnie wlasnie studenci jak i inni petenci ktorzy wypowiedzieli sie juz w tym watku, ze mimo braku podatkow z 3 lat zostali rozpatrzeni pozytywnie). Tak chyba to wszystko nalezy rozumiec? Moge sie mylic, ale wydaje mi sie ze sedno sprawy zawarla Pani w tej wypowiedzi "MA TO NA CELU SPRAWDZENIE CZY DANE OOSBY NIE KORZYSTAJA Z POMOCY PANSTWA (I JESZCZE KOGOS CHCA SPONSOROWAC" chyba bardziej, niz o podatki (o nie na pewno tez), chodzi o to czy ktos nie korzystal z pomocy panstwa. Tj. student studiowal, tj. robił coś konstruktywnego i jest w lepszej sytuacji niz ktos kto siedzial (oczywiscie zdaje sobie sprawe z tego ze czesto nie siedzi sie ze swojej woli) w domu i pobieral benefity socjalne. Jak mowie, staram sie znalezc w tym wszystkim troche ludzkiej logiki, nie tylko chlodnej analizy przepisow (jak widac w tych 10% spraw jednak logika czasem zwycieza). 3. Odnoszac sie do powyzszego rozumiem, ze przed zmiana przepisow wogole nie moglbym skladac I-864 bez 3 lat podatkow? 4. I na zakonczenie, zmieniono prawo, ale moim zdaniem nie dostosowanego do tego formularza (wspomina Pani o tej rubryce w jednym z zacytowanych fragmentow)... Nadal jest tam zdanie... "I have filed a Federal tax return for each of the three most recent tax years. I have attached the required photocopy or transcript of my Federal tax return for only the most recent tax year." W moim przypadku i wszystkich tych ktorzy podlegaja pod nowe prawo pierwsze zdanie jest nieprawdziwe. Natomiast drugie, przeciwnie jest prawdziwe. Obok jest kwadracik ktory trzeba zakreslic... Zrobic tego nie moge. Co zrobie to skresle slowo THREE i zmienie na ONE tak jak pisalem wyzej (NVC to akceptuje sprawdzialem na VJ). Jak sie zmienia prawo to mozna by dostosowac do tego dokumenty tj. zrobic dwa oddzielne zdania i kwardaciki, ale to juz jedno z wieeeeeeeelu niedociagniec amerykanskich sluzb imigracyjnych. Oczywiscie moglem cos przeoczyc lub zrozumiec niepoprawnie, bo nie jestem specjalista. Powyzsze to jedynie moje rozumowanie na drodze ktorego staram sie zrozumiec amerykanski urzad imigracyjny... Pozdrawiam, Sebastian
justa_zab Napisano 21 Grudnia 2008 Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2008 przepraszam ze sie wtrace ale mam takie pytanie ktore mnie nurtuje caly czas: kiedy najpozniej moze przyjsc rfe?czekam na pozwolenie na prace i ciagle nie ma a juz przyszedl mi list z interview czy to znaczy ze juz nie moge dostac rfe i na bank jest wszystko w porzadku?czy to nic nie znaczy i nawet jak juz mam termin na interview moge dostac rfe?
