Ultra Muminek Napisano 10 Lipca 2008 Zgłoś Napisano 10 Lipca 2008 Witam, jestem na tym forum nowicjuszem, więc z góry przepraszam za trolling Ok. przejdę do sedna sprawy. W USA mam brata ciotecznego, który kupił dla mnie 4 pary butów. Po tym, jak okazało się, że nasze fanty do paczki USPSa po prostu nie wejdą. Postanowiłem poszukać innej firmy, która przewiezie dla mnie towar w miarę szybko i bez problemowo. Na forum bardzo dużo pozytywnych opinii czytam o firmie Polamer, i nawet jestem skłonny do zlecenia dla niej przesyłki moich butów. Natknąłem się na tematy związane z cłem. Wyczytałem , że najlepiej wysłać jako gift, ale w tedy ubezpieczenia nie uwzględnia firma... Więc mam parę pytań do bardziej obeznanych ludzi - ile średnio firma Polamer zdziera $ od paczki 5 kilogramowej? (lotnicza) - jak najłatwiej ominąć celników? Czy w ogóle to się opłaca?? - jakie inne firmy polecacie (do 50$ za paczkę) pozdrawiam Ultra Muminek
sly6 Napisano 10 Lipca 2008 Zgłoś Napisano 10 Lipca 2008 tutaj masz cennik przesylki: http://www.polamerusa.com/cennik%20wysylka%20paczek.aspx a co do celnikow to od pewnego czasu prawie kazda paczka jest przeglada a wiec musisz sie liczyc z tym ze na Ciebie padnie. Bo jesli buty razem z oplata celna moga wyjsc taniej niz w polsce to sie oplaca,,oplaty celne sprawdzisz w kazdym biurze celnym w Polsce.
Ultra Muminek Napisano 10 Lipca 2008 Autor Zgłoś Napisano 10 Lipca 2008 dziękuje za odpowiedź. Jednak nurtuje mnie kolejne pytanie, dajmy na to, wartość paczki wynosić będzie 100$ czyli: 100$ + 100$ * stawka celna (czyli 16%) + 100$ * vat (22%) = 100$ + 16$ + 22$ = 138$ reasumując, do urzędu skarbowego mam wpłacić 38$, czy 138$?? //co do cennika polamera 150$ za paczkę? o.O zachęcam do pisania komentarzy, każdego kto miał podobny problem do mojego. Śle pozdrowienia
sly6 Napisano 10 Lipca 2008 Zgłoś Napisano 10 Lipca 2008 Do urzedu skarbowego chyba Ci sie pomylilo z urzedem celnym jesli juz a po drugie tam wplacasz w zlotowkach a nie w dolarach... wplaca sie zawsze to co nam oblicza a nie calosc za towar plus oplaty .
Ultra Muminek Napisano 10 Lipca 2008 Autor Zgłoś Napisano 10 Lipca 2008 a no tak, to tyle jeżeli chodzi o cło i podatek. Dzięki wielkie // teraz ponawiam prośbę do osób które korzystały z usług prywatnych firm kurierskich która najlepsza, najtańsza. Wchodzi do gry jedynie Brooklyn i okolice
FUGAZI Napisano 10 Lipca 2008 Zgłoś Napisano 10 Lipca 2008 a no tak, to tyle jeżeli chodzi o cło i podatek. Dzięki wielkie // teraz ponawiam prośbę do osób które korzystały z usług prywatnych firm kurierskich która najlepsza, najtańsza. Wchodzi do gry jedynie Brooklyn i okolice Na Twoim miejscu, zamiast zawracac sobie glowe i drazyc ten temat, po prostu zapakowalbym te lacze do pudelka i wyslal Polamerem w/g instrukcji jaka znajdziesz na stronie do ktorej link podal Ci sly6. Bo nic lepszego w kwestii wysylki czterech par skokow nie wydumasz.
szelmagda Napisano 12 Lipca 2008 Zgłoś Napisano 12 Lipca 2008 Ja wysylalam dwie ogromne paki z prezentami. Buty, ubrania, bizuteria, zabawki itp. Wszystko nowe. Przy wypelnianiu wpisalam "rzeczy uzywane". Pan w punkcie przyjec poinformowal mnie,ze jeszcze sie nie zdazylo,zeby cos nie doszlo i zeby ktos placil clo czy jakis podatek. Klienci sie nie skarzyli. Tak zrobilam i wszystko doszlo w calosci. Oplata ok 80 centow za funt droga morska. Lotnicza o ile pamietam dwa razy drozej. Firma DOMA INTERNATIONAL, INC z Linden w New Jersey. Jaki ma zasieg-nie wiem ale mozna pewnie sprawdzic na jej stronie: www.domaexport.com
sly6 Napisano 12 Lipca 2008 Zgłoś Napisano 12 Lipca 2008 szelmagda a kiedy to bylo? bo jesli jakis czas temu tak moglo byc po drugie jednemu sprawdza a innemu nie.
szelmagda Napisano 14 Lipca 2008 Zgłoś Napisano 14 Lipca 2008 Paczki wysylalam dwa miesiace temu. Punkt przyjec ta firma ma w polskich delikatesach (akurat niedaleko, gdzie mieszkam) Z tego co czytalam tu wczesniej to jest dosc tania. W tym sklepie jestem co tydzien. Ceny na wysylke sie nie zmienily, sa tam tylko jakies ograniczenia w wadze. Chyba 70 funtow w jednej paczce.
Ultra Muminek Napisano 14 Lipca 2008 Autor Zgłoś Napisano 14 Lipca 2008 Madziu, a ta firma DOMA ma swój oddział na Brooklynie ??
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.