ktosc Napisano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2008 Hej:) Planuje rozpoczac nauke w Collegu,a aktualnie przebywam w USA. I teraz mam dwie drogi do wyboru...zostac tu i starac sie o zmiane statusu, albo wracac w pazdzierniku do Polski, aby starac sie o wize, po czym wracac po miesiacu spowrotem na zimowy semestr...Czy czesto zdarza sie odmowa wizy studenckiej w Polsce?? Ktora droga jest lepsza i mniej stresujaca?? Z gory dzieki za pomoc
sly6 Napisano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2008 Jak zmienisz status w USA a to tez nie jest latwe to jesli wylecisz po za USA np do Polski to juz na tym statusie nie wrocisz do USA i wteyd musisz sie starac o wize studencka w Polsce aby dalej sie uczyc..Wszystko zalezy jaka to szkola,czy masz wystarczajce srodki -sponsora.
gal Napisano 16 Sierpnia 2008 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2008 ktorakolwiek wybierzesz nie ma zlotego srodka,tak ze nie stresuj sie bo to procedura ktora trzeba przejsc i stres nic nie pomoze Musisz wiedziec ze bedziesz musial przedstawic srodki finansowe (dowody) lub sponsora z takimi dowodami ze cie stac studiowac w USA
Kamil_ Napisano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Napisano 20 Sierpnia 2008 Ja tez mialem ten sam problem czy zmienic status bedac w Usa czy wrocic do Polski.Moj blad, wrocilem i wizy nie dostalem.
sly6 Napisano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Napisano 20 Sierpnia 2008 Kamil_ tylko ze nie wiadomo czy bys tam dostal tez zmiane statusu ,czasami to sie udaje a czasami nie i o tym nalezy pamietac.
ktoscc Napisano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2008 Wlasnie obawiam sie o to samo, ze po powrocie do Polski w ciagu miesiaca musialbym zalatwic ambasade i wracac spowrotem na zimowy semestr jakby sie udalo, na co Konsul moze nie patrzec zbyt przychylnie...
jaagoda Napisano 21 Września 2008 Zgłoś Napisano 21 Września 2008 Zmiana na status studencki nie jest trudna, o ile masz sponsora, ktory pokaze wystarczajce srodki na koncie(kwota rozni sie zaleznie od szkoly). Ja nie mialam problemu, a przedluzalam moj status juz kilka razy. Rok temu polecialam do Polski po wize i rowniez bez problemu dostalam. Starajac sie o wize studencka pamietaj, zeby wziac wszystkie dokumenty, bo konsul bedzie o nie pytal. Liste potrzebnych dokumentow mozesz znalezc na stronie http://travel.state.gov/visa/temp/types/types_1268.html. Mnie konsul pytal kto placi za moja szkole, gdzie mieszkam, co studiuje i co zamierzam robic po studiach. Nie wolno sie denerwowac, trzeba pewnie odpowiadac na pytania i powinno byc OK. Oczywiscie zawsze jest ryzyko odmowy, ale nie wydaje mi sie ze jest ono przewazajace. Glowa do gory i powodzenia
mesio007 Napisano 26 Września 2008 Zgłoś Napisano 26 Września 2008 Ja po dwuletnim pobycie w Stanach poszlam do Konsulatu 4 dni po przylocie do Polski, a tydzien pozniej bylam spowrotem w Stanach (wrocilam wlasciwie tylko po wize). Wize dostalam od reki, prosili tylko o I-20 i dokumenty o wize, nawet gwarancji srodkow finansowych nie chcieli (chociaz oczywiscie mialam ze soba wyciag z konta), o wiezach z Polska nie wspominajac. I-20 bylo wystawione na 3 lata, wize dostalam na 5. Cala rozmowa trwala moze 2 minuty (chociaz przed wejsciem do Konsulatu swoje na mrozie odstalam). Jak wiec widac nie ma reguly. Warto jednak podkreslic roznice miedzy wiza a statusem wizowym. Zmiana statusu wizowego w Stanach i nowa wiza w Polsce (czy gdziekolwiek indziej poza Stanami) to nie to samo. O ile na statusie F-1 mozemy sie uczyc i legalnie przebywac w Stanach (o ile oczywiscie utrzymujemy status), to przy powrocie do USA moze byc niewesolo. Na wizie F-1 mozemy podrozowac poza granice Stanow i nie powinno byc problemow z wjazdem do USA (przynajmniej teoretycznie). Zreszta jak pisal Sly6, " jesli wylecisz po za USA np do Polski to juz na tym statusie nie wrocisz do USA i wtedy musisz sie starac o wize studencka w Polsce aby dalej sie uczyc", a taka wize moga Ci dac, moga tez nie. Jak Ci jej nie dadza teraz to oczywiscie, ze bedzie szkoda, ale wyobraz sobie ze brakuja Ci powiedzmy dwa semestry do dyplomu, a tu nagle Twoj najlepszy przyjaciel w Polsce bierze slub, a Ty sie wahasz, czy mozesz pojechac. Albo jeszcze lepiej, jedziesz do Polski i nie dostajesz nowej wizy, to dopiero bedzie rozpacz, prawda? A i takie przypadki byly. Przemysl wiec dobrze wszystkie za i przeciw w Twojej sytuacji i do dziela!