karina Napisano 21 Grudnia 2008 Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2008 1. Oczywiście co do TAX RETURN ma Pani absolutna racje. Od samego poczatku tego nie kwestionuje, a nawet potwierdzam - formalnie nie bede mial dwoch TAX RETURN, tylko jeden. Co do wlasnego biznesu i rozliczenia przyklad jest pewnie dobry, aczkolwiek chyba to nie dziala w moim przypadku. Nie zatrudniam sam samego siebie, wrecz przeciwnie pracuje na etacie i pobrano ode mnie juz dosc solidna zaliczke na podatek (NVC zobaczy to na moich paystubs). Z tego co sie orientuje to wiele wyzsza niz podatek ktory bedzie nalezny do zaplacenia od zarobionej przeze mnie kwoty. JA CIEBIE ROZUMIEM, ALE PROBUJE CI WYTLUMACZYC JAK BEDZIE NA TO PATRZYL URZEDNIK - WIEM JAK PATRZA URZEDNICY, BO SAMA PRACOWALAM JAKO OFICER IMIGRACYJNY I WIEM CZEGO OD NAS WYMAGALI I JAK NALEZALO PATRZYC NA DOKUMENTY WIEC NIE ZROZUM MNIE ZLE - JA CI PRZEDSTAWIAM SPRAWE Z INNEGO PUNKTU WIDZENIA. A. PISZESZ, ZE PRACUJESZ NA ETACIE, ZE POBRANO OD CIEBIE SOLIDNA ZALICZKE NA PODATEK ITD. ROZUMIEM, ALE URZEDNIK NIE JEST OD TEGO ABY OBLICZAC KOMUS PODATKI. URZEDNIK JEST OD SPRAWDZENIA DOKUMENTOW, KTORE SA WYMAGANE. B. TO, ZE KTOS JEST NA ETACIE NIE ZNACZY, ZE OPROCZ TEGO NIE MA SWOJEJ FIRMY. JA JESTEM NA ETACIE W IMMIGRATION I MAM OSOBNO SWOJA FIRME, MOJ MAZ JEST NA ETACIE I MA OPROCZ TEGO SWOJA FIRME ITD. Nie wiem czy w tym momencie moge zrobic to o czym Pani pisala - tj. przepracowac rok i nie zaplacic podatku. OCZYWISCIE, ZE WIELE OSOB TAK ROBI. TO, ZE TY PLACISZ PODATKI NIE ZNACZY, ZE KTOS INNY SIE ROZLICZA. GDYBY KAZDY ROZLICZAL SIE TAK JAK TY WTEDY WYSTARCZYLOBY TYLKO WPISYWAC KWOTY I NIC NIE DOSTARCZAC DO IMMIGRATION. NIESTETY TRZEBA DOSTARCZAC KOPIE DOKUEMNTOW, BO LUDZIE OSZUKIWALI. Tak czy siak, podsumowujac na pewno nie bede mial TAX RETURN, ale chyba bede mial wszystko co jest do niego wymagane, a otrzymanie go pozostanie jedynie formalnoscia. JESZCZE RAZ POWTORZE: URZEDNIK NIE BEDZIE CI OBLICZAL PODATKOW MIMO, ZE BEDZIESZ MIAL WSZELKIE DO TEGO DOKUMENTY. To wcale nie znaczy, ze NVC musi to wziasc pod uwage, calkowicie zdaje sobie z tego sprawe. Daze jednak do tego ze urzednik jest czlowiekiem i majac przed oczami dokumenty, o ktorych pisalem, powinien chyba rozumowac w sposob podobny do mojego (czyli jednak przychylic sie do tego ze uzyskanie drugiego TAX RETURN z odpowiednia kwota zarobkow jest w moim przypadku formalnoscia...). URZEDNIK JEST PRZEDE WSZYSTKIM URZEDNIKIEM, POLICJANT - POLICJANTEM A PRAWNIK - PRAWNIKIEM. I TO JEST TO CO PISZE TU WIELE RAZY, ZE JA NAJPIERW MUSZE PATRZYC NA WAS JAK NA KLIENTOW CZYLI OSOBY, KTORE MUSZA MIEC WSZYSTKO ZGODNIE Z PRAWEM, A TO CZY JA WAM WSPOLCZUJE TO JUZ INNA SPRAWA. JA NIE MOGE ISC PRZED SEDZIEGO I POWIEDZIEC "PANIE SEDZIO BADZ PAN CZLOWIEKIEM", JA MUSZE SIE TAK JAK SEDZIA I URZEDNIK I KAZDY INNY TRZYMAC PRZEPISOW. W tym momencie juz CHYBA nie moge oszukac (tj. zabrac zaliczki\pieniedzy z urzedu podatkowego... plus NVC z innych dokumentow wie ze pracuje na etacie, wiec nie mam wlasnego biznesu). CHYBA MOZESZ, BO BYCIE NA ETACIE NIE WYKLUCZA POSIADANIA FIRMY, A SAM FAKT, ZE MASZ W-2 NIE SWIADCZY, ZE SIE ROZLICZYSZ. TO TAK JAKBYM POWIEDZIALA, ZE MASZ BUTELKE WODKI TO NA WSZELKI WYPADEK KAZE CIE JUZ TERAZ ODWIEZC DO IZBY WYTRZEZWIEN, BO NA PEWNO SIE UPIJESZ ZA CHWILE Co wiecej posilkowal sie bede takze tym, ze w czasie ewentualnego interview moja zona juz prawdopdobnie bedzie w stanie przedstawic 2008 TAX RETURN. Oby w NVC rozumowano w podobny sposb . TU NIE MA CO BY BYLO GDYBY .... TU JEST TO CO JEST TERAZ I ALBO SIE SPELNIA WARUNKI ALBO NIE. 2. To juz moze troszke odbiega od tematu, ale chcialbym jeszcze na moment wrocic do samego przepisu ktory zostal zmieniony... Dwa posty wyzej napisala Pani ze "MA TO SENS I TO DUZY - TERAZ CI POWIEM DLACZEGO: OTOZ LUDZIE CZESTO BY NIE PRACOWALI WOGOLE, POTEM WIEDZAC, ZE MAJA KOGOS SPONSOROWAC ROZLICZYLIBY SIE 1 RAZ I ... DONE smile.gif A TAK MASZ CZARNO NA BIALYM CZY KTOS PLACI PODATKI CZY NIE. MA TO NA CELU SPRAWDZENIE CZY DANE OOSBY NIE KORZYSTAJA Z POMOCY PANSTWA (I JESZCZE KOGOS CHCA SPONSOROWAC)." Powyzsza wypowiedz odpowiada na pytanie dlaczego NVC chce rozliczenia z 3 lat. Ja to rozumiem. To co kwestionuje to zmiana przepisu ktory mowi, ze teraz wymaga sie rozliczen z 1 roku, a mocno zaleca sie z 3. I ZNOWU TO SAMO: JESLI ZARABIASZ $60,000 NA ROK PLACISZ REGULARNIE PODATKI, TO NIKT OD CIEBIE 3 KOPII NIE WYMAGA. ALE WIEKSZOSC OSOB ALBO NIE PLACI PODATKOW, ALBO NIE PRACUJE ALBO KOMBINUJE. Pisala Pani takze, ze "Mieszacie dwie sprawy - to, ze nie trzeba dolaczac rozliczen z 3 lat nie znaczy, ze nie trzeba miec rozliczen z 3 lat. Ty musisz nadal uzupelnic rubryki gdzie masz wpisac dochod z 3 lat. Nie ma znaczenia, ze maz teraz zarabia $32, 000 - z poprzednie lata nie ma rozliczen i to jest wazne. Rozumiem, ze ktos mogl studiowac itd. ale wymogiem jest aby sponsor placil regularnie podatki." Powyzsze okazuje sie nie zawsze koniecznoscia... o tym ponizej. Z Pani doswiadczenia wynika, ze 90% tego typu (bez 3 lat zeznan podatkowych) spraw zostaje odrzucanych... wiec rozumuje ze przepis ten wprowadzono dla tych 10% spraw, ktore sa w jakis tam sposob szczegolne i zasluguja na wyjatkowe rozpatrzenie (prawdopodbnie wlasnie studenci jak i inni petenci ktorzy wypowiedzieli sie juz w tym watku, ze mimo braku podatkow z 3 lat zostali rozpatrzeni pozytywnie). CZASEM ZDARZA SIE, ZE STUDENTOW ROZPATRUJA POZYTYWNIE, ALE Z MOJEGO DOSWIADCZENIA WYNIKA, ZE MIELI ONI NIE JEDNO ALE DWA ROZLICZENIA. INNE OSOBY, KTORE TRAKTUJE SIE >INACZEJ< TO BYLY OSOBY MAJACE MAJATEK TRWALY (NP. PO $200,000 NA KONCIE); OSOBY, KTORE BYLY W WOJSKU ITP. TU NIE MA ZASADY, ZE STUDENTOW ROZPATRUJA ZAWSZE POZYTYWNIE - CO WIECEJ JEST TU NA FORUM SPORO OSOB, KTORE MIALY TAKI