jaagoda Napisano 31 Grudnia 2008 Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2008 Kamil_ tylko ze nie wiadomo czy bys tam dostal tez zmiane statusu ,czasami to sie udaje a czasami nie i o tym nalezy pamietac. Nie slyszalam, zeby ktos dostal odmowe zmiany statusu w USA. Chyba, ze cos przeskrobal, albo mial grosze na koncie badz brak sponsora. Peace
jaagoda Napisano 31 Grudnia 2008 Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2008 Ja po dwuletnim pobycie w Stanach poszlam do Konsulatu 4 dni po przylocie do Polski, a tydzien pozniej bylam spowrotem w Stanach (wrocilam wlasciwie tylko po wize). Wize dostalam od reki, prosili tylko o I-20 i dokumenty o wize, nawet gwarancji srodkow finansowych nie chcieli (chociaz oczywiscie mialam ze soba wyciag z konta), o wiezach z Polska nie wspominajac. I-20 bylo wystawione na 3 lata, wize dostalam na 5. Cala rozmowa trwala moze 2 minuty (chociaz przed wejsciem do Konsulatu swoje na mrozie odstalam). Jak wiec widac nie ma reguly.Warto jednak podkreslic roznice miedzy wiza a statusem wizowym. Zmiana statusu wizowego w Stanach i nowa wiza w Polsce (czy gdziekolwiek indziej poza Stanami) to nie to samo. O ile na statusie F-1 mozemy sie uczyc i legalnie przebywac w Stanach (o ile oczywiscie utrzymujemy status), to przy powrocie do USA moze byc niewesolo. Na wizie F-1 mozemy podrozowac poza granice Stanow i nie powinno byc problemow z wjazdem do USA (przynajmniej teoretycznie). Zreszta jak pisal Sly6, " jesli wylecisz po za USA np do Polski to juz na tym statusie nie wrocisz do USA i wtedy musisz sie starac o wize studencka w Polsce aby dalej sie uczyc", a taka wize moga Ci dac, moga tez nie. Jak Ci jej nie dadza teraz to oczywiscie, ze bedzie szkoda, ale wyobraz sobie ze brakuja Ci powiedzmy dwa semestry do dyplomu, a tu nagle Twoj najlepszy przyjaciel w Polsce bierze slub, a Ty sie wahasz, czy mozesz pojechac. Albo jeszcze lepiej, jedziesz do Polski i nie dostajesz nowej wizy, to dopiero bedzie rozpacz, prawda? A i takie przypadki byly. Przemysl wiec dobrze wszystkie za i przeciw w Twojej sytuacji i do dziela! Ja bedac na statusie polecialam do Polski na wakacje i poszlam z I-20 i wszystkimi potrzebnymi dokumentami do konsulatu i tez bez problemu dostalam wize studenka. Natomiast konsul mnie pytal kto mnie sponsoruje i dlaczego, gdzie mieszkam, ile place za czynsz i co zamierzam robic po skonczeniu studiow, takze wszystkim starajacym sie o wize studencka radze, zeby przygotowali sie na podobne pytania.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.