PRZYPADEK, ZE BYLY STUDENTAMI I NVC WYMAGALO WSPOLSPONSORA. Tak chyba to wszystko nalezy rozumiec? Moge sie mylic, ale wydaje mi sie ze sedno sprawy zawarla Pani w tej wypowiedzi "MA TO NA CELU SPRAWDZENIE CZY DANE OOSBY NIE KORZYSTAJA Z POMOCY PANSTWA (I JESZCZE KOGOS CHCA SPONSOROWAC" chyba bardziej, niz o podatki (o nie na pewno tez), chodzi o to czy ktos nie korzystal z pomocy panstwa. Tj. student studiowal, tj. robił coś konstruktywnego i jest w lepszej sytuacji niz ktos kto siedzial (oczywiscie zdaje sobie sprawe z tego ze czesto nie siedzi sie ze swojej woli) w domu i pobieral benefity socjalne. Jak mowie, staram sie znalezc w tym wszystkim troche ludzkiej logiki, nie tylko chlodnej analizy przepisow (jak widac w tych 10% spraw jednak logika czasem zwycieza). MNIEJ WIECJ TAK TO MOZNA UJAC - STUDENT SIE UCZYL, ZEBY W PRZYSZLOSCI PLACIC PODATKI ITD. 3. Odnoszac sie do powyzszego rozumiem, ze przed zmiana przepisow wogole nie moglbym skladac I-864 bez 3 lat podatkow? MUSIALBYS ZLOZYC 3 LATA PODATKOW CHOC BYLY TEZ WYJATKI ALE WYMAGANO WSPOLSPONSORA. 4. I na zakonczenie, zmieniono prawo, ale moim zdaniem nie dostosowanego do tego formularza (wspomina Pani o tej rubryce w jednym z zacytowanych fragmentow)... Nadal jest tam zdanie... "I have filed a Federal tax return for each of the three most recent tax years. I have attached the required photocopy or transcript of my Federal tax return for only the most recent tax year." W moim przypadku i wszystkich tych ktorzy podlegaja pod nowe prawo pierwsze zdanie jest nieprawdziwe. Natomiast drugie, przeciwnie jest prawdziwe. Obok jest kwadracik ktory trzeba zakreslic... Zrobic tego nie moge. Co zrobie to skresle slowo THREE i zmienie na ONE tak jak pisalem wyzej (NVC to akceptuje sprawdzialem na VJ). Jak sie zmienia prawo to mozna by dostosowac do tego dokumenty tj. zrobic dwa oddzielne zdania i kwardaciki, ale to juz jedno z wieeeeeeeelu niedociagniec amerykanskich sluzb imigracyjnych. WYMOGIEM SA 3 LATA PODATKOW A WYJATKIEM JEST TO, ZE KOMUS SPRAWE PUSZCZAJA MIMO,ZE NIE MA WSPOLSPONSORA I NIE MA 3 LAT PODATKOW. POWINNI WYRAZNE ZAZNACZYC - NIE MASZ 3 LAT PODATKOW I NIE MASZ WSPOLSPONSOA - SPRAWA BEDZIE DENIED. TU NIE MA RUBRYK DO WPISYWANIA ILE MASZ ROZLICZEN PODATKOWYCH, BO WYMOGIEM JEST 3. CZASEM, JESLI JEST INNA SYTUACJA, LUDZIE MAJA 2 BADZ 1 ROZLICZENIE ALE WTEDY NIE DZIWMY SIE, ZE NVC WYMAGA WSPOLSPONSORA. Oczywiscie moglem cos przeoczyc lub zrozumiec niepoprawnie, bo nie jestem specjalista. Powyzsze to jedynie moje rozumowanie na drodze ktorego staram sie zrozumiec amerykanski urzad imigracyjny... Pozdrawiam, Sebastian
seba83 Napisano 21 Grudnia 2008 Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2008 Przyznam, Pani wypowiedzi sa dosc "ostre" (odbieraja czlowiekowi nadzieje ) aczkolwiek w pelni rozumiem ich charakter. W sumie najcenniejsza jest wiedza o tym jak na papiery patrzy urzednik, czy tez jak kaza mu patrzec jego zwierzchnicy, a nie to jak mi sie WYDAJE, ze patrza . Trzezwe i obiektywne spojrzenie zawsze w cenie. W pewnym sensie mnie Pani przekonala. Prawdopodbnie wstrzymam wszystko i poczekam na rozliczenie. Szkoda, bo w NVC jestem 4 dni i mam zaakceptowany DS-3032, bill AOS i IV w trakcie przetwarzania. W przyszlym tygodniu pewnie bym wszystko zakonczyl (moze bym pobil VJ rekord w NVC ktory wynosi 19 dni ) wysylajac Affidavit, IV oraz towarzyszace im dokumenty, ale jak mam dostac RFE to sie moze wstrzymam... W takim razie czy ponizsze ma sens, czy uwaza Pani ze to moze pomoc, tj. zwiekszyc moje szanse? 1. Ja poszukam tej informacji, ale moze wie Pani jak szybko moge dostac W-2 i jak szybko moge sie rozliczyc za rok 2008? Czy to bedzie styczen, luty, czy tez marzec? I jeszcze jedno pytanie, jesli NVC akceptuje W-2, 1040 itd. to ja po rozliczeniu przez ksiegowego (skorzystam z jego uslug) chyba nie musze czekac na odpowiedz IRS, moge wyslac do NVC to co da mi moj ksiegowy, czy tak? Czy moze nawet nie musze isc do ksiegowego, jak dostane W-2 i reszte od pracodawcy to moge to od razu wysylac do NVC, czy tak? Ktora wersja jest prawdziwa, innymi slowy jak to zrobic zeby bylo jak najszybciej i spelnialo wymogi NVC? 2. NVC pisze w swoich dokumentach, ze jak sie przez rok z nimi nie skontaktuje, to wowczas wszystko (czy tez tylko oplaty) ulegnie przedawnieniu. Czyli rozumiem, ze sam moge wstrzymac sie z odeslaniem dokumentow przez 2-4 miesiace? Czy tak? Czy mysli Pani ze powyzsze to dobry plan? Czy polecala by Pani zeby tak wlasnie postapic w moim przypadku? Moze zeby jeszcze zrobic moja sytuacje jasniejsza... to pracuje od lipca 2007. W 2007 roku przekroczylem prog NVC. Teraz koncze przepracowywac kolejny rok 2008, przekraczam prog ponad dwukrotnie. Nigdy nie korzystalem z zadnych rzadowych benefitow. Wczesniej bylem studentem, prace dostalem prosto po studiach... Podsumowujac jesli zrobie co napisalem powyzej to wowczas przedstawie dwa rozliczenia... z Pani wczesniejszych postow wynika, ze to chyba powinno pomoc (moze nawet znacznie, oczywiscie nie ma gwarancji ) Dziekuje seredecznie za pomoc, Pozdrawiam, Sebastian
karina Napisano 21 Grudnia 2008 Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2008 Przyznam, Pani wypowiedzi sa dosc "ostre" (odbieraja czlowiekowi nadzieje ) aczkolwiek w pelni rozumiem ich charakter. W sumie najcenniejsza jest wiedza o tym jak na papiery patrzy urzednik, czy tez jak kaza mu patrzec jego zwierzchnicy, a nie to jak mi sie WYDAJE, ze patrza . Trzezwe i obiektywne spojrzenie zawsze w cenie.[ ja nie jestem od tego aby slodzic zycie, jestem od tego zeby ci powiedziec jak caly proces wyglada i jak patrza urzednicy na dane dokumenty. Lepiej wiedziec jak jest i przygotowac sie jak najlepiej niz potem byc rozczarowanym... jak ktos chce posluchac o tym, ze nie ma problemow z niczym i wszystko jest zawsze zatwierdzane i w ogole zycie jest piekne to nich idzie do Janaszka albo do Zawisnego ewentualnie do Kwiatkowskiego - oni za duze pieniadze mowia to co chcesz uslyszec, a potem mowia, ze sorry nie wyszlo... W pewnym sensie mnie Pani przekonala. Prawdopodbnie wstrzymam wszystko i poczekam na rozliczenie. Szkoda, bo w NVC jestem 4 dni i mam zaakceptowany DS-3032, bill AOS i IV w trakcie przetwarzania. W przyszlym tygodniu pewnie bym wszystko zakonczyl (moze bym pobil VJ rekord w NVC ktory wynosi 19 dni ) wysylajac Affidavit, IV oraz towarzyszace im dokumenty, ale jak mam dostac RFE to sie moze wstrzymam... madrze myslisz W takim razie czy ponizsze ma sens, czy uwaza Pani ze to moze pomoc, tj. zwiekszyc moje szanse? 1. Ja poszukam tej informacji, ale moze wie Pani jak szybko moge dostac W-2 i jak szybko moge sie rozliczyc za rok 2008? generalnie dostaje sie do konca stycznia Czy to bedzie styczen, luty, czy tez marzec? I jeszcze jedno pytanie, jesli NVC akceptuje W-2, 1040 itd. to ja po rozliczeniu przez ksiegowego (skorzystam z jego uslug) chyba nie musze czekac na odpowiedz IRS, moge wyslac do NVC to co da mi moj ksiegowy, czy tak? wysylasz to co da Ci ksiegowy Czy moze nawet nie musze isc do ksiegowego, jak dostane W-2 i reszte od pracodawcy to moge to od razu wysylac do NVC, czy tak? musisz miec tax return plus W-2 czyli musi Ci ktos zrobic rozliczenie Ktora wersja jest prawdziwa, innymi slowy jak to zrobic zeby bylo jak najszybciej i spelnialo wymogi NVC? 2. NVC pisze w swoich dokumentach, ze jak sie przez rok z nimi nie skontaktuje, to wowczas wszystko (czy tez tylko oplaty) ulegnie przedawnieniu. Czyli rozumiem, ze sam moge wstrzymac sie z odeslaniem dokumentow przez 2-4 miesiace? Czy tak? masz racje, mozesz poczekac 2, 3 miesiace Czy mysli Pani ze powyzsze to dobry plan? Czy polecala by Pani zeby tak wlasnie postapic w moim przypadku? nie znam Twojej sytuacji do konca, ale z tego co czytam to co piszesz to tak bym wlasnie zrobila. Najgorsze co moze byc to to, ze NVC kaze znalezc wspolsponsora. Moze zeby jeszcze zrobic moja sytuacje jasniejsza... to pracuje od lipca 2007. W 2007 roku przekroczylem prog NVC. Teraz koncze przepracowywac kolejny rok 2008, przekraczam prog ponad dwukrotnie. Nigdy nie korzystalem z zadnych rzadowych benefitow. Wczesniej bylem studentem, prace dostalem prosto po studiach... Podsumowujac jesli zrobie co napisalem powyzej to wowczas przedstawie dwa rozliczenia... z Pani wczesniejszych postow wynika, ze to chyba powinno pomoc (moze nawet znacznie, oczywiscie nie ma gwarancji ) na pewno bedzie lepsze niz 1 rozliczenie i czekanie na cud. Dziekuje seredecznie za pomoc, Pozdrawiam, Sebastian
puma01 Napisano 29 Maja 2009 Zgłoś Napisano 29 Maja 2009 witam jaki jest Poverty Limit dla 3 osob tzn.mnie narzeczonego i naszego dziecka????
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.